Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vännerna Mehdi och Mahdi dog i kraschen

Här träffas flygplanet.
Mehdi Mohammadi var ombord på planet som kraschade strax efter start på onsdagsmorgonen.
Foto: Privat
Mahdi Rezai hade, som sin vän Mehdi Mohammadi, rest till Iran för att träffa familj och släkt. Han fanns också ombord på planet som kraschade i Iran.
Foto: Privat
Spillror efter det kraschade planet i Iran.
Foto: EBRAHIM NOROOZI / AP TT NYHETSBYRÅN

De båda kompisarna hade besökt släktingar i Iran under jullovet. 

Nu väntade gymnasiestudierna i Jönköping och de var på väg hem när katastrofen inträffade.

20-åringarna Mehdi Mohammadi och Mahdi Rezai fanns på planet som kraschade strax efter starten från Teheran.

– Jag pratade med dem natten innan de åkte. Jag skulle hämta dem på flygplatsen, berättar nära vännen Zakir Akhlaqi.

Mehdi Mohammadi och Mahdi Rezai, båda 20 år, hade varit i Iran för att hälsa på nära och kära under julledigheten. 

De kom till Sverige som ensamkommande flyktingar från Afghanistan 2015, och bodde i Huskvarna respektive Tenhult. Nu hade de för första gången sedan ankomsten till Sverige fått möjlighet att åka och träffa sina familjer.

Mehdi Mohammadi och Mahdi Rezai var på väg hem via Ukraina när planet kraschade strax efter start från Teherans internationella flygplats.

– Jag pratade med dem sista natten innan de åkte. De skickade bilder på Snapchat och delade bilder på Instagram. De ringde mig och frågade vad de skulle köpa med sig till mig från Iran, säger Zakir Akhlaqi, som berättar att Mehdi och Mahdi var hans bästa vänner.

– Vi gick i samma skola och blev kompisar. Jag kunde prata med dem om allt. Vi lyssnade mycket på varandra. De hade så mycket planer för framtiden, med studier och jobb. Jag mår jättedåligt nu, fortsätter han.

Mahdi Rezai och hans kompis Mehdi Mohammadi hedras med en minnesstund i Jönköping under söndagen.
Foto: Privat
Mehdi Mohammadi kom till Sverige som ensamkommande flykting från Afghanistan och reste till Iran för att för första gången på flera år återse familjen.
Foto: Privat

Skulle hämta vännerna på flygplatsen

Zakir Akhlaqi hade kommit överens med vännerna att han skulle hämta dem med bilen på flygplatsen.

– Det var hemskt när jag vaknade på morgonen och fick höra om det som hänt. Jag hittade deras namn på passagerarlistan när jag googlade. 

När Mehdi och Mahdi berättade om resan till Iran ville Zakir följa med, berättar han. 

– Jag var i Iran i somras, och de tyckte det var onödigt att jag åkte med igen. För dem var det första gången sedan de kom till Sverige som de kunde åka och träffa familjen i Iran. 

Zakir Akhlaqi säger att Mehdi och Mahdi hade sparat pengar till resan genom att jobba inom vården under sommarlovet.

Båda var studenter på gymnasieskolor i Jönköping, Erik Dahlbergsgymnasiet och Bäckadalsgymnasiet.

Räddningspersonal arbetar på platsen där det ukrainska passagerarplanet, en Boeing 737, kraschade utanför Teheran.
Foto: AHMAD HALABISAZ/STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950

En annan vän till de omkomna 20-åringarna är Alireza Hossaini:

– Vi planerade och pratade om framtiden, om studier och jobb. Mehdi Mohammadi sa till mig att han skulle jobba ett år efter gymnasiet och sedan fortsätta på universitetet. Även Mahdi Rezai kämpade på med sina studier, säger han.

– Det är tungt just nu. Jag känner mig tom. De var jättebra killar. Vi har känt varandra i fyra år, fortsätter Alireza Hossaini.

En person som Dagens Nyheter pratat med berättar att de båda ungdomarna var medlemmar i SSU och att de ofta deltog i förbundets aktiviteter för ensamkommande. Personen säger också till tidningen att Mehdi och Mahdi var förebilder för många andra ensamkommande.

Minnesstund arrangeras under söndagen

Mehdi Mohammadi och Mahdi Rezai hade en stor umgängeskrets i Jönköpingstrakten och många vittnar om hur omtyckta de var. Saknaden är stor.

På söndag eftermiddag arrangeras en minnesstund på Birkagården i Jönköping.

– Det blir en enkel minnesstund där ett par av deras kompisar håller tal. Sedan vill vännerna mest sitta och fika och prata med varandra. Det kommer att finnas en minnesbok som vänner kan skriva i. Det är tradition i Afghanistan att folk skriver dikter i en bok, och om de vill kan de skicka den till familjen sedan, säger en nära vän till de omkomna 20-åringarna.

Henrik Natt och Dag, gymnasiechef vid Erik Dahlbergsgymnasiet, berättar att det på onsdagen var en elev på skolan som först kom med uppgifterna att de båda 20-åringarna var med på det kraschade flyget. 

Han säger att många blev ledsna och för att möta behovet öppnades samma kväll ett kriscenter i samråd med kommunens Posomgrupp.

I spillrorna efter det kraschade planet.
Foto: Kassem Hamadé

– Vi har också erbjudit samtalsstöd för elever och jobbat i de mest berörda klasserna med lärare och annan personal. Vännerna är i kris och mår dåligt, men det är annars lugnt och samlat på skolan. Vi är nu fortsatt observanta på reaktioner från eleverna. Det kan ju komma över tid, säger Henrik Natt och Dag.

På fredagen bekräftade utrikesdepartementet att 17 personer hemmahörande i Sverige kommit i flygkraschen.

– UD är klara med att kontrollera och matcha uppgifterna om vilka som befann sig på planet. Den listan har vi lämnat över till polisen som kontaktar anhöriga.  Det är polisens id-kommission som har det operativa ansvaret för att identifiera omkomna, säger Buster Mirow Emitslöf, presskommunikatör vid UD.

Iran har erkänt att det var de som sköt ner de ukrainska passagerarplanet. Landets utrikesminister menar att det berodde på ett ”mänskligt misstag”.  

Iran erkänner: Sköt ner planet av misstag

Iran erkänner att de sköt ner planet av misstag.