Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vännerna: "Han kan inte ha mördat"

GARDNA WIELKIEJ/POLEN. Här i byn Gardna Wielkiej nära Östersjökusten slog polisen till i en natträd mot 33-åringen som misstänks för rånmorden i Långared.
Trebarnspappan greps och polisen hittade två handeldvapen och ammunition i villan.
- Vi är chockade. Han kan inte ha mördat någon, säger mannens svärmor.
Byn ligger vid en sjö och har bara 615 invånare. Här är kyrkan ortens samlingsplats och många av de boende är bönder och djupt religiösa. Platsen påminner på flera sätt om Långared i Alingsås kommun, där Inger och Torgny Antby hittades mördade på sin gård.
Men idyllen i Gardna Wielkiej, drygt fyra mil norr om Slupsk, bröts natten till i torsdags.

Stormade villan

Då stormade polska specialpoliser en villa i byn, där 33-åringen bor med sin gravida exfru och deras tre barn.
– Jag låg och sov precis bredvid men hörde inte det så insatsen måste ha gått snabbt, säger en av familjens närmaste grannar.
Här tror ingen att anklagelserna kan stämma, även om familjen har har ett brokigt förflutet. I fjol anklagades 33-åringen av två före detta styvbarn för våldsamma övergrepp mot dem under 1998. Något han friades från tre veckor senare.

"Mönsterelever"

– Både han och hans fru var med vid alla föräldramöten och deras barn har aldrig haft några problem, säger byskolans kurator Teresa Pokorska. Hon tycker tvärtom att parets nuvarande barn är mönsterelever och har aldrig upptäckt något märkligt beteende hos deras föräldrar.
– Mannen har ju jobbat i Sverige i perioder vilket de flesta här gör. Åker utomlands för att tjäna pengar alltså. Det är väldigt vanligt för vi är rätt fattiga, säger hon.
Så vitt de boende i Gardna Wielkiej kan minnas har aldrig någon från området anklagats för ett så grovt brott som mord. Att de nu får läsa om sin granne i tidningarna är omskakande.

Kedjad hund

– Jag vet inte vad jag ska säga. Men om det nu blir så att mannen i familjen hamnar i svenskt fängelse så får vi se om socialtjänsten kan gå in och stötta familjen ekonomiskt på något sätt, säger kommunalrådet Grazyna Dlechnowicz som bor granne med familjen.
Utanför huset där 33-åringen greps står en ilsken pittbull-terrier kedjad. Barnens leksaker ligger huller om buller på gården och deras mamma är inne i Slupsk, där exmaken sitter på häktet.
– Hon försöker fixa pappersarbete och ordna för honom nu när han är i fängelse, säger 33-åringens svärmor.

Håller barnen inomhus

Familjen är rädd, håller barnen inomhus och tycker det är en svår situation de hamnat i. Den före detta frun och 33-åringen har hittat tillbaka till varandra och väntar nu ett fjärde barn.
– Så vi gillar naturligtvis inte det som händer. Det är fruktansvärt att höra om honom, säger svärmodern.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!