Malin och Amanda var på väg från en fest på nyårsnatten till ett party när ett gäng killar rånade dem och våldtog Amanda.
Malin och Amanda var på väg från en fest på nyårsnatten till ett party när ett gäng killar rånade dem och våldtog Amanda.

Våldtogs av gäng

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Malin och Amanda är våldtäktsoffer.
Flickorna överfölls, råades och våldtogs av ett gäng unga killar.
De slog och sparkade mig tills jag spelade död, berättar Malin,18.
Malin tror att allt blod gjorde att gänget lämnade henne och koncentrerade sig på väninnan Amanda som våldtogs trots att också hon blödde från ett djupt jack efter en spark mot ena ögat. De båda väninnorna var tillsammans med ett par andra kompisar ute för att roa sig på nyårsnatten i Göteborg. – Vi hade varit på en fest på Länsmanstorget och skulle fortsätta till ett annat party på Friskväderstorget på Hisingen. Klockan var strax efter tolv på natten och kompisarna satt i spårvagnskuren på torget när de tilltalades av ett gäng afrosvenskar.

Lurades in i en dunge

– De sa att de skulle på samma fest som vi och skulle visa vägen. De fyra–fem unga männen förde in flickorna i ett mindre skogsområde. – De särade på oss, det inser vi nu. Vi kom lite ifrån varandra. Malin berättar: – Plötsligt slog en av dom mig i huvudet flera gånger. Han hade en fjäderbatong. Jag skrek och försökte försvara mig men en annan slet till sig min handväska med mobil, plånbok och nycklar till lägenheten. Jag föll omkull och blev sparkad också. Efter ett sista batongslag mot huvudet låtsades Malin svimma: – Jag slutade skrika och röra mig. Jag kände blodet rinna över ansiktet. – De gick i väg plötsligt, bort till kumpanerna som höll på med Amanda. – Jag sprang bort därifrån. Malin nådde Torslandaleden där en bil stannade till sist. Föraren ringde ambulans och polis och Malin kunde också ringa hem.

Sparkades i ögat

Amanda våldtogs av minst en i gänget. Hon sparkades också illa i ena ögat och fick ett nära decimeterlångt jack i pannan. Det är fara för nedsatt syn. På Sahlgrenska universitetssjukhuset syddes tre jack i huvudet på Malin. Hennes ben var blåslagna och en tumme bruten. – De stal min plånbok så de vet vem jag är och var jag bor. Jag är rädd att de ska komma tillbaka och ge sig på mig igen. Polisen har inte gripit någon för överfallet. Borde vara lätta att hitta – Det här är ett prioriterat ärende hos oss, säger P.O. Johansson på Länskriminalen i Västra Götaland. –De borde vara lätta att hitta, säger Malin och Amanda. De var alla av afrikanskt ursprung. De borde ha filmats av spårvägens övervakningskameror när de kom till Friskväderstorget. De talade svenska och något annat språk. Fotnot. Malin och Amanda är fingerade namn.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER