Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vakten David blev slagen 20 gånger med sin egen batong

Ordningsvakten David blev grovt misshandlad. Foto: SVT/JOSEFSSON

Ordningsvakten David blev grovt misshandlad av ett 20-tal maskerade personer som slog honom med hans egen batong.

– Det är riktigt jävla fegt, säger han i ”Josefsson” i SVT.

Janne Josefsson har återvänt till Bergsjön efter 25 år – en stadsdel präglad av gäng, knarkförsäljning och segregation.

I SVT-serien ”Josefsson” tittar Janne Josefsson tillbaka på några av alla reportage han gjort under sin drygt 30-åriga karriär.

För 25 år sedan gjorde han ett reportage om segregationen i Bergsjön. En gångtunnel markerade gränsen. På den ena sidan ett radhusområde, välmående med infödda svenskar. På andra sidan hyreshusen med många svenskar med invandrarbakgrund och flyktingar.

– Det är som apartheid, sa en av hyresgästerna till Josefsson när det begav sig.

Nu har den grävande reportern återvänt. Bilden som målas upp är fortfarande mörk. Nu präglar kriminella gäng, knarkförsäljning och skottlossning bilden av stadsdelen, som av polisen räknas som ett särskilt utsatt område.

Blev brutalt misshandlad

Janne Josefsson. Foto: JANNE DANIELSSON / SVT

Janne Josefsson möter den tidigare ordningsvakten David som jobbade kring Rymdtorget. Han blev brutalt misshandlad av ett maskerat gäng på ett 20-tal personer för två år sedan. Det blev hans sista arbetsdag.

– Till en början så tänkte jag att det inte kan vara så farligt, om man möter grabbarna med respekt så får man respekten tillbaka. Men senare visade det sig att det inte blev så, säger David i programmet.

Dagen tidigare hade David tagit fast en ung kille för snatteri. När han och hans kollega nästa dag slutat arbetspasset och lämnat in överfallslarmen kom attacken vid ett parkeringsgarage.

– Det slår mig ganska snabbt att något inte stämmer.

– De hade grupperat sig för att komma från olika håll. De var mellan 20 till 30 personer.

Trodde han skulle dö

Stenar regnade över honom. Hans kollega blev bortjagad. Han försökte själv fly – men gänget kom ikapp.

– De får ner mig på marken och de flesta står och sparkar. Rätt som det är känner jag att en kille sliter batongen ur handen på mig.

David uppskattar att han fick runt 20 slag av sin egen batong. När polisen kom dit hade han skallskador och låg blodig på marken.

– Ett tag trodde jag att de skulle fortsätta tills de var färdiga, säger han till Janne Josefsson.

Till du skulle dö?

– Ja...

Bild tagen av polisens kroppskamera på den misshandlade David. Foto: SVT/JOSEFSSON

Nu jobbar ordningsvakter inte längre på Rymdtorget. Sedan förra året övervakar polisen torget med hjälp av kameror. Och det har blivit lugnare, enligt programmet. Men kriminaliteten centreras i stället till Komettorget.

Polisen: ”Ett skräckvälde”

Ulf Boström, ledamot i Demokraterna, är integrationspolis i området.

– Majoriteten av människor är bra familjer och goda människor. De har många drömmar och vill att det ska gå rätt för deras barn. Men de får inte rätt möjligheter, de får inte chansen. Den som äger våldskapitalet är inte polisen i första hand, säger han i programmet.

Ulf Boström, integrationspolis. Foto: SVT/JOSEFSSON

En annan polis kallar gängens närvaro i området för ett ”skräckvälde”, men är noga med att poängtera att det bara är en liten klick som står för den grova brottsligheten. Av de cirka 16 000 personer som bor i Bergsjön är det runt 15 personer som står för nämnda skräckvälde, enligt polisens uppfattning.

Göteborg stads statistik visar att 87 procent av dagens invånare i östra Bergsjön har utländsk bakgrund. I den västra delen är andelen 73 procent. Motsvarande siffra för stadsdelarna i centrala och västra Göteborg pendlar mellan 20 och 26 procent. 

Programmet ”Josefsson” sänds i SVT klockan 20.00 på onsdag och går också att se på SVT Play.