Våldtäktsförsök mot ung man kan lösas efter tre år

OBS! Genrebild.
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

I juni 2018 utsattes en ung man för ett våldtäktsförsök på Hisingen i Göteborg. 

Ingen gärningsman kunde gripas för brottet. 

Nu – tre år senare – har en man häktats efter en DNA-träff i samband med en topsning i en utredning av ett narkotikabrott. 

Det var en tidig junimorgon år 2018 som en man utsattes för ett våldtäktsförsök på Hisingen i Göteborg. Mannen, då 18 år, klev av en nattbuss när en okänd man dök upp och bad om att få sällskap in i skogen. När 18-åringen försökte springa därifrån så brottades han ner av gärningsmannen som då begick övergrepp på honom. 18-åringen lyckades slå sig fri och larmade polisen.

Ingen gärningsman kunde identifieras då det DNA man säkrade inte matchade med någon i registret. 

Men i augusti 2021 fick polisen en träff. En 28-årig man topsades då i samband med en utredning av ett narkotikabrott. Hans DNA matchade med spåren man säkrat i juni 2018. 

Har häktats på sannolika skäl 

Den misstänkta gärningsmannen hämtades in av polis i förra veckan och sitter nu häktad på sannolika skäl misstänkt för våldtäktsförsöket. 

– Sexualbrott är oerhört integritetskränkande brott som är särskilt angelägna att klara upp. Trots att det dröjde så länge är det tillfredsställande att vi nu har en misstänkt gärningsperson häktad. Det här ärendet visar verkligen värdet av att kunna säkra DNA-spår i en brottsutredning, säger utredaren Alexandra Josefsson Hofvenschiöld vid polisens grova brottsektion i Storgöteborg.

Se också: