Vakter patrullerar stan – för att öka tryggheten

Så många brott anmäldes i Västsverige 2019
Alla ordningsvakter ha fått en fyra dagars utbildning.
Foto: Johan Nilsson/TT
Kommer patrullera huvudsakligen på Gustav Adolfs torg, Brunnsparken och Kanaltorget.
Foto: Johanna Waak

Nu börjar nästa steg i polisens samverkan med Göteborg, för ökad trygghet. 

Ordningsvakter börja patrullera delar av staden – varje kväll, sju dagar i veckan. 

– Jag tycker det är viktigt att flera aktörer rör sig ute på gator och torg, säger Ola Skogsberg, kommunpolis i Göteborg city. 

På lördagen går startskottet för ännu ett verktyg i polisens samverkan med Göteborg stad.

Då börjar ordningsvakternas patrullering i vissa delar av staden.

– Jag tycker det är viktigt att flera aktörer rör sig ute på gator och torg. Vi har även vår kameraövervakning sedan tidigare. Jag tror detta kan bli ett bra tillskott till vårt gemensamma arbete för en ökad trygghet, säger Ola Skogsberg, kommunpolis i Göteborg city, i ett pressmeddelande. 

Patrullerar sju dagar i veckan

Göteborg har fått ett tillstånd, ett så kallat paragraf 3-område, för vissa delar i Göteborg. Det betyder att ordningsvakter får befogenheter att agera inom området.

Områdena det gäller är huvudsakligen Gustav Adolfs torg, Brunnsparken, Kanaltorget, Kronhusbodarna och närliggande gator.

Ordningsvakterna kommer att patrullera främst kvällstid, sju dagar i veckan. Samtliga vakter har fått en specialutbildning för att bland annat få en förståelse för hur polisen jobbar.

– Det är viktigt att detta också blir en resurs under polisens ledning. Därför har vi haft en utbildning, där vi bland annat har berättat om hur vi jobbar i city och hur vi prioriterar. Det är polisen som har arbetsledningen för de ordningsvakter som tjänstgör, säger Ola Skogsberg. 

Lyder under polisen

De som tjänstgör lyder under polismyndigheten och är skyldiga att lyda polisens order.

Ordningsvakterna får bland annat omhänderta berusade personer, men de får också tillfälligt omhänderta personer om de till exempel utgör en omedelbar fara för den allmänna ordningen.

SE MER: 

Freja brottades ner av ordningsvakter.