Vakter vid Metallicakonsert struntade i rökförbudet

Släppte sitt debutalbum 1983.
Vissa delar av publiken rökte under Metallicakonserten.
Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES
Vissa vakter struntade i att se till att rökförbudet efterlevdes, menar miljöförvaltningen.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN

De vakter som var i tjänst under Metallicas konsert på Ullevi i tisdags ska ha struntat i att agera när delar av publiken rökte.

Det har fått miljöförvaltningen att skicka ett brev till Got Event, där man ifrågasätter varför inte rökförbudet efterlevts.

– Det har helt klart brustit i reglerna om att följa tobakslagen, säger Yusra Moshtat, miljöinspektör på Miljöförvaltningen Göteborg, till SVT Nyheter Väst. 

I och med att det utvidgade rökförbudet började gälla den 1 juli i år är det inte längre tillåtet att röka på bland annat uteserveringar, busshållplatser eller på idrottsplatser.

Men förbudet gäller också vid konserter på Ullevi och under tisdagens Metallicakonsert menar miljöförvaltningen i Göteborgs stad att förbudet inte efterlevdes.

Got Event ifrågasätts

Istället ska vissa vakter på arenan struntat i att agera när delar av publiken rökte, menar man.

– Det har helt klart brustit i reglerna om att följa tobakslagen, säger Yusra Moshtat, miljöinspektör på Miljöförvaltningen Göteborg till SVT Nyheter Väst.

Nu har miljöförvaltningen skicka ett mejl till Got Event, där man ifrågasätter varför rökförbudet inte följdes på arenan.

– Jag kan förstå att det är svårt med så många människor inne samtidigt på arenan. Men det är tråkigt att de inte har lyckats hålla förbudet inne på arenaområdet. Vi ser väldigt allvarligt på det, förklarar Moshtat för SVT.

Under gårdagen krävde dessutom miljöförvaltningen information från Got Event kring kronprinsessans Victorias, prins Daniels och prinsessan Estelles besök på konserten.

Miljöförvaltningen kräver svar

Eftersom Estelle är sju år gammal och åldersgränsen för konserten var 13 år, med hänvisning till de höga ljudnivåerna, vill förvaltningen nu veta mer om den plats Estelle satt på och ha mätningar på ljudnivåerna därifrån.

Arrangören Live Nation menar att åldersgränsen på 13 år gäller för att följa Folkhälsomyndighetens allmänna råd och för att skydda hörseln hos barn. Enligt Live Nation så är utrymmet där Estelle befann sig under konserten en ”kontrollerad miljö där ljudnivån understiger rekommendationen”.

Got Event svarade i går på uppgifterna:

– Det enda jag kan säga är att vi har fått frågorna från Miljöförvaltningen, det kan jag bekräfta. I övrigt har vi inga kommentarer. Live Nation kommenterar det som har med prinsessans närvaro att göra och jag får hänvisa till dem, sa Anders Albertsson, evenemangschef på Got Event, då.