22-åringen som misstänks ha mördat Elin Krantz, 27. Foto: Privat
22-åringen som misstänks ha mördat Elin Krantz, 27. Foto: Privat

Vännen om 22-åringen: Plötsligt kom han inte till träningen

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Den 22-årige mannen hade stora planer för sig själv.
Vännerna berättar om en ambitiös småbarnspappa som studerar, går i kyrkan ibland, och som tycker om att spela fotboll.
Polisens misstankar säger något helt annat: Att han med ett besinningslöst våld har slagit ihjäl Elin Krantz, 27, med en sten.
Nu sprids hatet på nätet mot mannen i rosa keps.
Vänner och grannar har tagit emot nyheten om mordmisstankarna mot 22-åringen med en enorm förvåning.
De ser inte en misstänkt mördare. I deras ögon är 22-åringen en ambitiös studerande småbarnspappa som ofta syns med sin son och dotter vid rutschkanorna på lekplatsen.
- Jag är lite chockad faktiskt. Det är inte så vi känner honom men jag tror inte att det kan vara han, säger en av hans fotbollsvänner.
- Han hade ju planer för sig själv och barnen. Han är lugn och skötsam.

"Riktigt trevlig kille"

Även bland klasskamraterna slog nyheten ner som en bomb. Ingen som Expressen pratat med kunde tänka sig att det var 22-åringen som gripits misstänkt för det brutala överfallet och mordet på Elin Krantz, 27.
- Jag skulle beskriva honom som en riktigt trevlig kille som gillar att prata. Jag har faktiskt svårt att se att polisen har tagit rätt person, säger en klasskompis.
22-åringen har bott i Göteborg i ett och ett halvt år. Han flyttade till västkusten tillsammans med sin fru och två barn. De slog sig ner i en hyreslägenhet i bostadsområdet Länsmansgården.

Familjen var viktig

Just familjen och barnen var mycket viktiga för 22-åringen, enligt de vänner som Expressen pratat med.
- Åh, han talar alltid om sina ungar. Han älskar dem väldigt mycket, säger en kompis.
22-åringen engagerade sig även i idrott i skolan där han deltog i fotbollsturneringar som anordnades.
- Jag spelade med honom. Han var ganska duktig, säger en kompis från skolan.
En annan av mannens bekanta berättar om ett möte på café Greenwich på Engelbrektsgatan i Göteborg.
- Vi var där några vänner från kyrkan och så var det någon som kände honom och så följde han med.
Hon har sedan dess haft en del kontakt med mannen. När hon beskriver honom återkommer hon till hans stora planer för sig själv.

Gillade lyxiga bilar

- Han berättade att han ville bli president. Det var mycket det där med att han körde sin egen grej.
Ett annat stort intresse var bilar.
- Han pratade ofta om att han ville sälja bilar. Då menade han de dryga och lite lyxigare sorterna - de hörde till hans livsstil, säger en klasskompis.
Men en sak skilde 22-åringen från resten av klasskamraterna - hans klädstil. Han hade alltid på sig stora byxor och säckiga tröjor.
- Han klädde sig som en riktigt hiphoppare. Det var verkligen den stilen som gjorde att han stack ut, säger en klasskompis.
Den särpräglade klädstilen gjorde att han stack ut - både i klassen och i bostadsområdet där han bodde. Han blev därför mycket lätt att känna igen.

"Kände igen honom genast"

Om det inte varit för 22-åringens kläder så hade polisen inte kunnat gripa honom så snabbt som de gjorde. Polisen fick snabbt tillgång till filmen från spårvagnens övervakningskamera som visar hur 22-åringen söker kontakt med - och sätter sig bredvid - Elin.
- Jag kände igen honom genast när jag fick se bilden från kameran Det var kläderna som gjorde det, säger en klasskompis.
Det gjorde också polisens spanare som grep honom på Göteborgs centralstation. Då var han, enligt källor, misstänkt drogpåverkad och fick följa med för kroppsbesiktning.
Under det första förhöret konfronterades han sedan med filmen från spårvagnens övervakningskamera och erkände omgående att han är mannen på filmen - men han har hela tiden nekat till mord.
Nu försöker polisen utreda vad 22-åringen gjorde timmarna före och efter mordet på Elin Krantz. Han har i förhör sagt att han sovit ut tillsammans med sin familj på söndagsmorgonen.

Dök inte upp

På eftermiddagen bröt han mot en en väl inrutad vana - att spela fotboll med sitt kompisgäng.
Varje söndag är de ett gäng killar som träffas för att spela fotboll. Det har pågått i flera år, men är inte någon förening utan mer ett kompisgäng som träffas för att spela.
- Han kom med för drygt fyra månader sedan och det verkade som att han tyckte om det här.
Fotbollsvännen berättar att 22-åringen varit med varje söndag sedan dess - utom just nu i söndags.
Hans kamrater samlades, som vanligt, klockan 16.00 och spelade i ungefär tre timmar. Men den här söndagen - tolv timmar efter att han gick av samma spårvagn som den nu mördade Elin Krantz - dök han inte upp.

Dömd i förväg på nätet

Nästa dag - på måndagen - fyllde hans lilla son år. På tisdagen uteblev han från sin utbildning - något som blivit vanligare på höstterminen enligt flera klasskamrater.
Trots att 22-åringen endast är anhållen - misstänkt för det brutala mordet på Elin - så är han redan dömd på nätet. Där hängs han nu ut som en mördare vilket har fått flera kompisar att reagera.
- Det är helt sjukt. Jag ska polisanmäla de där sidorna, säger en vän.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER