Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Våldsamma sambon släpptes – försökte knivmörda Carita

Sambon högg ner Carita med 20 knivhugg – framför ögonen på dottern: "Om han får tag på mig lever jag inte längre”.
Carita överlevde den mordiska attacken från sambon. Nu vill hon berätta sin historia för att stötta andra utsatta kvinnor.Foto: Privat
Mannen dömdes för mordförsök.Foto: Polisen

När Caritas sambo släpptes ur häktet fick hon panik: ”Om han får tag i mig lever jag inte länge till”.

Socialtjänsten kände till kontaktförbudet – men avslöjade ändå för den våldsamme sambon var och när Carita skulle befinna sig.

Han gick dit och högg henne med kniv framför ögonen på parets tvååriga dotter.

Den vita enplansvillan ligger i utkanten av ett litet bostadsområde i Lilla Edet. På andra sidan breder stora ängar ut sig i grön lantlig idyll. Ett stenkast bort rinner Göta älv mot havet.

Det var här som Carita och sambon skulle bygga ett nytt liv tillsammans.

Allt hade gått i rask takt efter att de två fann varandra på en dejtingsajt 2016. Båda var nyss fyllda 40, hade barn från tidigare förhållanden och letade på nytt efter kärleken.

Carita trodde att hon hittat rätt. 

Mannen var hantverkare till yrket. Trevlig, charmig. Tidigt tog han med henne på ett romantiskt utlandsäventyr.

Hon blev gravid och de var eniga om att flytta ihop. Carita ville hyra en lägenhet – en möjlighet att känna på hur det skulle vara att bo tillsammans.

Mannen hade större visioner och övertygade henne om att köpa en villa i Lilla Edet, totalrenovera den och göra den till deras egen.

Sommaren 2017 flyttade paret in. För Carita blev det starten på ett nytt liv – på värsta tänkbara sätt.

Carita överlevde den mordiska attacken från sambon. Nu vill hon berätta sin historia för att stötta andra utsatta kvinnor.Foto: Privat

***

 

Till en början var misshandeln psykisk.

– Vad jag än gjorde var det fel. Om jag inte lagade mat blev han arg. Om jag lagade mat så blev han arg för att det var fel mat. Han gillade inte att jag träffade vänner. Han hade regler för när jag fick lämna huset, säger Carita.

– Jag har diagnos som bipolär och det var något han tog fasta på att använda emot mig. Han sa att jag var psykiskt sjuk, oförmögen att ta hand om vårt barn, att jag var äcklig. Ingen skulle vilja ha mig. Han gjorde mig väldigt liten.

Med tiden blev sambon våldsam. Örfilar, sparkar, slag.

Vad jag än gjorde var det fel. Om jag inte lagade mat blev han arg. Om jag lagade mat så blev han arg för att det var fel mat.

I oktober 2018 grälade de om att han aldrig dukade bort efter sig. I frustration kastade Carita en plastflaska med dressing i diskhon så att den studsade och skvätte på det nylagda golvet som kostat 120 000 kronor.

– Han sa: ”Om det kommit något på golvet slår jag ihjäl dig”. Han rusade mot mig och puttade mig. Jag föll och fick en spricka i huvudet. 

– Han blev inte ens rädd eller frågade hur det gick.

Handduken som hon hämtat för att torka upp dressingfläckarna fick hon i stället sätta mot det blödande såret i huvudet.

Brottsplats: Hemma

• 2018 dödades 26 människor av en person de haft en parrelation med. I 22 av fallen var offret en kvinna.

• 16 000 fall av misshandel i hemmet anmäldes samma år.

• Dödligt våld i parrelation ökade med 14 procentenheter mellan 2017 och 2018.

• När kvinnor mördas är gärningsmannen oftast någon hon har eller har haft en relation med.

• Den vanligaste brottsplatsen när det gäller våld mot kvinnor är hemmet.

Källa: Brå

***

 

Länge teg Carita om sambons våld.

När det blev för påtagligt lämnade hon huset, bodde hos vänner, för att sedan hamna i samma onda spiral igen. De gånger polisen kopplades in ljög hon och svor att sambon aldrig lagt en hand på henne.

Men situationen var inte hållbar – den 27 mars i år hade spiralen nått vägs ände.

Under kvällen hade sambon örfilat, slagit och dragit henne i håret.

– Han hade dödshotat mig förut men den här gången kände jag att det verkligen var på allvar.

Hon vågade inte ringa polisen, av fruktan för vad sambon skulle göra. I stället sms:ade hon sina vänner: ”Hjälp, han har slagit och sparkat mig igen”. En stund senare ringde det på dörren.

Polisen grep sambon och han åtalades senare för grov kvinnofridskränkning.

Dagen han kommer ut så vet jag inte om jag finns mer. Han kommer ha ihjäl mig.

Vänersborgs tingsrätt dömde honom till nio månaders fängelse för grov kvinnofridskränkning bestående av misshandel, ofredande och olaga hot. På grund av risken för fortsatt brottslighet bestämde domstolen att han skulle vara kvar i häkte tills domen vann laga kraft.

Två månader senare fastställde Hovrätten för Västra Sverige straffet – men med ett, skulle det visa sig, avgörande undantag: Sambon försattes på fri fot. Straffet kunde han avtjäna senare, tyckte hovrätten.

– Jag fick panik, säger Carita.

– Jag hade sagt det i domstolen, till socialen, till polisen, till alla. Dagen han kommer ut så vet jag inte om jag finns mer. Han kommer ha ihjäl mig. Men ingen lyssnade.

– En polis sa till mig: ”Enligt statistiken...”. Vadå statistiken? Jag är ingen siffra. Jag har levt med den här mannen. Jag vet vad han går för.

Mannen dömdes för mordförsök.Foto: Polisen

Trots kontaktförbudet försökte sambon, via olika mellanhänder, förmå Carita att återvända till det gemensamma huset i samband med att det skulle läggas ut till försäljning. Men hon vägrade.

– Jag kände att om jag åker dit så tar han mig där.

Kort därefter blev Carita uppringd av socialsekreteraren: Sambon hade tvärvänt, från att kräva gemensam vårdnad, till att vilja avsäga den sig helt.  För att lösa de praktiska detaljerna var Carita tvungen att boka in ett möte hos socialtjänsten i Lilla Edet.

– Jag var orolig och ville inte åka dit. Jag frågade om inte de kunde komma till mig, men det gick inte.

Vad Carita inte visste var att sambon gillrat en fälla: Han fick veta var och när mötet skulle ske – trots att socialsekreteraren visste att han var dömd för grov kvinnofridskränkning och belagd med kontaktförbud.

Så får du hjälp

Är du utsatt för våld av någon som står dig nära? Hit kan du vända dig.

• Socialtjänsten eller socialjouren i din kommun, kan också nås via larmnumret 112

• Brottsofferjouren, 0200-21 20 19

• Kvinnofridslinjen, 020-50 50 50

• Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks

• Ungarelationer.se, för dig under 20 år som är utsatt

• RFLS: brottsofferjour för HBTQ-personer, erbjuder samtalsstöd via telefon, 020-34 13 16

• ”Välj att sluta”, telefonlinje för dig som riskerar att skada den du älskar, 020-555 666

• Terrafems jourtelefon, svarar på 67 språk, 020-52 10 10

 

Källa: TT

***

 

Morgonen den 29 augusti tar hon bilen till Lilla Edet. Med sig har hon sin tvååriga dotter och sin hund. Med oron i magen är hon några minuter försenad. När hon kommer fram tar mötet 45 minuter och efteråt känns det skönt att det är överstökat.

Ute på parkeringsplatsen vill dottern visa att hon kan gå själv.

Carita ser något som ger henne kalla kårar. En bil, nästan helt skymd bakom en skåpbil. Sambons bil.

– Jag vänder mig om ser att han kommer. Han har svart keps och ögonen är lika svarta. Han är hatisk. Går med bestämda steg mot mig – jag hinner inte sätta fast tösen med säkerhetsbältet förrän han står bakom mig och säger till henne: ”Hej gumman”.

Jag ser armen, jag duckar och kniven tar i min kind.

Carita ser en blå morakniv i sambons hand. Hon hinner tänka ”det här är det sista, nu dör jag”.

– Han sliter tag i mitt hår och drar huvudet bakåt, halsen blottas. Jag ser armen, jag duckar och kniven tar i min kind. Då tar han ett grepp om halsen och så börjar han bara hugga.

– Jag viftar med armarna – hinner tänka att jag måste backa, annars kanske han träffar min dotter. Jag snubblar och försöker dra med honom i fallet. Han tappar kniven. Sen tar han sats och sparkar mig två gånger.

Folk ser. Ingen gör något.

Polisens rekonstruktion av mannens attack på parkeringsplatsen.Foto: Polisen

Efteråt ligger Carita kvar i en växande pöl av blod. Ett av huggen har gått in under höger bröst, lett till inre blödningar och en livshotande skada på levern.

Personal på socialtjänsten, som sett delar av angreppet genom fönstret, tar hand om henne tills hon flygs i väg med ambulanshelikopter.

– Efter operationen sa läkare att det var tur att han använde en ny kniv, eftersom det blev så rena och fina snitt, säger Carita.

På parkeringsplatsen syntes spåren efter den blodiga attacken.Foto: Polisen
Efter attacken låg Carita i en pöl av blod.

***

 

Det dröjde inte länge innan sambon greps. Kort efter den förra rättegången, om grov kvinnofridskränkning, väntade nästa: Nu handlade det om mordförsök.

– Jag har nog aldrig mått så dåligt i mitt liv. Jag blev erbjuden att sitta i ett annat rum, men jag ville sitta i salen. Inte för att jag skulle se honom – för att han skulle se mig.

Sambon medgav att han begick knivdådet. Han sa att det skett i stundens ingivelse. Tingsrätten köpte inte hans förklaring. För två veckor sedan dömdes han till tio års fängelse för mordförsök. ”Angreppet var av allt döma överlagt”, står i domen.

Ett av knivhuggen gick in under Caritas högra bröst och gav en livshotande skada på levern.Foto: Privat

***

 

Att socialtjänsten lämnade ut information om när och var Carita skulle befinna sig har utretts i flera led. Kommunen lex Sarah-anmälde sig själv och en JO-anmälan har lett till att åklagare nu inlett förundersökning.

– Misstanken rör tjänstefel alternativt brott mot tystnadsplikten. Vi har tagit del av det material som finns sedan tidigare. Vi får se var allt landar, men det utreds, säger åklagare Malin Melin.

Mordförsöket inträffade under den tid som sambon fortfarande hade fängelsetid kvar att avtjäna. Hovrättslagman Eva Ahlqvist var en av de som fattade beslut om att försätta honom på fri fot.

– Vad som gjordes gällande från åklagaren var att det fanns risk för fortsatt brottslighet. Vi ansåg att han inte längre skulle vara häktad i målet. Vi har inte angett ytterligare skäl där, säger hon.

Vet du vad som hände sen?

– Inte en aning.

Han attackerade samma kvinna med kniv på en parkeringsplats.

– Jag kan inte uttala mig alls om det. Det är inga uppgifter som jag har. Jag kan tala om hur beslutet såg ut då. Vi ansåg att det inte fanns skäl att längre hålla honom häktad i målet. Det är så långt som vi kommer i den här diskussionen, säger Eva Ahlqvist.

Carita höggs bland annat i ansiktet.Foto: Privat

***

 

För Carita har livet börjat gå vidare. Stödet från familj och vänner har varit ovärderligt för att återbygga självkänslan. Nu vill hon berätta sin historia för att stötta kvinnor i samma situation och för att socialtjänsten aldrig ska upprepa samma misstag.

– Det här får inte tystas ner. Jag kommer göra vad jag kan för att försöka få till en ändring. Socialen har inte den kunskapen i dag.

Samtidigt finns märken och minnen kvar från tiden med sambon.

– Jag sover väldigt dåligt. Jag drömmer mycket – tidigare om själva händelsen men nu är det mycket om att han jagar mig. Jag går och spänner kroppen. Jag är rädd att få en kniv i ryggen.

– Om jag är ute och går klarar jag inte att ha någon bakom mig. Om jag hör någon måste jag vända mig om, för jag är livrädd. Jag går och spänner kroppen för jag är rädd att jag ska få en kniv i ryggen. Jag vet att han sitter inne, men jag kan inte släppa.

Hon har svårt att se fängelsestraffet på tio år som något avslut.

– Jag sa det i rättssalen och jag säger det nu. Den dagen han släpps så står det mellan honom och mig. Då finns jag nog inte mer.

Expressen/GT har varit i kontakt med Caritas sambos advokat, som inte vill lämna någon kommentar. Domen om mordförsök är i dagsläget inte överklagad, men det kan komma att ske.