Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

NMR siktade på att ta sig in i kommunen – fick 103 röster

Christer Mattsson, forskare och expert på nazistiska organisationer vid Segerstedtinstitutet. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK JANSSON

103 stycken, alltså 0,34 procent av rösterna, fick nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen i kommunvalet i Kungälvs kommun.

Inför valet syntes de flitigt kampanjande med flaggor och flygblad i Kungälv.

– De har ju missbedömt hur de uppfattas. Jag vet att de inte tycker om när man säger så här men, i grund och botten har de gjort en felaktig analys, säger Christer Mattsson, forskare och expert på nazistiska organisationer vid Segerstedtinstitutet.

Nazismen har funnits i Kungälv sedan 1930-talet och inför valet var kommunen en av tre när nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen försökte ta sig in i kommunfullmäktige utöver kandidaturen till riksdagen. 

Inför valet hade de en flitig kampanj där de fick tillstånd från polisen att bland annat dela ut flygblad och ha dagliga sammankomster.

 

 

Nu är det slutgiltiga valresultatet klart i Kungälv. 

Där fick NMR sammanlagt 103 röster – vilket motsvarar 0,34 procent av rösterna. 

”Duktiga på att dyka upp på olika arenor”

Christer Mattsson, forskare och expert på nazistiska organisationer vid Segerstedtsinstitutet menar att de helt enkelt missbedömt hur de uppfattas.

– I grund och botten har de gjort en felaktig analys. Man har tänkt att man faktiskt är större än man är, säger han.

Mattsson menar att NMR varit bra på att få uppmärksamhet.

NMR fick sammanlagt 103 röster i valet i Kungälv. Foto: LISA MATTISSON

– De har varit väldigt duktiga på att dyka upp på olika arenor, allting från att vara trygghetsvärdar på badhus, till trygghetsvandringar och ha soppkök för hemlösa svenskar. Framförallt har man varit duktiga på att appropriera demokratins arenor genom att dyka upp på Bokmässan, första maj och Almedalen, säger han och fortsätter:

– Då provocerar man det demokratiska systemet som mest eftersom man är en extrem grupp och får väldigt mycket uppmärksamhet och därigenom uppfattar man sig mobilisera nya medlemmar och det har man ju gjort i någon mening. De har ju blivit fler under den här perioden.

NMR:s ledare Simon Lindberg är inte nöjd med valresultatet och skrev bland annat följande på nazisternas sida Nordfront. 

"Har Nordiska motståndsrörelsen då gjort ett uselt val? Den som påstår att valresultaten är mycket goda är inte ärlig mot vare sig själva eller andra och ska vi enbart räkna med hårda siffror, svart på vitt, är svaret ja", skriver Lindberg.

Christer Mattson: Där är kärnan i obalansen 

Just att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen har fått så mycket uppmärksamhet har lett till missbedömningen kring hur det skulle gå för dem i valet menar Christer Mattsson och nämner Almedalen som ett exempel.

 

 

– Det de glömmer av med  valrörelsen är att det kommer med ett resultat också. Det är då vi verkligen får reda på hur många de där. De får ju nationellt obetydligt fler röster än de fick artiklar i Almedalen. Där har vi själva kärnan i obalansen, det är där man har gjort en missbedömning.