Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SD gör allt för att locka till sig landets kvinnor

Jimmie Åkesson vid ett tidigare torgmöte i Sundsvall. Foto: MATS ANDERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

GÖTEBORG-KUNGÄLV-BORÅS. Jimmie Åkessons och Sverigedemokraternas största väljarreserv finns bland kvinnorna.

Valets mest maskulina parti gör nu allt för att locka till sig kvinnorna i landet.

Men abortfrågan och bilden som kvinnofientligt parti får en del att reservera sig.

– Min röst lutar åt SD, men jag tvekar, säger Katarina Miglavs, 32, från Kungälv.

– Jag tror att många vill, som jag, sätta ned foten och då röstar man ju på SD. Samtidigt är det lite skrämmande kan jag tycka. Ja, det är ju det här med kvinnor och positioner, hur vi kvinnor ska arbeta – eller inte, säger Katarina Miglavs.

Tillsammans med något hundratal personer står hon vid Nytorget i Kungälvs centrum, norr om Göteborg. De beige byggnaderna i tre plan med Frisörsalongen, Pizzerian och Fröken Silvias café liknar miljoner andra konstruktioner sprungna ur folkhemmets gyllene ålder. Men här i Kungälv finns också en historia av små nynazistiska grupper, däribland ett par kandidater från NMR som ställer upp i årets kommunval.

”Jag vill ha en förändring. Men jag tycker nog att SD borde kompromissa lite i frågor som den om abort”, säger den Katarina Miglavs, 32. Foto: Magnus Falkehed

På scen spelar rockaren, ex-the Boppers men i dag riksdagskandidaten, Peter Jezewski låtarna ”Daddy, daddy” och ”My Land”.

En ansenlig del av publiken liknar rocksångare: Man och 61 år.

Hade de fått vara ensamma om att rösta så hade Sverigedemokraterna haft mer än var fjärde röst i dag, enligt en undersökning som Demoskop gjorde i våras. När det var deadline för att anmäla kandidater till valmyndigheten i april hade SD enligt SVT flest andel män: Hela 70 procent. Det präglar bilden av partiet.

– Jag vill ha en förändring. Men jag tycker nog att SD borde kompromissa lite i frågor som den om abort, säger den sjukskrivna trebarnsmamman Katarina Miglavs.

Jimmie Åkesson: ”En fråga jag personligen inte aktivt driver”

Några meter från henne står några gymnasieungdomar och svär över en kvinnobild som de tycker är ”1800-tal”.

Det är något som partiledaren Jimmie Åkesson är medveten om:

– Abortfrågan är en principfråga som jag personligen inte aktivt driver, men som jag förstår, tonar Jimmie Åkesson ned i ett samtal med Expressen. 

Han poängterar i stället hur problematiskt det enligt honom är att Sveriges befolkning ökar genom invandring.

– För vår del så är befolkningstillväxten just nu en belastning för våra system och för välfärden, säger Jimmie Åkesson.

”Våra gamla och handikappade får ju inte det som de behöver”, säger Lisette Malmqvist, 60. Foto: Magnus Falkehed

Det är en åsikt som delas av flera av de kvinnor som lyssnar på partiledaren.

– Vi har tagit in alldeles för mycket invandrare på för kort tid. Vi kan ju inte ta hand om dem och då är det orättvist mot andra. Våra gamla och handikappade får ju inte det som de behöver, säger Lisette Malmqvist, 60 år. 

Hon arbetar i vårdsektorn och har själv en 30-årig son med kromosomsjukdomen angelmans syndrom. Sonens speciella behov har nedvärderats år efter år av nedskärningar, menar Lisette Malmqvist.

– Medlen går ju till något annat. Allt dras ju in hela tiden, säger hon.

”Alla andra fokuserar på vad Sverigedemokraterna tycker”

Sverigedemokraterna sätter nu vårdsektorns problem i frontlinjen under Åkessons torgturné. Det draget har även gjort 18-åriga Amanda nyfiken. Hon är en av de yngre kvinnliga förstagångsväljare som slöt upp till SD:s torgmöte i Borås. Hon vill inte figurera med efternamn – något som är ganska vanligt i folksamlingen.

Amanda står med en liten SD-vimpel i handen.

– Det verkar vara det enda partiet som står för vad de tycker. Alla andra fokuserar på vad Sverigedemokraterna tycker, men SD fokuserar inte på vad de andra tycker, säger Amanda som studerar och arbetar inom äldrevården.

Hon anser att alla människor, även papperslösa invandrare har rätt till vård:

– Sen när de har fått vård så kanske man borde göra en prövning om de ska få vara kvar ...

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!