Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Välkommen Julia Mjörnstedt Karlsten!

Julis Mjörnstedt Karlsten är GT:s nya krönikör.

Foto: Robin Aron

Hon identifierar sig som en riktig urgöteborgare med åsiktstouretts. Nu kliver den friska fläkten Julia Mjörnstedt Karlsten in på GT:s redaktion som krönikör.

– Jag skulle vara dum om jag inte tog den här chansen, säger hon.

Julia om...

... Kungabröllopet och kompisen Sofia Hellqvist: Jag är mest förvånad över att det kändes som ett vanligt bröllop, fint och kärleksfull. Och de är ju så jävla kära också, det är ju nästan löjligt liksom.

... Håkan Hellström: Haha! Jag är nog den enda göteborgare som inte lyssnar på honom... Alla blir så förvånade att jag är göteborgare och inte lyssnar på honom. Jag är en soultjej, och Håkan är inte så mycket soul. Vad hemskt att du valde just det!

... Göteborg: Jag älskar Göteborg. Men jag är också lite frustrerad, vi borde utnyttja det potentialen som finns mer. Det är för många som sticker här ifrån.

... De nya spårvagnarna: (Tystnad) Jag åker pinsamt lite kollektivtrafik. Det är nog ett nyårslöfte. Jag har nog en konstig relation till tid, det har med min sjukdom att göra. Outnyttjad tid är det värsta jag vet.

... Papperstidningar: Man är ju gift med en digitalnörd utav rang och är dotter till en far som har en romantiserad bild av att bläddra i en papperstidning. Det är den ständiga diskussionen på familjemiddagarna. Jag tycker om papperstidningar, det är finare på något vis. Där är jag min fars dotter, haha.

Vem är Julia?

Namn: Julia Mjörnstedt Karlsten

Ålder: 30

Familj: Gift med Emanuel Karlsten och dottern Billie, 2,5

Bor: Göteborg

Gjort tidigare: Grundare till Ung Cancer, tidigare krönikör för Göteborgs-Posten

Aktuell: Som krönikör för GT

Hon beskriver sin morfar som en urgöteborgare – en person som fick ångest när han åkte till Mölndal för att lukten inte var den samma som i Göteborg. Julia Mjörnstedt Karlsten ser likheterna i sig själv, då hon själv bott på olika ställen men trots det alltid landat på hemmaplan. Nu börjar hon skriva för GT - vilket är ett naturligt val för henne som göteborgare.

– Jag skulle vara dum om jag inte tog den här chansen. Jag har försökt tänka på vad jag tycker är roligt och viktigt - och försökt kombinera de två. Det för mig, är det här. Jag är ganska övertygad om att det kommer att bli bra.

I somras slutade hon som generalsekreterare för Ung Cancer. Hon är en av de människor som överlevde cancern och har nu varit friskförklarad sedan 2012. Därefter har hon bland annat skrivit krönikor i Göteborgs-Posten.

Världen i nytt perspektiv

Hon är uppvuxen i Grimmared i Göteborg och blev för lite över två år sedan mamma till dottern Billie. Dottern föddes under samma period som det var som mest hektiskt kring Ung Cancer.

Nu tar hon i stället igen tid med dottern och målet är att satsa på att bara göra roliga saker. Sedan hon blev mamma har hon fått se världen ur ett annat perspektiv.

– Jag känner ett ansvar för mitt barn. Om jag nu kan påverka samhället så det kan bli bättre för hennes skull på något sätt så måste jag försöka. Vad är det för värld jag vill mitt barn ska växa upp i? Ska hon läsa i historieböckerna och sen på min dödsbädd kolla på mig och fråga "varför gjorde du ingenting?". Det är min största ångest.

Några av frågorna som ligger henne nära hjärtat är föräldraskap, miljö och integration. Hon poängterar att hon inte vill prata om den duktiga mamman i texterna. I stället vill hon prata om den mamman som ibland tappar humöret och skriker "nu får du vara tyst" och sedan mår dåligt över det. För det skapar mer igenkänning, menar hon.

Ingen solskenshistoria

Julia Mjörnstedt Karlsten beskriver sig själv som en person som kan gå i gång otroligt mycket på vissa frågor och har starka åsikter. Vilket hon själv kallar för åsiktstourettes.

– Jag försöker att inte vara så jävla duktig hela tiden. Jag inser att jag är den största cancerklyschan ever som fick cancer och överlevde och sedan grundade Ung Cancer. Jag försöker prata om att jag faktiskt fortfarande har dödsångest ibland. Jag vill inte vara någon solskenshistoria som förebild.

Den stora utmaningen nu är att leverera den första krönikan. Dessutom går hon från att skriva krönika en gång i månaden till en gång i veckan. Det är med lite skräckblandad förtjusning att påbörja den första krönikan - då sätter hon ribban.

Älskar när folk hör av sig

Hon tillägger att både hon och maken Emanuel Karlsten jobbar bäst i skarpt läge och att hon ser fram emot att börja skriva.

– Tycker folk ingenting om mina krönikor så har jag inte gjort mitt jobb. Jag vill inte tycka saker för att tycka. Jag vill skriva om något som känns aktuellt, något som folk känner igen sig i. Jag vill ju inte bli tjötig heller. Det bästa jag vet är när folk hör av sig. Det här kommer bli jättebra!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!