Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vännen Astrids saknad efter mördade Magnus

Polisen misstänker att Magnus Natschki, som länge var försvunnen, blivit mördad. Foto: Missing People/Privat
Skogsområdet där Magnus Natschki hittades död. Foto: MIKAEL BERGLUND
"Jag kommer aldrig glömma honom", säger Magnus vän Astrid Cuestas. Foto: Privat

Efter att ha varit försvunnen i 52 dagar hittades Magnus Natschki död i skogen.

Nu kan polisen ha gjort ett viktigt genombrott – och skaffat sig en teori om varför han mördades.

– Jag kommer aldrig glömma honom, säger Astrid Cuestas, Magnus tidigare arbetskollega.

Förra helgen hittades en man död i ett skogsparti utanför Uddevalla.

Det var Magnus Natschki, 36, som då hade varit försvunnen i 52 dagar. Polisen misstänker att han blivit mördad och många i hans närhet har på olika sätt skickat kondoleanser och uttryckt sin sorg och saknad.

En av dem som minns Magnus är Astrid Cuestas, 59, från Mölndal.

– Jag trodde inte det var sant när jag fick veta vad som hade hänt, säger hon.

 

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android

 

Hon berättar att hon har arbetat tillsammans med Magnus Natschki i några år och har fina ord att säga om sin tidigare kollega.

– Han var vänlig och det var enkelt att vara kompis med Magnus. Han var väldigt engagerad och jobbade med ett stort hjärta, säger Astrid Cuestas.

Astrids saknad

Hennes tankar går till Magnus Natschkis familj och hon hoppas att polisen lyckas klarlägga vad det är som skett.

– Jag kommer aldrig glömma honom, säger Astrid Cuestas.

Frågorna i fallet är många – och polisen arbetar frenetiskt för att bena ut dem. Och på en av de viktigaste kan man nu ha fått ett svar.

Den om varför Magnus blev bragd om livet.

– Vi har en motivbild som vi jobbar efter, men jag kan inte uttala mig om den. Vi har haft den i några veckor, säger åklagaren Mats Sällström.

Åklagaren Mats Sällström säger att polisen nu tror sig ha ett motiv till varför Magnus Natschki mördades. Foto: HENRIK JANSSON

"Kände sig tvingad"

Fem personer sitter häktade i utredningen. Två misstänks för mord, en för att ha misshandlat Magnus i en lägenhet i Göteborg tidigare den dag som mordet ska ha ägt rum och två för grovt skyddande av brottsling.

 

LÄS OCKSÅ: Misstänkte mördaren: Jag kände mig tvingad

 

En av de misstänkta mördarna har för Frivården uppgett att han utfört någonting under hot.

"Han berättar att aktuell brottsmisstanke rör sig om en handling som han, under hotelser av tre män, upplevt sig tvingad att utföra", står det i Frivårdens yttrande.

Fem personer har under utredningen häktats av Uddevalla tingsrätt. Foto: HENRIK JANSSON

Hur Magnus blivit mördad är däremot ingenting som Mats Sällström vill gå in på. Man väntar just nu på svaren från obduktionen.

– Sedan håller vi fortsatta förhör med de misstänkta och även andra personer. Och vi går igenom innehållet i telefoner som vi beslagtagit.

Vad tror ni er kunna få ut från telefonerna?

– Man brukar alltid lägga pussel och se i vilken omfattning och när man haft kontakt med varandra. Vi kan positionera telefoner.

Vänder sig till Danmark

Och det är inte bara i Sverige som det bedrivs utredningsarbete. Efter mordet lämnade tre av de nu häktade männen landet. En greps i Tyskland och två greps i Danmark och i dokument från Uddevalla tingsrätt står det att "en begäran om rättslig hjälp i brottmål har skickats till annat land".

– Det finns bevisning att hämta i andra länder, lite i Danmark och lite i Tyskland. I och med att de har förflyttat sig på det sättet så finns det anledning att hämta bevisning där. Samarbetet med polisen i Danmark och Tyskland är utmärkt, säger Mats Sällström.

När är ni klara med allt?

– Det här kommer att ta sin tid. Första gången vi var framför häktningsdomaren sa jag att det kommer ta minst ett halvår och det tror jag fortfarande. Brottsmisstankarna kan komma att utökas. Beträffande två av personerna har jag flaggat upp att de besvarar de flesta frågor med "inga kommentarer". En misstänkt har ingen skyldighet att svara på frågor, men det gör ju då att utredningen tar ännu längre tid. Får vi inte några svar på frågor får vi bygga upp och återskapa omständigheter på ett annat sätt.

 

LÄS OCKSÅ: Uddevallabron central del i utredningen 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!