Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppstickarpartierna som tar plats i maktens korridorer

Lennart Karlsson, partiledare för Empa(r)tiet i Vaggeryd.Foto: Lena Landin/L2 Design
Empa(r)tiet tog sig in i kommunfullmäktige i Vaggeryd i valet 2018.Foto: Lena Landin/L2 Design
SPI Välfärden har fått en vågmästarroll i Varbergs kommun.Foto: SPI Välfärden
Oberoende realister blev största parti i Hagfors kommun.Foto: Oberoende realister

I Göteborg har nystartade Demokraterna vuxit snabbt och blivit andra största parti.

Runtom i Västsverige har många lokala uppstickarpartier deltagit i valet och flera är nystartade.

I Vaggeryd plockade pinfärska Empa(r)tiet två mandat.

– Vi vill införa empatilära i skolan. Det är en av våra viktigaste frågor, säger partiledaren Lennart Karlsson.

Lokala partier är ett återkommande inslag i kommunalpolitiken, och inte sällan får de mycket att säga till om.

I Hagfors blev Oberoende Realister största parti och i Varberg flörtar alliansen med SPI Välfärden, som med sina två mandat just nu befinner sig i en angenäm vågmästarroll.

 

 

I Vaggeryd fick Empa(r)tiet – med mindre än ett år på nacken – 5,5 procent av rösterna och två mandat i kommunfullmäktige.

Partiets grundare och till lika partiledare är Lennart Karlsson, som blev politisk vilde i vintras efter att ha lämnat Vänsterpartiet:

– Jag är en bråkig människa, och vi kom på kant med varandra i några frågor. Det sådde ett frö hos mig, om att starta ett nytt parti. Samma dag som jag avsade mig rollen som vänsterpartist registrerade jag partinamnet och loggan, säger han.

Undviker blockpolitiken

Kampanjandet har han huvudsakligen bedrivit via Facebook och i lokal media. 

– Jag har varit hjälpt av att jag är ett känt ansikte i bygden. I valet 2014 fick jag 34 procent av Vänsterpartiets personröster i kommunen, och så är jag aktiv i föreningslivet och gillar att prata med folk, säger Lennart Karlsson.

I likhet med många andra lokala partier, vill han ogärna positionera sitt parti på en höger–vänsterskala. Det riskerar att leda till låsningar, menar han, och han delar åsikter med företrädare från olika partier på lokal nivå.

 

 

– I kommunen är det svårt att placera sig till höger eller vänster eller rakt fram. I Vänsterpartiet uppfattades vi som företagarovänliga, men själv är jag oerhört företagarvänlig. Privatisering av det offentliga gillar jag inte, men småföretagare är ju de som håller upp hela altet.

Det blir mycket ”jag tycker” när Lennart Karlsson beskriver vad Empa(r)tiet vill. I stort sett är det synonymt. Förutom han själv har partiet ytterligare 32 medlemmar.

Och något partiprogram finns inte – det har det inte funnits tid till. 

Irriterar sig på vallöften

– Namnet, Empa(r)tiet, förklarar förhoppningsvis vad vi står för – empati. Det finns för lite av det i samhället i dag. En av våra viktigaste frågor är att inför empatilära i skolan, säger Lennart Karlsson.

Dels handlar det om det grova våld som han upplever har blivit vanligare, men också om synen på sjuka och arbetslösa.

 

LÄS MER: De rikas revolt: Lämnar M för uppstickarpartiet

 

– Jag var en vilde när jag var ung och fajtades en del runtom på dansbanorna, men man sparkade inte på den som låg. Och det tycker jag gäller i bildlig mening också. Att vara sjuk eller utan jobb är ju en fruktansvärd situation att befinna sig i, säger Lennart Karlsson.

Han irriterar sig också på vallöften som han betraktar som självklarheter.

– Nu lovar alla att satsa på sjukvården, men vad är det för snack? Det står ju i kommunallagen att vi ska erbjuda god vård. Har man inte fixat det borde man anmäla sig själva, säger Lennart Karlsson.

Empa(r)tiet fick 5,5 procent i kommunvalet i Vaggeryd och blev därmed nästan dubbelt så stort som Vänsterpartiet, som lockade 2,9 procent av väljarna.

 

10 lokala partier som tog sig in i Västsvenska kommunfullmäktige

Oberoende realister

Det nystartade partiet har blivit störst i Hagfors kommun. Säger sig stå utanför blockpolitiken och den traditionella höger- och vänsterskalan. Vill samarbeta med varje parti ”där vi kan nå framgång för våra frågor”. En av frågorna bakom framgången är diskussionerna kring en ny skola i Råda. 

 

Så gick det i valet: 36,9 procent. 13 mandat. S kom på andra plats med 35,5 procent.

 

SPI Välfärden

Partiet vänder sig till pensionärer och viktigaste frågan är omsorgen om de äldre. SPI har avdelningar i sju kommuner i Sverige. I Varberg lyckades man knipa två mandat i kommunvalet 2018, vilket ger partiet en vågmästarroll.

 

Så gick det i valet i Varberg: 3 procent. 2 mandat.

 

Lysekilspartiet

Lysekilspartiet beskriver sig själva som ett lokalt parti, som inte vill definiera sig på  höger-vänsterskalan. Partiet säger sig vara öppna för samarbete med partier från de båda blocken.

 

Så gick det i valet: 21,2 procent. 7 mandat. Näst störst efter Socialdemokraterna.

 

Kungsbackaborna

Kungsbackaborna beskriver sig själva som ”ett lokalt närdemokratiskt parti, som vill verka för att göra ett bra Kungsbacka bättre.” Partiet utesluter inte att dess medlemmar kan ha olika ideologier i botten, och vill inte placera in sig själva på en politisk partiskala.

 

Så gick det i valet: 3,7 procent. 2 mandat.

 

SAFE - Solidaritet, Arbete, Fred, Ekologi

SAFE är ett lokalt parti i Nässjö kommunval. Man säger sig bland annat vara emot privatiseringar och utförsäljningar av kommunal verksamhet och egendom, och ser som sin främsta uppgift att ”slå vakt om välfärdssamhället och att driva miljöfrågorna med kraft.”

 

Så gick det i valet: 4,4 procent. 3 mandat.

 

Empa(r)tiet

Empa(r)tiet i Vaggeryd vill inte postitionera sig på den politiska höger-vänsterskalan. Saknar partipogram, men menar att namnet talar för sig själv: Man vill ha mer emapti i samhället, och har som sin viktigaste fråga att införa empatilära i skolan.

 

Så gick det i valet: 5,5 procent. 2 mandat.

 

Framtid i Ale

Framtid i Ale vänder sig emot den traditionella blockpolitiken, och anser sig därmed ha större möjlighet att verka för Ales bästa. Bland annat vänder man sig emot att den politiska majoriteten pekat ut Nödinge och Älvängen som huvudorter i kommunen. Partiet bedömer att det innebär att utvecklingen i kommunen främst sker på dessa orter.

 

Så gick det i valet: 6,4 procent. 3 mandat.

 

Folkets röst

Det parti som ökat mest i kommunvalet i Bollebygd: Plus 7,8 procentenheter jämfört med förra valet. Tror på ”verklig demokrati genom involvering av medborgarna”. Bland partiets viktigaste frågor finns ökat stöd till föreningar och organisationer, bygga klart cykel- och gångväg och arbeta för byggandet av idrottsarena.

 

Så gick det i valet: 15,5 procent. 5 mandat.

 

Karlstadspartiet Livskvalitet

Nystartat parti som bildades som en reaktion mot kommunens planer på att kommersialisera och inhägna friluftsområdet Skutberget. Tar sig nu in i kommunfullmäktige.

 

Så gick det i valet: 4,8 procent. 3 mandat.

 

Sportpartiet

Alliansen styr i Härryda kommunen i samverkan med Sportpartiet. Under kommande mandatperiod vill partiet arbeta för bland annat en ny simanläggning i kommunen, ny sporthall i Landvetter och mer idrott i skolan.

 

Så gick det i valet: 5,0 procent 3 mandat.

 

Fotnot: Procentsatserna och mandatfördelningen kan förändras när de sista rösterna i kommunalvalet räknats klart.