Översvämningarna blir allt värre. Så här såg det ut när Vänern svämmade över år 2000.
Översvämningarna blir allt värre. Så här såg det ut när Vänern svämmade över år 2000.

Vänern hotas av en miljardkatastrof

Publicerad

Vänern hotas av allt större översvämningar.

Nu varnar ledande politiker för att en katastrof kan kosta samhället flera miljarder kronor.

- Vi vill att det tas ett nationellt ansvar, säger Per-Samuel Nisser (M), kommunstyrelsens ordförande i Karlstad.

Om Vänern svämmas över kan mer än 2000 byggnader påverkas i ett svep.

Statliga vägar som E18 och E45 kan bli stående under vatten.

Det menar de ledande politikerna från de 14 kommunerna som på Dagens Nyheters debattsida har gått ut i samlad trupp för att uppmärksamma problematiken.

Det är översvämningar i området mellan 2001-2002 som blev en väckarklocka. Då nådde sjön kritiska nivåer och drabbade både privatpersoner och samhället.

9,8 miljarder kronor

Nu har en ny studie om översvämningsriskerna i Vänern gjorts av Centrum för klimat och säkerhet vid Karlstads universitet. Den visar att kostnaderna för samhället kan bli flera hundra miljoner kronor. Kommunpolitikerna vill att frågan blir ett nationellt ansvar.

- Vi vill påverka på riksnivå och visa på de scenarier som finns framåt. Vi behöver få fram mer resurser på nationell nivå, både för de tillfällen när det händer saker och för att kunna förebygga innan det händer, säger Per-Samuel Nisser.

De städer som är värst drabbade är Karlstad, Kristinehamn, Lidköping, Mariestad och Vänersborg.

Om det värsta scenariot inträffade skulle det kunna kosta samhället 9,8 miljarder kronor för alla kommunerna, enligt politikerna.

"Ett kommunalt ansvar"

Försvarsminister Karin Enström anser att samhället måste anpassa sig till de kommande klimatförändringarna, men att översvämningsproblematiken i Vänern inte ytterst är statens ansvar.

- Det är ett kommunalt ansvar. Vi kan bidra med forskning och expertkunskap samt leda det klimatanpassade arbetet, säger hon till Sveriges Radio.

Meteorolog Fred Korneliusen på Storm menar att forskningen tyder på att det kommer bli kraftigare oväder och mer regn i framtiden.

- Vi förväntar oss mer extremt väder. De senaste tio åren har vi sett en sådan tendens, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER