Våld och hot i skolorna ökar i Västsverige: ”Stenkastning”

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV.
Lärare berättar om våld i skolorna i Borås (genrebild).
Foto: JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN

Våld och hot har ökat i skolorna i Borås och Göteborg de senaste åren.

Det visar bland annat antalet anmälningar, som SVT Nyheter Väst tittat på.

– Det är ett av de största arbetsmiljöproblem vi har i dag, säger en lärare, till SVT.

Antalet anmälning om våld och hot i skolorna i Borås stad har ökat stort de senaste åren. 16 respektive 19 tillbuds- och arbetsskadeanmälningar kom in 2017 och 2018. Året efter var anmälningarna uppe i 55 stycken och hittills i år har redan 57 kommit in, enligt en sammanställning från SVT.

– Det här direkta våldet kan sluta väldigt illa. Vi har haft stenkastning och det har varit sådana fall där det skulle kunna gå väldigt mycket värre än vad det faktiskt gjort. Det är jätteallvarligt, säger en lärare i Borås, till SVT.

Flera personer inom skolväsendet i Borås säger till tv-kanalen att vissa lärare inte vågar göra anmälningar av rädsla för att problemen kan förvärras och för att inte stöta sig med vårdnadshavare.

Skolvåld ökar i Borås och Göteborg

Även i Göteborg har det skett en ökning. Det säger Andrea Meiling, ordförande för Lärarförbundet i Göteborg, till GP.

– Det är en stor problematik hos oss också. Vi har våldsproblematik i särskilda undervisningsgrupper där lärare blir slagna i princip varje dag, men inte gör några anmälningar. Där har det blivit mer eller mindre normalt att ha bit- och klösmärken, eller vad det nu kan vara. Det måste vi jobba med inom grundskoleförvaltningen, säger hon, till tidningen.

Nu vill hon se ett bredare samarbete med politikerna för att komma åt problemet.

– Från förbundets sida har vi försökt initiera samarbete mellan alla utbildningsförvaltningar, men fick kalla handen från alla utom grundskoleförvaltningen. Samarbetet måste vara mycket större, säger hon, till GP.