Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Våldtäktsmysteriet på väg mot en lösning

Överfölls på bryggan. Det var här på bryggan i Smögen som kvinnan blev våldtagen sommaren 2008. Hon lyckades till slut fly genom att kasta sig i vattnet. En 40-årig man (se bilden) är dömd för ett kvinnoöverfall. Han misstänks nu även för två våldtäkter.

SMÖGEN-STOCKHOLM. Kvinnan misshandlades och utsattes för en brutal överfallsvåldtäkt på Smögenbryggan.

I panik hoppade hon i havet - och simmade över till vikens andra sida medan våldtäktsmannen försvann.

Nu, efter nästan fem år, är våldtäktsmysteriet på väg att lösas.

En 40-årig man har gripits i Stockholm - och polisen har fått DNA-träff.

DNA-prov får tas på alla som är skäligen misstänkta för ett brott

Sedan 2006 får dna-prov tas på alla som skäligen kan misstänkas för ett brott som kan medföra fängelse, även om det inte behövs för utredningen av brottet.

DNA-prov får även tas på annan än den som skäligen kan misstänkas för brott, om syftet är att underlätta identifiering vid utredning av ett brott som kan medföra fängelse. För sådan provtagning krävs också att personen har fyllt 15 år.

Antalet så kallade topsningar ökade 2012 med 17 procent jämfört med 2011 och stannade på cirka 53 000. DNA-registren fortsätter att växa och nu finns cirka 119 000 personer i registren. I spårregistret väntar även cirka 25 000 spår på att rätt personer ska topsas. Många spår kommer från så kallade mängdbrott men 12 procent är från grova brott.

Källa: Polisen

40-åringen greps av Stockholmspolisen i början av april - nu sitter han häktad misstänkt för två våldtäkter.

Samma dag som han häktades av Stockholms tingsrätt dömdes han för en mycket brutal misshandel av en 50-årig kvinna vid Smedsuddsbadet på Kungshomen i Stockholm i början av april.

Mannen slog och sparkade kvinnan i ansiktet och huvudet. Han knäckte hennes näsben och hon drabbades av stora blånader i ansiktet.

I tisdags fick han sin dom.

- Han dömdes för grov misshandel och stöld. Straffet blev fängelse i ett år och sex månader samt livstids utvisning, bekräftar Therese Odén, notarie vid Stockholms tingsrätt för GT.

Två våldtäkter

40-åringens advokat Monika Zytomierska Nisell säger:

- Min klient medger misshandel, men inte i den omfattning som kvinnan uppgett. Han säger att han blev spottad i ansiktet och att han slog henne med öppen hand, inte med knytnävarna. Vi har ännu inte diskuterat om vi ska överklaga domen.

Den 40-årige mannen greps på kvällen efter den råa misshandeln. Samtidigt topsades han för matchning i DNA-registret.

Då kom genombrottet.

Enligt häktningsprotokollet från Stockholms tingsrätt matchar 40-åringens DNA-profil DNA från två andra brottsplatser i Sverige:

En fullbordad överfallsvåldtäkt på Kvarngatan i Stockholm den 10 april 2005.

En fullbordad överfallsvåldtäkt på Hamngatan i Smögen den 1 augusti 2008. Offret - kvinnan - lyckades fly genom att kasta sig i havet och simma till vikens andra ände.

"Känsligt läge"

Kammaråklagare Daniel Strand till GT:

- Kvinnorna som utsatts är någonstans mellan 20 och 30 år. Jag vill inte säga mer, det är ett känsligt utredningsläge.

GT erfar också att polisen fått DNA-träff i samband med utredningen av ett grovt rån inom Värmlands polisdistrikt under 2007.

Under häktningsförhandlingen fick 40-åringen en fråga om sin inställning till våldtäktsmisstankarna. Han uppgav då, enligt häktningsprotokollet, att han inte hade några minnesbilder.

Men hans advokat Monika Zytomierska Nisell säger till GT:

- Jag vill inte kommentera hans inställning överhuvudtaget.

Samtidigt uppger en uppgiftslämnare med insyn i utredningen att sexbrottsmisstankarna mot mannen kan växa. Stockholmspolisens speciella sexbrottsutredningsgrupp utreder nu den misstänkta sexbrottshärvan:

- Jag har inga kommentarer, vi är precis i inledningen av utredningen och då väljer jag att avstå från att säga någonting, säger gruppchefen Lars Andersson.

Åtal senast 20 maj

Enligt migrationsverket har mannen uppehållit sig illegalt i Sverige under många år. Han kom till Sverige 2004 och fick nej på sin ansökan om uppehållstillstånd 2007.

Åtal för de misstänkta våldtäkterna ska vara väckt senast den 20 maj.