Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjukhusen där andra vågen slår hårdast

Medicin som i vanliga fall används för reumatism kan blockera corona.
På Skaraborgs sjukhus är nu antalet patienter högre än vid toppen i våras.
Foto: ROBIN ARON / GT-EXPRESSEN
Också Södra Älvsborgs sjukhus närmar sig toppnoteringarna från våren
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT NYHETSBYRÅN

Under förra veckan så minskade antalet inlagda patienter med bekräftad covid-19 i Västra Götalandsregionen.

Men den positiva trenden har brutits under helgen då patienterna återigen har ökat.

Och för en del sjukhus i Västsverige slår den andra coronavågen hårdare.

På Skaraborgs sjukhus är antalet patienter redan högre än vid toppen i våras och Södra Älvsborgs sjukhus – som står för en stor ökning i helgen - närmar sig vårens toppnoteringar.

På måndagen vårdades 239 personer för covid-19 på något av Västra Götalandsregionens sjukhus.

Och vissa av sjukhusen ser en utveckling som är i paritet med, eller värre än, förstavågen i våras.

På Skaraborgs sjukhus är nu siffran på antalet inneliggande patienter högre än vad den var under våren. Där vårdades under måndagen 47 patienter. Deras högsta notering någonsin var förra tisdagen, när de hade 50 covid-patienter, det är åtta fler än vid den tidigare toppnoteringen från i våras.

Utvecklingen är brant. För bara drygt en månad sedan hade sjukhuset endast fem covid-patienter. 

– Prognoserna vi hade till hands sa att det troligaste var att det skulle bli en lägre nivå på andravågen än i våras. Men som mest hade vi 42 inneliggande i våras, nu har vi varit uppe i 50. Så vi har inte sett det mönstret. På det sättet är vi lite överraskade, Erik Backhaus, överläkare och processchef vid infektionskliniken på Skaraborgs sjukhus.

Erik Backhaus, överläkare och processchef vid infektionskliniken på Skaraborgs sjukhus.
Foto: Bild och Media/Skaraborgs sjukhus

Skaraborgs sjukhus planerar för att successivt öka antalet pandemiplatser, men Erik Backhaus menar att det är på bekostnad av annan vård.

– Men det är stor skillnad från i våras. Då stängde vi ner i princip all icke akut sjukvård. Nu har vi gjort vissa neddragningar, men inte alls som i våras, säger han.

Om läget för personalen säger han:

– Klart de sliter hårt, de är trötta från i våras. Samtidigt är det ett annat fokus nu, mycket mindre oro. Folk är trygga med rutinerna och trygga i situationen. Men de sliter hårt. Mycket solidaritet.

Säs närmar sig toppnoteringen 

Också Södra Älvsborgs sjukhus närmar sig toppnoteringarna från våren. Där vårdas nu 49 personer för sjukdomen, toppnoteringen i våras var 55 inneliggande patienter med covid-19.

– Förra måndagen hade vi ungefär lika många, och sen en liten nedgång. Vi hade hoppats på en platå, men vi förbereder oss på att kunna ha så många som 80 patienter, säger Sara Degerman Carlsson, chefläkare på Säs. 

Hon säger vidare att personalen på sjukhuset har blivit bättre på att behandla patienter med covid-19. 

– Nu har vi sex patienter som behöver intensivvård, det är ändå skillnad, det är färre som blir svårt sjuka i covid. Vi lär oss om sjukdomen, till exempel att ge kortison tidigare och man kan bli behandlad med högflödesgrimma, vilket man nu gör på våra två andra epidemiavdelningar. Man kan undvika att de blir så dåliga att de behöver bli körda till Iva. Vi kan ge bättre vård för covid, men utvecklingen är oroande, säger hon. 

Sara Degerman Carlsson är chefläkare på Säs
Foto: PERNILLA LUNDGREN / SÖDRA ÄLVSBORGS SJUKHUS

”Det här är allvar” 

Oro för den stora ökningen av antalet sjuka och antalet inneliggande är påtaglig, menar Sara Degerman Carlsson.

– Det är klart att vi är oroliga, jag har själv varit sjuk, inte så jag behövde sjukhusvård, men jag var ordentligt tagen av covid. Flera patienter och anhöriga som varit med om detta uttrycker att de som drabbats vet att det inte är något att leka med, det här är allvar. 

Också inom NU-sjukvården har antalet patienter ökat kraftigt under helgen, nio fler patienter vårdas på måndagen jämfört med fredagen.

Under hösten har det största sjukhuset i Västra Götalandsregionen, Sahlgrenska, som mest haft över 100 inlagda patienter. Under måndagen vårdades 84 för covid-19 på sjukhuset. 

37 av de totalt 239 inneliggande patienterna vårdas just nu på intensivvårdsavdelning. 


Antalet inneliggande patienter

Den 30 november kl. 10:00 fanns det totalt 239 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav 37 på intensivvårdsavdelning (IVA), på sjukhusen i Västra Götalandsregionen.

NU-sjukvården:

38 personer varav 3 på IVA

Sahlgrenska Universitetssjukhuset:

84 personer varav 17 på IVA


Sjukhusen i Väster:

20 personer varav 3 på IVA


Skaraborgs sjukhus:

47 personer varav 7 på IVA


Södra Älvsborgs sjukhus:

49 personer varav 6 på IVA


Källa Västra Götalandsregionen 

Hör charterbolagen om vilka resmål som lockar oss i coronatider