Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Väktarens attack på Binta, 29: ”Du är dum i huvudet”

Till 112 ska du ringa när det är fara för liv, egendom eller miljö.
Binta Sagnia, 29, upplevde situationen som hotfull och spelade in den andra delen av konfrontationen med väktarna.Foto: Privat

Binta Sagnia, 29, handlade på sitt vanliga Hemköp när hon insåg att en kvinna följde efter henne. 

När hon efter en stund frågade kvinnan vad som pågick kom en man dit och stämningen blev snabbt aggressiv, menar hon. 

Det var väktare i civila kläder från Plan B Bevakning som kontrollerar i butiker som följde efter henne. 

I en senare inspelning där man hör delar av samtalet hörs hur den ena väktaren säger att han tycker det är roligt och den andra hörs skrika att Binta är ”dum i huvudet”. 

Händelserna utspelade sig på Hemköp i Guldheden i Göteborg för någon vecka sedan. Binta Sagnia, 29, var och handlade med sin bebis, som låg i barnvagnen, som så många gånger förut.

Hon kan inte köra en vagn samtidigt med barnvagnen så hon gjorde som hon brukar, la varorna på barnvagnen medan hon gick runt i butiken. 

– Jag upptäckte det ganska direkt att jag blev förföljd av en tjej i butiken så jag tyckte det var obehagligt, särskilt nu när det är en pandemi för hon var ganska nära.

Hon noterade också en man som kvinnan pratade med som också gick runt i butiken. Binta började därför gå runt i butiken för att se om kvinnan fortsatte följa efter, vilket Food Monitor tidigare skrivit om.

– Hon nappade varje gång. Jag reagerade på att hon gick så tätt inpå mig hela tiden så jag kände verkligen att tankarna började spinna med all skit som händer i världen, när jag går här ensam med min bebis. Jag ville inte gå ut från butiken, säger hon. 

Situationen blev hetsig

Hon börjar fråga kvinnan om det var något hon ville eftersom hon gick efter och stirrade. Direkt upplevde Binta att kvinnan blev arg och hon sa i stället att det var Binta som stirrade.

– Hon började hetsa direkt och vi höjer rösterna och då kommer den här mannen fram till kvinnan och säger ”men hej är du här” och då sa jag ”försök inte låtsas som att jag inte har sett att ni har pratat med varandra här tidigare”. Han bröstade upp sig och jag upplevde det som hotfullt, säger hon. 

Det visade sig att det var två civilklädda väktare som gick runt i butiken. Den manliga väktaren sa ganska snabbt, enligt Binta, att de inte följde efter henne på grund av hennes hudfärg.

– Fast då har jag ju redan där blivit profilerad. Jag hade inte någon tanke på det förrän de sa det, säger hon. 

Väktaren säger att han tycker det är roligt 

GT har tagit del av delar av samtalet som Binta spelade in, efter den första konfrontationen när väktarna gått in på lagret. 

Hon stod och väntade på att få prata med butikschefen, som valde att skicka ut väktarna i stället för att komma ut från kontoret själv.

Enligt Binta står de båda och skrattar åt henne:

– Tycker du att det här är kul, frågar hon.

– Ja, faktiskt, svarar en av dem, vilket hörs på inspelningen.

Hemköp i Guldheden.Foto: GOOGLE MAPS

Hon frågar dem varför hon blir profilerad, vilket får dem att säga:

– Oh, men det var precis det jag sa, säger den manliga väktaren, i hånfull ton.

Hans kvinnliga kollega hörs säga, i samma ton:

– Åh nej, hon drog det kortet.

Skriker att Binta är dum i huvudet 

Vilket kort de menar att Binta använder sig av vill de inte svara på.

Diskussionen blir snabbt hetsig och både Binta och den kvinnliga väktaren höjer sina röster. 

”Du är dum i huvudet”, hörs den kvinnliga väktaren skrika efter den hetsiga ordväxlingen där hon helt plötsligt påstår att hon inte gått efter Binta, trots att de innan bekräftat att de faktiskt gick efter. 

Senare när det hela lugnat ner sig pratar hon och den manliga väktaren med varandra i lugnare ton, där han hörs på inspelningen förklara att barnvagnar är ett bra brottsverktyg och att de därför kontrollerat henne.

Och att det var för att hon hade varit där inne så länge. Binta menar i stället att efterföljandet påbörjades så snart hon gick in i butiken.

Fler med barnvagnar inne i butiken 

Att hon var i butiken en längre stund berodde delvis också på att hon gick runt för att få reda på om kvinnan följde efter henne.

Binta säger att hon förstår grundprincipen att kontroller behövs, men hon berättar vidare att det fanns minst två andra personer inne i butiken som handlade på exakt samma vis som hon, det vill säga lade varorna ovanpå barnvagnarna. De blev inte kollade eller följda av väktarna.

– Den enda skillnaden var att de inte såg ut som mig, säger hon.

Hon har varit i kontakt med chefen för butiken, regionchefen för Hemköp och chefen för vaktbolaget och hon känner inte att hon fått ett bra bemötande och känslan av att inte bli trodd.

– Vad vinner jag på att hitta på det här, säger hon.

GT har sökt Johan Lysell, vd på Plan B Bevakning.

I ett mejl till Food Monitor skriver han:

”Vi håller på med en utredning gällande denna händelse. Så länge det är en pågående utredning gör vi inga uttalanden enligt vår policy.”

Hemköp: Vi följer utredningen 

GT har varit i kontakt med butikschefen som inte vill kommentera utan hänvisar till Plan B Bevakning. Inte heller regionchefen vill svara på frågor utan hänvisar till pressavdelningen på Hemköp.

”Alla kunder ska bemötas med respekt av våra medarbetare och av personer som jobbar för Hemköp. Vi för nu en dialog med säkerhetsbolaget vars medarbetare mötte kunden i Hemköp Guldheden och vi följer upp att de säkerställer att de bemöter Hemköps kunder på ett korrekt sätt och med respekt”, skriver Elin Jarl, pressansvarig på Hemköp i ett mejl.

Hon skriver också att man följer Plan B Bevaknings utredning och att de inte delar bilden av att Binta blivit dåligt bemött.

”Hemköps medarbetare har haft flera samtal med kunden där vi lyssnat och tagit till oss av hennes berättelse, vi känner inte igen oss i att kunden skulle ha blivit dåligt bemött. Det är säkerhetsbolaget som gör utredningen och vi följer den och har en löpande dialog med dem.”

 

Se också:

Brå: ”Ligger något lägre än de andra storstadsregionerna”