Valdeltagandet - sämre än Afghanistan

Publicerad
Uppdaterad
Här trängs Västra Götaland med länder som Afghanistan, Zimbabwe och Niger.
Vi brukar vara stolta över vårt höga valdeltagande - men nu placerar vi oss på skammens lista.
- Det är ett rejält nederlag för svensk valdemokrati, säger statsvetaren Sören Holmberg.
Omvalet 2011 kostade 100 miljoner kronor att genomföra - men bara 43,1 procent röstade. Och det kommer gå till historien som valet med lägst valdeltagande sedan 1922 - första gången som kvinnor hade rösträtt.
- Det är det näst sämsta landstingsvalet någonsin, det är bedrövligt. Vi måste absolut se över detta, vi kan inte hålla på med sånt här, säger statsvetaren Sören Holmberg besviket.

Knappt hälften röstade

Drygt 1,2 miljoner människor var berättigade att rösta i Västra Götalands landstingsval. Men bara 537 451 personer valde att utnyttja den rätten.
Det gör att Sverige hamnar mellan Zimbabwe och Palau, en liten ö-nation i Mikronesien, på den internationella organisationen IDEA:s lista över valdeltagande.
- Vi har också alltid haft rätt lågt valdeltagande i EU-valet också. Så det är klart att det stukar Sverige. Vi får nog ha lite lägre svansöring efter detta, säger Sören Holmberg.
- Det här bevisar också en gammal sanning om att landstingsvalet är det glömda valet. Och det beror på att partierna har för lite olika åsikter.

Kräver lagändring

Sören Holmberg är besviken på det usla valdeltagandet och kräver nu en lagändring så att valprövningsnämnden kan fördela om mandat utan att utlysa ett nyval.
- Valprövningsnämnden måste ju skärpa till sig och få till snabbare omval. De måste också få möjlighet att fördela om mandaten utan att ha ett nytt val. Man kan inte lägga 100 miljoner kronor om man har ett sånt här valdeltagande, säger han till Expressen.se på valnatten.

Besvikna väljare

Men alla är inte lika upprörda över det låga valdeltagandet.
Den S-märkte statsvetaren Stig-Björn Ljunggren tycker att man kan acceptera ett så lågt valdeltagande vid ett omval, eftersom väljarna är besvikna på det tidigare valschabblet.
– I ett omval tycker jag definitivt att man kan acceptera ett så lågt valdeltagande. Folk har en anledning till att inte rösta. Det kan man förstå, säger han.
I riksdagsvalet 2010 röstade 84,6 procent av de röstberättigade.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER