Polisen är på plats i Trollhättan. Foto: Läsarbild
Polisen är på plats i Trollhättan.  Foto: Läsarbild

Väktare och buss blev beskjutna med raketer

Publicerad

Polisen är på söndagskvällen på plats i Kronogården i Trollhättan på grund av oroligheter där.

Enligt polisen eldar ungdomar däck, sysslar med skadegörelse och skjuter raketer mot både väktare och en buss.

– Vi försöker kraftsamla resurser för att se om vi kan gå in och stävja det hela, säger Göran Carlbom, RFC-befäl vid polisen.

Polisen larmades till Trollhättan på söndagskvällen. 

– Det är oroligt, det skjuts raketer och eldas däck, säger Joakim Hansson, vakthavande befäl vid polisen i region Väst. 

– Det är en massa ungdomar som eldar en del däck på vägen, säger Peter Grönroos, inre befäl vid räddningstjänsten.

Också räddningstjänsten var på plats men lämnade vid 21-tiden på söndagskvällen.

– Då var det betydligt lugnare och en ren polisiär fråga, säger Grönroos. 

Skjuter raketer mot väktare

– Jag var på väg hem från mina föräldrar när jag såg en brandbil som svängde in mot Krongården. När den stannade såg jag att det var helt öppen eld och lös kullersten överallt. Polis och brandbilar kunde inte gå in då jag antar att de fått sten kastade på sig, så de backade och körde undan till Lidl som ligger 500 meter bort, säger vittnet Markus Götberg.

Polisen har vid 20.50-tiden ännu inte försökt att avstyra gänget. Det på grund av att de behövde mer personal.

– Vi försöker kraftsamla resurser för att se om vi kan gå in och stävja det hela, sa Göran Carlbom, RFC-befäl vid polisen.

Vid 21.45 meddelade polisen att det lugnat ner sig i området och vid 22-tiden rullade flera bussar med kravallutrustad polis är in i området.

– Det är flera enheter på plats nu. De har åkt delvis åkt från Göteborg och från övriga Fyrbodalsområdet, säger Carlbom. 

Sent på söndagskvällen var polisen kvar i området och arbetade med trygghetsskapande åtgärder. 

Ett vittne berättar att det gjorts stora avspärrningar.

– De spärrar av hela stan verkar det som. Jag skulle åka och tanka men blev stoppad i första rondellen, säger ett vittnet och fortsätter:

– De släpper inte ens in hemtjänsten som ska åka på jobb där.

20 ungdomar deltar 

Enligt polisen rör det sig om uppskattningsvis 15 till 20 ungdomar som deltar i oroligheterna. Såväl en buss som väktare uppges ha blivit beskjutna med raketer.

– Någon buss, tror jag, har blivit beskjuten. Det har brunnit på torget och blivit skadegörelse i allmänhet. Jag tror också att väktare ska ha blivit beskjutna med raketer. Men vi har inte en samlad bild över exakt vad som hänt, säger Göran Carlbom.

Händelserna rubriceras initialt som våldsamt upplopp, vid 22.30 var ingen person frihetsberövad. 

 

Vet du mer om händelsen? tipsa Expressen – via mejl, sms eller telefon 

 

Senaste nytt från Västsverige i GT:s mobilapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android

Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER