Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Väktare stoppas från att patrullera i Kronogården

Väktare stoppas från att patrullera i området Kronogården.
Foto: Christer El-Mochantaf
Under veckan som gått har det varit rejält stökigt i Kronogården.
Foto: Christer El-Mochantaf

Under den senaste veckan har det flera kvällar varit oroligt i området Kronogården i Trollhättan.

Nu har det regionala skyddsombudet tagit ett beslut att stoppa väktare och ordningsvakter från att patrullera där under vissa tider på dygnet, skriver Ttela.

– Jag har full förståelse för att vaktbolaget väljer att göra så här, säger Kristina Hedman, säkerhetschef vid Trollhättans stad, till tidningen.

Det har varit oroligt i Kronogården under den gångna veckan. I söndags och i måndags utsattes polis för bland annat stenkastning och bangers, dessutom sattes bilar i brand.

Också i torsdags var det stökigt, i samband med att sociala medier-journalisten Joakim Lamotte livesände i området.

– Det har kastats bangers och skjutits raketer. Vi har haft polis på platsen hela eftermiddagen och kvällen, berättade polisens vakthavande befäl Göran Carlbom då.

En polis fick en flaska i huvudet och sju personer omhändertogs. Senare identifierades flera personer misstänkta för brott, såsom skadegörelse och våldsamt upplopp.

Patrullerar inte vissa tider

Efter händelserna kommer inte längre ordningsvakter och väktare längre att patrullera i området mellan klockan 18.00 och 03.00. Det gäller fram till 24 januari nästa år.

Det skriver Ttela, som också berättar att beslutet fattades av det regionala skyddsombudet enligt arbetsmiljölagen, och är för de anställdas säkerhets skull.

Kommunen hoppas dock att man ska få till en lösning som gör väktarna och ordningsvakterna snart är tillbaka i Kronogården som vanligt.

– Jag har full förståelse för att vaktbolaget väljer att göra så här. De har ett ansvar för sina arbetare. Men jag är lösningsorienterad och tror att vi kan nå en lösning , säger Kristina Hedman, säkerhetschef på Trollhättans stad, till Ttela.

Utsatt område

Området Kronogården är uppsatt på polisens lista för Västsveriges utsatta områden.

Enligt polisens definition är ett utsatt område ”ett geografiskt avgränsat område som karaktäriseras av en låg socioekonomisk status där kriminella har en inverkan på lokalsamhället”.

Senast i april i år utspelade sig upploppsartade scener i området då en samling ungdomar kastade och glasflaskor mot en polispatrull.

Se ungdomarnas filmer från oroligheterna i Kronogården: