Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Våldsamma rånvågen: Offer hålls fast i skogen

Rånvågen i Göteborg: Niclas, 20, tvingades kyssa rånarens fötter
Rånen har inträffat på olika platser i Göteborg.Foto: ROBIN ARON
Ett av de våldsamma rånen har inträffat vid Näckrosdammen i Göteborg.Foto: LENNART REHNMAN

Ett antal våldsamma rån där offren hållits fast under längre stunder har ägt rum i Göteborg under januari.

Polisen nystar nu i en härva med flera gärningspersoner.

En 17-åring sitter häktad, en annan 17-åring är anhållen och en tredje, en 20-åring, är anhållen i sin frånvaro.

– Det handlar om rätt hyggligt fula rån med hot, säger Claes Olsson, gruppchef för polisens utredningsavdelning i City i Göteborg.

Göteborgspolisen arbetar just nu intensivt med att hitta personer som ligger bakom flera rån i Göteborg de senaste veckorna.

– Det är en härva med flera rån där en eller flera gärningsmän deltagit vid två eller flera tillfällen. Det har varit relativt våldsamma rån, säger Claes Olsson som är gruppchef för utredning i lokalpolisområde City i Göteborg.

Enligt polisen har det genomgående mest kränkande för offren varit att de hållits kvar av rånarna under relativt långa stunder. 

– Det är det som satt de värsta spåren, säger en polis som arbetar i rångruppen i City.

Tvingades in i skogsparti

Han berättar om ett rån som inträffade i Guldheden, mellan Doktor Fries torg och Mossen, den 20 januari:

– Rånarna tvingade målsägaren in i ett skogsparti. Det var kvällstid och mörkt och de tvingade honom längre och längre upp i skogen medan de höll en kniv mot hans hals. Under tiden försökte de få hans koder. När offret uppgav fel siffror började de sparka och slå honom.

– När de väl fick tillgång till koden lämnade en person platsen för att ta ut pengar. Då tvingades offret stå kvar med kniven mot halsen en lång stund, han upplevde det som 30 minuter. 

Polismannen beskriver även ett annat rån den 13 januari, vid Näckrosdammen, också på kvällstid och i ett undanskymt område:

– Med flera knivar mot en killes hals tvingade rånarna till sig koder och kort. De tog också bilder på körkortet och sa att ”om du berättar för polisen vet vi vem du är”.

Näckrosdammen i GöteborgFoto: LENNART REHNMAN

Flera är identifierade

Efter intensiv spaning har polisen identifierat flera misstänkta gärningspersoner. En 17-åring sitter häktad och en annan 17-åring är anhållen.

En tredje person, en 20-åring, är på fri fot. Han är efterlyst och anhållen i sin frånvaro. Polisen konstaterar att ”vi kommer att leta tills vi hittar honom”.

– Offren i de här fallen är helt vanliga medborgare som varit på väg till eller från aktiviteter eller affären. Många rån sker annars ofta i samband med knarkaffärer, säger polisen i rångruppen.

”Kopplar det ena till det andra”

Claes Olsson konstaterar att det inte är enkelt att hitta gärningspersonerna.

– Man nystar och kopplar det ena till det andra. Vi går på signalement, sättet de utför rånen på och övervakningsfilmer i vissa fall. Därifrån försöker vi ta reda på vem personen är. Det kan vara en radiobil som stoppar och kontrollerar personer som de känner igen från en bild. Det är hela tiden ett nät vi försöker samverka i, säger han och fortsätter:

– Ofta blir en gärningsman bara en bild, det enda vi har. Och det kan stanna vid det. Vi har ju inte ansiktsigenkänningsteknik ännu. Det är inte självklart att vi hittar människan på bilden. De är ofta halvmaskerade och du ser ett par ögon och kanske ett par ögonbryn.

Det kan verka som att hitta en nål i en höstack, och rånen fortsätter även om en eller flera tas av polisen.

– Det är inte bara de vi gripit som har rånat folk. De finns hela tiden. Vi hade sex eller sju rån anmälda i helgen som gick, säger Claes Olsson.

TV: Fem rån i Göteborg – under samma natt