Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Våldtäktsanklagad lärare får 180 000 i skadestånd

Den kvinnliga läraren anklagades för grov våldtäkt på en 14-årig skolflicka, men friades.

Nu får hon 184 000 kronor i skadestånd för lidande och förlorad arbetsinkomst.

Förra året skrev GT om den kvinnliga lärare, hemmahörande i Västsverige, som stod åtalad för grov våldtäkt och sexuellt ofredande mot en 14-årig skolflicka. Läraren och eleven träffades på skolan och åklagaren påstod att kvinnan skulle ha utsatt flickan för sexuella övergrepp tre dagar i följd.

Men rätten slog ned på åklagarens bevisning och friade läraren helt.

Friad för flickvåldtäkt

Offrets berättelse ansågs inte tillräckligt trovärdig, resonerade tingsrätten. Den övriga bevisningen talade inte heller för att någon våldtäkt faktiskt hade ägt rum, enligt samma rätt.

"Den bevisning som åklagaren har presenterat ger inte sådant stöd till åtalet att det kan anses ställt bortom rimligt tvivel att NN begått de gärningar som åklagaren har påstått. Åtalet ska därför ogillas i sin helhet.", skrev tingsrätten i domen.

 

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android

 

Några månader efter den friande domen, i september i fjol, ansökte läraren om 190 000 kronor i ersättning för lidande och förlorad arbetsinkomst.

Nu ger justitiekanslern, JK, henne rätt och beslutar om att hon ska få 184 000 kronor i skadestånd. Det framgår av dokument som Nyhetsbyrån Siren tagit fram.

Får 184 000 i skadestånd

"Med hänsyn till den allvarliga brottsmisstanken bör ersättningen bestämmas till ett högre belopp än det som normalt utgår vid frihetsberövanden av motsvarande längd.", står det bland annat i JK:s beslut.

Trots att läraren friades varslades hon om avsked från den tjänst hon hade. Hon fick ett nytt jobb strax därefter men även den anställningen avslutades efter att hennes bakgrund blev känd.

 

LÄS MER: Våldtäktsanklagad lärare vill ha 190 000 kronor