Efter mörkrets inbrott patrullerade väktare asylboendet i Gräfsnäs i Alingsås kommun. Foto: ShutterstockEfter mörkrets inbrott patrullerade väktare asylboendet i Gräfsnäs i Alingsås kommun. Foto: Shutterstock
Efter mörkrets inbrott patrullerade väktare asylboendet i Gräfsnäs i Alingsås kommun. Foto: Shutterstock
Securitas avdelningschef i Alingsås, Daniel Thydell vill inte kommentera ärendet. Obs, bilden är från ett annat tillfälle. Foto: ShutterstockSecuritas avdelningschef i Alingsås, Daniel Thydell vill inte kommentera ärendet. Obs, bilden är från ett annat tillfälle. Foto: Shutterstock
Securitas avdelningschef i Alingsås, Daniel Thydell vill inte kommentera ärendet. Obs, bilden är från ett annat tillfälle. Foto: Shutterstock

Väktare bevakade tomt asylboende – i veckor

Publicerad

Efter mörkrets inbrott patrullerade väktare asylboendet i Gräfsnäs i Alingsås kommun. 

Problemet? Det stod tomt i sju veckor innan misstaget upptäcktes.

– Någonstans på vägen har inte informationen kommit fram till mig att det boendet har avvecklats, Migrationsverkets säkerhetshandläggare Antoinetta Sedelius till Alingsås Tidning.

Det var i årsskiftet mellan 2013 och 2014 som byggnaden Höglunda i Gräfsnäs togs i bruk som asylboende med en kapacitet på 220 asylsökande.

I takt med att flyktingströmmen har minskat så har även antal boende gått ner och under våren huserade byggnaden omkring 140 personer.

Därför tog Migrationsverket ett beslut om att lägga ner boendet och den 19 juli i år stod byggnaden slutligen tom. Man hade dock missat en viktig detalj – att säga upp avtalet med Securitas som bevakade boendet nattetid.

Bevakades i nio timmar

Boendet har visserligen haft personal på plats under dagen men under natten har byggnaden stått öde enligt personer som hört av sig till Alingsås Tidning. 

Grannarna har därför stått och kliat sig i huvudet när de varje natt vid 21-tiden sett Securitas-vakter bevaka Höglunda och lämnat först klockan 06.00 – i sju veckor.

Tidningen hörde därför av sig till chefen vid mottagningsenheten i Borås, Mikael Westberg, som inte heller hade en susning om varför det fanns vakter vid byggnaden. Han vidarebefordrar till Migrationsverkets säkerhetshandläggare Antoinetta Sedelius.

– Någonstans på vägen har inte informationen kommit fram till mig att det boendet har avvecklats, säger hon till tidningen.

Ska försöka förhandla

Vaktbolaget Securitas verkar heller inte ha haft något emot att patrullera den tomma byggnaden, då man inte slagit larm. Något som gör Sedelius konfunderad.

– Jag har ställt frågan. Nu har jag en dialog med dem om varför ingen har reagerat, säger hon.

Securitas avdelningschef i Alingsås, Daniel Thydell vill inte kommentera ärendet för Alingsås Tidning då han hänvisar till sekretess gentemot kunden. Men enligt Antoinetta Sedelius så kommer man försöka förhandla med vaktbolaget gällande den onödiga bevakningen.

– Det är en förhandlingsfråga mellan oss och Securitas. Vi har en bra samverkan och om det har blivit någon miss brukar de kunna flytta bevakningen till ett annat uppdrag, säger hon till Alingsås Tidning.

Relaterade ämnen
Love Hansen Siilin
Love Hansen Siilin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER