Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vanliga misstaget – då kapar tjuvarna ditt kort

Bedragarna stjäl dina kortuppgifter – trots att de inte har tillgång till ditt fysiska kort.Foto: ANNA HÅLLAMS
Polisen varnar nu för kortbedrägerier på internet.Foto: SHUTTERSTOCK

Du köper kläder, lägger ett spel på en betting-sida eller får för dig att köpa något helt annat – och för att underlätta för nästa gång så sparar du dina kortuppgifter på sajten.

Det kan stå dig dyrt.

– Bedragarna klurar ut vilken inloggning du har på sajterna och använder sig av din kortinformation, säger Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericenter.

Du ska handla någonting på nätet. Du surfar runt och hittar en sajt där du kan köpa exakt det som du är ute efter.

Du skapar ett konto, loggar in och lägger din beställning. Och sedan, för att spara tid när du ska göra samma sak nästa gång, låter du uppgifterna som finns på ditt Visakort eller Mastercard sparas på sajten.

 

LÄS MER: Kortbedrägerierna ökar – så undviker du att drabbas

 

Därefter kan pengarna vara borta.

– Kortbedrägerierna där bedragarna bara använder din kortinformation och inte det fysiska kortet går upp. Det fiskas upp på sidor där man använder "card-on-file", säger Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericenter.

– Det vill säga att du lägger in din kortinformation på sidor där det exempelvis ska dras pengar varje månad.

Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericentrum.

Ha krångliga lösenord

Bedragarna listar på olika vis ut vilka inloggningsuppgifter som du använder på sajterna, loggar in i ditt namn och använder sig av dina kortuppgifter.

– De listar ut "ABC123" och "password" som är världens vanligaste lösenord eller något annat klumpigt, säger Jan Olsson.

 

LÄS MER: Polisen larmar om ny våg av kortkapningar

 

Är folk för dumma när de bestämmer sina lösenord?

– Ska man överhuvudtaget spara sina kortuppgifter på en sajt på nätet ska man också se till att ha ett lösenord som man byter då och då och som inte är för lätt att gissa sig till, säger Jan Olsson.

Polisen varnar på Facebook

På Facebook har polisens nationella bedrägericentrum gått ut och varnat för just det här. Polisen skriver att "ett starkt lösenord är svårt att gissa sig till, innehåller stora och små bokstäver samt siffror och består av minst tio tecken."

https://www.facebook.com/546406245370971/photos/a.552442441434018.128095.546406245370971/1687690901242494/?type=3&theater

Henrik Hall från Jönköping har blivit drabbad av kontokortsbedrägerier två gånger. En av gångerna försökte någon genomföra transaktioner på 40 000 kronor – något som Handelsbanken stoppade.

 

LÄS MER: Banken larmade Henrik om bedragarnas kupp

 

Henrik Hall tror inte att bedragarna kom över hans kortuppgifter på just det sätt som polisen nu går ut och uppmärksammar allmänheten på, men han pekar på att det kan vara svårt för många att skydda sig mot skurkarna som slår till på nätet.

– Vi har blivit bra på att skydda oss mot alla typer av brott, men tjuvarna måste försörja sig på något vis och då flyttar de sin verksamhet någon annan stans. De flesta av oss har fullt sjå att hänga med i den tekniska utvecklingen och då är det klart att brottslingarna utnyttjar det, säger Henrik Hall.

Henrik Hall.Foto: SARA LANDSTEDT/DAY PHOTO AB

Just att kriminella ständigt hittar nya marknader är problematiskt, påpekar han.

– De problem vi upplever i dag kommer lösas, men det är en katt- och råtta-lek. Bland de kriminella finns några bland de dummaste människorna, men samtidigt några av de allra smartaste hjärnorna. De som ligger i framkant och tjänar pengar på att begå brott kommer fortsätta göra det och bankerna och kortföretagen får kämpa för att komma i kapp.

Polisen: Gör det inte enkelt

Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericenter konstaterar att mycket handlar om att göra det svårt för tjuven.

– Du ska aldrig ha samma lösenord på olika ställen, som på Facebook plus Netflix plus överallt. För får de tag i ditt lösenord någonstans prövar de sig fram och då kommer de in på din bank och vad det nu allt kan vara.

Så man måste tänka till lite?

– Definitivt. Och man ska inte göra det enkelt för sig. Hitta på något krångligt. En förkortning på en barndomsadress ... you name it. Det finns hundra olika sätt att hitta på krångliga lösenord på.