I den här halländska idyllen bor man under historiens vingslag. Foto: Peter Wärmare Se360I den här halländska idyllen bor man under historiens vingslag. Foto: Peter Wärmare Se360
I den här halländska idyllen bor man under historiens vingslag. Foto: Peter Wärmare Se360
Varmt och romantiskt på samma gång. Varför inte börja dagen med en brasa? Foto: Peter Wärmare Se360Varmt och romantiskt på samma gång. Varför inte börja dagen med en brasa? Foto: Peter Wärmare Se360
Varmt och romantiskt på samma gång. Varför inte börja dagen med en brasa? Foto: Peter Wärmare Se360
Lasse Kronér hoppas att det blir en barnfamilj som flyttar in i villan. Foto: Lennart RehnmanLasse Kronér hoppas att det blir en barnfamilj som flyttar in i villan. Foto: Lennart Rehnman
Lasse Kronér hoppas att det blir en barnfamilj som flyttar in i villan. Foto: Lennart Rehnman
Ljust och luftigt. Här kan du njuta av en lugn stund med härligt ljusinsläpp. Foto: Peter Wärmare Se360Ljust och luftigt. Här kan du njuta av en lugn stund med härligt ljusinsläpp. Foto: Peter Wärmare Se360
Ljust och luftigt. Här kan du njuta av en lugn stund med härligt ljusinsläpp.  Foto: Peter Wärmare Se360
Här finns gott om plats för hela familjen att avnjuta middagar tillsammans. Foto: Peter Wärmare Se360Här finns gott om plats för hela familjen att avnjuta middagar tillsammans. Foto: Peter Wärmare Se360
Här finns gott om plats för hela familjen att avnjuta middagar tillsammans. Foto: Peter Wärmare Se360
I det här romantiska sovrummet kan du dela nätterna med din käresta. Foto: Peter Wärmare Se360I det här romantiska sovrummet kan du dela nätterna med din käresta. Foto: Peter Wärmare Se360
I det här romantiska sovrummet kan du dela nätterna med din käresta.  Foto: Peter Wärmare Se360
Njut av den kommande vintern framför den öppna elden. Foto: Peter Wärmare Se360Njut av den kommande vintern framför den öppna elden. Foto: Peter Wärmare Se360
Njut av den kommande vintern framför den öppna elden.  Foto: Peter Wärmare Se360
Byggnadsantikvarien Erika Åberg tycker att man får vara rädd om de små skavankerna som följer med riktigt gamla hus.Byggnadsantikvarien Erika Åberg tycker att man får vara rädd om de små skavankerna som följer med riktigt gamla hus.
Byggnadsantikvarien Erika Åberg tycker att man får vara rädd om de små skavankerna som följer med riktigt gamla hus.

Välkommen in i Lasse Kronérs miljonvilla

Publicerad

När huset byggdes var Halland fortfarande danskt – nu är Lasse Kronérs miljonvilla till salu.

Bilderna från insidan visar upp ett praktfulltboende med anor från 1600-talet och programledaren hoppas att en barnfamilj tar över vården av huset.

– För mig har huset varit magiskt, säger han.

Lasse Kronér och Christinas skilsmässa blev klar i februari i år och GT har tidigare berättat att parets miljonvilla i Onsala nu ska säljas.

I femton år levde paret tillsammans i villan som fått ett utgångspris på 8,75 miljoner kronor.

– Det är jobbigt att bli av med det om man hittar ett ställe som man älskar så mycket som jag gör med det stället, har Lasse Kronér tidigare sagt om försäljningen.

Hoppas att huset köps av en barnfamilj

Nu berättar han om förhoppningarna om husets framtid – och om husets historia.

– Jag en förhoppning om att det blir en barnfamilj som flyttar in. Det är ett fantastiskt ställe för barn att växa upp. Den miljön, trädgården där det inte är någon insyn och en stor tomt. För mig och för oss har huset varit magiskt.

Huset, eller gården, byggdes 1632 och är inredd i en traditionell stil.

– Det är byggt i början på 1600-talet. Man åkte inte till Ikea och handlade möbler direkt på den tiden. Det är ett väldigt speciellt hus och gård och fick ju inredas därefter, säger Lasse Kronér.

Han fortsätter:

– Halland var danskt när gården byggdes. Så gammalt är det.

Flyttar in i historien

Byggnadsantikvarien Erika Åberg, från SVT:s "Det sitter i väggarna" tycker att det är spännande med så pass gamla hus och vill poängtera vikten av att man flyttar in i historien.

– Om man är intresserad kan man generellt få hjälp från hembygdsföreningen eller det regionala museet. Det brukar många tycka ger ett större värde, man får en större koppling bakåt. Man är inte bara någon länk i en lång kedja, säger hon.

Om man är intresserad av att flytta in i den gamla villan så har hon ett par tips - bland annat att man ska ta hand om huset varsamt och restaurera med god kvalitet eftersom de gamla materialen är gedigna och tål slitage på ett helt annat sätt.

– Man får låta åldringarna vara som de är. Det att man ofta faller för på gamla hus är att de är sneda och lite vinda och inte är helt perfekta. Man får vara rädd om de små skavankerna, säger hon.

"Kan inte ens öppna en Ikea-kartong"

Men det här med att inreda är inte riktigt SVT-programledarens melodi – även om han berättar att han har velat hålla huset vackert i och med att det är så speciellt och annorlunda. Precis som byggnadsantikvarien Erika Åberg tipsat om alltså.

Men några renoveringar har han alltså inte stått för själv.

– Nej, där går min gräns. Jag är duktig på mycket men jag kan inte ens öppna en Ikea-kartong själv. Har ju tagit hjälp av hantverkare för att fixa i ordning men har inte gjort något själv.

Filip Lyrheden

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER