Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vännen störtade mot döden i bygg-gropen

TÄNDE ETT LJUS. Barndomsvännen Hans Bredberg tände ett ljus för mannen som omkom.. Foto: SIMONE SYVERSSON
Foto: Simone Syversson

Läraren cyklade hem på den nya vägen.

Med några hundra meter kvar till hemmet dödsstörtade han i en utgrävd grop tvärs över vägen.

Byggföretaget NCC utreds för att ha orsakat dödsolyckan.

- Det är skandalöst, säger Hans Bredberg, 62, barndomsvän och granne till offret.

Det är becksvart vid olycksplatsen när ett tjugotal grannar och vänner från det lilla samhället Björkås fyra kilometer söder om Karlstad håller minnesstund.

Hans Bredberg är en av dem som tänder ett ljus för att hedra den 62-årige läraren som natten till söndag hittades död i diket.

- Han var snäll så långt ut i fingerspetsarna man kan komma. Det här är en stor tragedi, säger han.

2,5 meter djup grop

Läraren hade hört av sig till sin hustru vid 21.30 i lördags kväll och meddelat att han var på väg hem från Karlstad, enligt polisen. Han tog den nyanlagda vägen som byggs för det nya bostadsområdet Kartberget.

- Den här vägen är mer plan och naturlig att cykla när man kommer från centrum mot Björkås, säger Hans Bredberg.

Med några hundra meter kvar till hemmet körde han ner i den delvis vattenfyllda, drygt 2,5 meter djupa gropen. Hustrun blev orolig när han inte kom hem och började leta. Strax före 02 hittade polisen läraren i gropen, avliden. En obduktion ska fastställa dödsorsaken.

- Gropen måste ha tillkommit de sista dagarna. Jag går där emellanåt och har inte sett den förut. Han var en van cyklist och cyklade jämt, så jag antar att det inte är första gången han tar den här vägen, säger Hans Bredberg.

- Jag och min särbo gick ute med hunden vid 09.30 i morse när vi såg polisen. Då fick vi veta att det hänt en olycka. Det är en chock och vi tycker att det är väldigt tragiskt, säger lärarens granne Lennart Björkegren, 66.


Hans Bredberg, 62, vid platsen där läraren dödsstörtade.
Foto: Foto: Simone Syversson

"Det är fruktansvärt"

NCC misstänks av polisen för vållande till annans död och framkallande av fara för annan. Samtidigt har byggföretaget inlett en internutredning. I väntan på att den blir klar vill företaget inte uttala sig om varför avspärrningar saknats vid gropen.

- Vi beklagar det som har hänt och tycker det är fruktansvärt. Alla våra tankar går till den drabbades familj, säger Anders Johansson, avdelningschef för NCC construction region väst.

Det nya bostadsområdet har varit omdiskuterat sedan företaget Trivselhus köpte mark av kommunen för att bygga 66 villor med utsikt mot Klarälven. Få i grannsamhället Björkås är positiva. Protesterna har varit många, särskilt mot dammolnen och skakningarna orsakade av NCC:s sprängningar.

- De har sprängt så in i helskotta sedan i januari och håller fortfarande på. Man kan tro att det är en fabrik här. Ibland har man inte ens kunnat se ut, säger en granne.

Skyller på NCC

Hans Bredberg skyller dödsolyckan på NCC.

- Det finns ingen belysning, ingen avspärrning. Ingenting. Bara en stor jävla grop. Tragedin är redan skedd. Men hur kan vägen lämnas så här? Det är fruktansvärt. Det får bara inte ske.

Cykelolyckor i Sverige i siffror

23 000

personer behöver varje år uppsöka sjukhusvård efter cykelolyckor. Det är ungdomar i åldrarna 14 till 20 år som skadas oftast.

3 500

cyklister blir årligen så skadade att de vårdas på sjukhus i mer än ett dygn. 300 av dessa skadas allvarligt.

20

personer dör varje år i Sverige på grund av cykelolyckor. Risken att dödas i en cykelolycka ökar med åldern. Och män löper större risk än kvinnor att dödas i cykelolyckor.

8

av tio cykelolyckor är singelolyckor. Kollisioner med andra cyklister förekommer i åtta procent av cykelolyckorna och kollision med personbil förekommer i sju procent av olyckorna. Vanligaste skadorna är blödningar följt av frakturer och sårskador. Särskilt utsatt är skuldror, axlar och handleder. Allvarligaste skadetypen är dock huvudskador som i värsta fall kan leda till bestående hjärnskador.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)

Så gick dödsolyckan till

1

Cyklisten kom från Karlstad och var på väg hem till sin väntande hustru.

2

Det var becksvart på vägen, dåligt skyltat och mannen såg inte gropen tvärs över vägen.

3

Läraren föll i gropen och hittades några timmar senare, avliden.