Vännerna besegrade cancern tillsammans

Birgitta Barrefors Ivansson (tv) och Magdalena Falcini Jensen (th), innan de drabbades av cancer.
Foto: Privat Bild / PRIVAT BILD
När Magdalena (tv) fick bröstcancer var Birgitta (th) – som gått igenom samma sjukdom – ett stort stöd. Kanske avgörande.
Foto: Privat Bild / PRIVAT BILD
Magdalenas (th) långfinger till cancern blev att bestiga Sveriges högsta berg, Kebnekaise – tillsammans med Birgitta (tv), så klart.
Foto: Privat Bild / PRIVAT BILD

Inom loppet av 18 månader drabbades vännerna Birgitta Barrefors Ivansson och Magdalena Falcini Jensen båda av bröstcancer.

Med hjälp av varandra och sina anhöriga, tog de sig igenom sjukdomen.

– Att se Birgitta framför mig, livs levande, var en räddningsplanka, säger Magdalena.

I maj 2013 sprang Birgitta Barrefors Ivansson, 51, Göteborgsvarvet, som ett långfinger åt den bröstcancer som så när tagit hennes liv. Med henne på startlinjen stod vännen sedan 15 år tillbaka, Magdalena Falcini Jensen, 52.

– Hon sprang med mig hela vägen. Hon hjälpte mig fram, berättar Birgitta, som tidigare intervjuats av Värmlands Folkblad.

Vad vännerna inte visste då, var att samtidigt som cancern fördrivits från Birgittas kropp, växte den i Magdalenas. Exakt samma tumörtyp som Birgitta hade haft.

– Det var en fruktansvärd känsla när Magdalena ringde och berättade om sitt cancerbesked. Jag visste såväl vilka tankar som snurrade i hennes huvud, och vilken fruktansvärd tid hon hade framför sig. Jag vill bara krama henne och bära henne över allt det där jobbiga, säger Birgitta.

Birgitta en räddningsplanka

Birgitta bestämde sig genast för att försöka vara ett så stort stöd för Magdalena som hon överhuvudtaget kunde vara.

– Hon kunde alltid ringa mig, så fort hon hade en fråga. Man har så många frågor. Det är kanske inte alltid akuta, men det kan kännas så. Vi var ute och gick mycket i skogen, och pratade om våra upplevelser av vården och om våra tankar om döden och livet. Vi förstod varandra så väl, säger Birgitta.

Och för Magdalena var stödet från Birgitta otroligt viktigt. Kanske avgörande.

– Jag hade jättemycket dödsångest, men jag hade varit oerhört mycket mer rädd om jag inte hade haft Birgitta. Att se henne framför mig, livs levande, var en räddningsplanka, säger Magdalena.

En ynnest att bli gammal

Magdalena berättar att hon såg framför sig hur hon gick genom en snårig träskmark, och att Birgitta gick framför henne och berättade vilken väg hon skulle ta. "Hoppa på den stenen. Akta dig för den tuvan. Är det något du undrar över?"

– Jag var inte rädd för att dö, men kände en stor sorg över att inte få följa mina barn genom livet. Innan sjukdomen tyckte jag, som så många andra, att det var jobbigt att bli gammal. Men när jag blev sjuk ändrades det helt och hållet. Att få åldras är en ynnest och inte alla förunnat, säger Magdalena.

Med mod, kraft och hjälp från sin vän, lyckades även Magdalena tvinga bort cancern. Hennes långfinger till sjukdomen blev att bestiga Sveriges högsta berg, Kebnekaise – tillsammans med Birgitta, så klart.

Sjukdomen har inte bara varit av ondo, enligt de båda vännerna. De har blivit bättre på att ta tillvara på det lilla i livet, och på att lyssna på sig själva.

"Livet är mitt och bara mitt"

– Jag har blivit mer egoistisk, på ett positivt sätt. Jag tänker mer på vad jag vill, och bryr mig mindre om andras förväntningar. Och är det något jag vill göra så gör jag det med en gång. Jag skjuter inget på framtiden, säger Birgitta.

Magdalena fyller i:

– Livet är mitt och bara mitt. Prioriteringarna och valen är mina, och jag är mer sann mot mig själv numera.

Birgitta och Magdalena har, tillsammans med sina män, skrivit en bok om sina upplevelser från den tuffa tiden de nu lämnat bakom sig.

– Förhoppningen är att boken ska få andra med cancer att känna sig mindre ensamma, säger Birgitta.

"Isvantar och cocktails – fem perspektiv på cancer", heter boken, som nyligen kom ut i handeln.

Följ GT på Facebook och Twitter för de senaste Västsvenska nyheterna.