Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Välfyllda uteserveringar ute i försommarvärmen

Kristyna Sderbova, 20, Tjeckien, och Carl Jason, 22, Helsingborg. ”Vi är här på en weekendresa, vi studerar i Kalmar. Vi har promenerat runt i staden och varit i Botaniska trädgården, gått på Avenyn med mera. Det är första gången Kristyna är här”. ”Det är en väldig skillnad mot Tjeckien där är allt stängt, här känns det som vanligt. Men vi följer rekommendationerna och är inte oroliga”, säger Kristyna.
Foto: Thomas Johansson
Marean Soreck, 71, och Ursula Soreck, 67, Göteborg. ”Vi njuter av vädret och solen med ett glas rosé i solen här på Avenyn”. ”Det är klart att man är försiktig. Men här ute är det perfekt och de sköter sig bra på restaurangen. Folk som går förbi håller bra avstånd också”.
Foto: Thomas Johansson

Efter blåsiga, regniga och även snöiga dagar i väst har våren nu kommit tillbaka med besked.

På söndagen var Göteborgs uteserveringar välbesökta, samtidigt de regionala coronarekommendationerna nyligen förlängts och smittan skenar. 

– Det är klart att man är försiktig. Men här ute är det perfekt och de sköter sig bra på restaurangen, sa Ursula Soreck, 67, som njöt av ett glas rosé på Avenyn.

Två steg framåt och ett tillbaka – det har varit melodin för våren 2021. Åtminstone fram till söndagen, då solen fullkomligt öste ner över Västsverige och kvicksilvret steg till försommarnivåer. 

I Göteborg låg temperaturen kring 20 grader och den visserligen nordostliga vinden var av det beskedligare slaget. Stadens uteserveringar var följaktligen välfyllda. 

Samtidigt är smittspridningen av corona fortsatt hög i Västsverige och mot bakgrund av det beslutade smittskyddsläkare Thomas Wahlberg tidigare i veckan att förlänga de skärpta regionala rekommendationerna till och med den 2 maj.

– Tuentals nya personer smittas varje vecka och flera av dem blir mycket allvarligt sjuka. Smittspridningen måste minska och då kan vi inte lätta på rekommendationerna, sa Wahlberg i ett pressmeddelande.

Så tillbringar göteborgarna soliga dagen i pandemin

Niklas Vieweg, 28, Växjö, Ann Öjendal, 22, Göteborg och Cornelis Naezer, 24, Göteborg.”Vi ska spela kubb i Slottsskogen med kompisar, vi börjar här och vi skall övertala Niklas att hänga på, vi behöver starka spelare i vårt lag”.”Det är bra att umgås ute, det känns säkert om man håller avstånd mellan sällskapen”.
Foto: Thomas Johansson
Veronica Freding, 62, och Thomas Freding, 62, från Göteborg.”Vi passar på när vädret är fint, vi har cyklat till stan från Skår och passar på att njuta av vädret och ledigheten innan jobbet börjar på måndag”.”Vi tänker mycket på Corona, vi är noga med att hålla avstånd och går inte in om det är trångt, varken på restaurangen eller i mataffären. Vi har båda haft corona”.
Foto: Thomas Johansson
Fredrik Hasselberg, 52, Yvonne Stenmark, 55 och Sahra Stenmark-Augustsson, 21, alla från Göteborg.”Man får passa på när vädret är så fint. Vi tar en cykeltur i stan och stannade här för lite mat, det kan bli ett fika-stopp senare. Kanske en premiär-glass. Det är första dagen man kan sitta i t-shirt”.”Vi är utomhus och det är gott om utrymme. Man behöver ju inte sitta i knät på varandra”.
Foto: Thomas Johansson
Joachim Mattsson, 29 och Emelie Lättman, 31, från Göteborg. ”Vi ville ut på en promenad i solen och så blev vi hungriga och tänkte att den här dagen måste vi ta vara på. Det var lite oplanerat”.”Vi är utomhus och det är ingen trängsel så det känns okej”.
Foto: Thomas Johansson
David Hermanväder, 21, och Carl-Magnus Meijer, 24, från Lindholmen.”Det är fint väder så vi drog in till stan. Det såg trevligt ut här och vi var hungriga så vi hamnade här”.”Vi sitter ute och det är gott om plats mellan borden”.
Foto: Thomas Johansson

”Man är försiktig”

Rekommendationerna innebär bland annat att man endast bör umgås med personer som man normalt träffar, och att undvika platser där det är risk för trängsel.

Marean och Ursula Soreck, 71 och 67 år, hade slagit sig ned vid ett bord på Avenyn i Göteborg. 

– Vi njuter av vädret och solen med ett glas rosé i solen, sa makarna, och poängterade att de var noga med att hålla avstånd till de andra gästerna.

– Det är klart att man är försiktig. Men här ute är det perfekt och de sköter sig bra på restaurangen, sa Ursula.

Kristyna Sderbova från Tjeckien och Carl Jansson från Helsingborg, på helgsemester i stan, tyckte inte heller att det var för trångt på uteserveringarna.

– Det är en väldig skillnad mot Tjeckien där är allt stängt, här känns det som vanligt. Men vi följer rekommendationerna och är inte oroliga, sa Kristyna.

Linn Karlsson, 20, Wilma Lord, 21, Agnes Lundberg, 21 och Julia Mårtensson, 21, alla från Partille.”Vi njuter av en god lunch i solen, sedan skall vi hem och heja på Sävehof som spelar SM-semifinal. Matchen går på på TV och de spelar i Lund mot Lugi. Vi har spelat handboll alla fyra.””Vi är ute och restaurangerna har ordnat det bra så att man kan hålla avstånd och så”.
Foto: Thomas Johansson

SE MER:

Meteorologen Maria Augutis ger senaste prognosen.