Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Våldtog 16-åringar
ihop – får fängelse

Två män åtalas för grova våldtäkter i Göteborg. I dag kommer domen.
Foto: Per Wissing
I ett värdeskåp hittade polisen tre cd-skivor med handskriven text, bland annat ”Sexy made, bilder i huset”.
Foto: Polisen
I en neccesär hittade polisen vitt pulver.
Foto: Polisen
Två 16-åriga flickor bjöds med hem till den äldre mannens lägenhet.
Foto: Polisen
I den äldre mannens lägenhet våldtog han tillsammans med 25-åringen två unga flickor som var medvetslösa av alkohol och droger.
Foto: Polisen
Göteborgskrögaren.
1 / 8

En festfixare i 25-årsåldern döms till nio års fängelse för sex våldtäkter, samt sexuellt tvång och kränkande fotografering.

Filmsekvenser har avslöjat hur mannen förgriper sig på sammanlagt åtta kvinnor.

Dessutom döms en Göteborgskrögare i 50-årsåldern till sex års fängelse för att ha våldtagit två 16-åriga flickor – tillsammans med den yngre mannen.

Två män döms för en serie våldtäkter. Den äldre mannen står som ägare till flera krogar i Göteborg och den yngre mannen är en festfixare i samma stad.

Det var i mars 2016 som en ung kvinna anmälde en våldtäkt som hade utspelat sig i centrala Göteborg. Hon hade blivit bjuden på droger av en festfixare i 25-årsåldern som därefter hade våldtagit henne när hon befann sig i en utsatt situation.

Den misstänkte anhölls och har varit häktad sedan i mars.

Först vid en genomgång av mannens mobiltelefon påträffades en stor mängd bilder och filmer på olika kvinnor i utsatta situationer. Polisen lyckades då lokalisera ytterligare brottsoffer och var gärningarna ska ha ägt rum genom gps-koordinater. I kombination med förhör med de identifierade kvinnorna kunde åklagaren väcka åtal mot mannen för ytterligare våldtäkter och sexuellt tvång.

"Bevisningen var god"

Detta ska ha skett i Sverige, men man har också funnit filmsekvenser som visar två utslagna kvinnor som våldtas i USA.

– Vi har haft bra bevisning när det gäller målsägandeförhör och vittnesförhör runtomkring. Det handlar ju om målsäganden som har varit väldigt påverkade och berusade. Men framför allt har det varit filmerna som gjort att bevisningen var god, säger förundersökningsledare och kammaråklagare Jim Westerberg.

Mannen döms för två fall av grov våldtäkt, fyra fall av våldtäkt, två fall av sexuellt tvång samt kränkande fotografering.

– Påföljden ligger i det spannet som vi hade uppe men vi yrkade ett år mer per tilltalad. Det finns utrymme för att få skärpning i hovrätten.  Rubriceringen är vi väldigt nöjda med, att det blev grov våldtäkt, säger Jim Westerberg.


LÄS MER: Flera unga kvinnor brutalt våldtagna  


Våldtog unga flickor – tillsammans med 50-åring

Även en Göteborgskrögare, som enligt bolagsverket äger flera krogar, i 50-årsåldern döms för att tillsammans med festfixaren ha våldtagit två flickor, båda 16 år gamla. Bilder och filmer från mannens mobiltelefon finns som bevismaterial från händelsen, som ägde rum i Göteborg i mars 2012.

Det hela började med att den yngre mannen släppte in flickorna på den dömda krögarens restaurang, trots att de var för unga. De umgicks under kvällen och flickorna bjöds på drinkar. Flickorna följde efter ytterligare nattklubbsbesök med männen hem och blev där erbjudna mer alkohol och kokain.

Sent på natten började männen våldta de medvetslösa flickorna – och filmade handlingarna.

– Jag anser att bilderna och filmsekvenserna visar att den misstänkte satt i system att utnyttja kvinnorna sexuellt när de blivit medvetslösa eller påverkats starkt av alkohol och droger som han bjudit dem på, säger förundersökningsledare och kammaråklagare Jim Westerberg i ett pressmeddelande från Göteborgs åklagarkammare.

"Särskild hänsynslöshet och råhet"

Enligt domen visade männen särskild hänsynslöshet och råhet eftersom flickorna endast var 16 år gamla och genom att bjuda dem på alkohol och droger satte männen dem i ett hjälplöst tillstånd.

Efter en husrannsakan hos den äldre mannen i september i år kunde flera datorer och mobiler säkras med en stor mängd integritetskränkande bilder på flickorna som blev våldtagna.

Den äldre av de två döms nu alltså för två fall av grova våldtäkter, samt ringa narkotikabrott.

Båda männen har nekat gärningarna och hävdar att det sexuella umgänget skedde frivilligt.

De ska nu också betala flera hundratusen kronor i skadestånd till brottsoffren.