Artrossjuka Gudrun Karlsson, 76, fick sitt handikapptillstånd för 24 år sedan - nu dras det in. Foto: PrivatArtrossjuka Gudrun Karlsson, 76, fick sitt handikapptillstånd för 24 år sedan - nu dras det in. Foto: Privat
Artrossjuka Gudrun Karlsson, 76, fick sitt handikapptillstånd för 24 år sedan - nu dras det in. Foto: Privat
Foto: Patrick SörquistFoto: Patrick Sörquist
 Foto: Patrick Sörquist

Vägras handikapp- parkering efter 24 år

Publicerad

BOLLEBYGD. För 24 år sedan fick artrossjuka Gudrun Karlsson, 76, handikapptillstånd.

Nu dras det in – hon går helt enkelt för bra, menar Bollebygds kommun.

– De sparkar undan fötterna på mig, säger hon.

Sedan 1992 har Gudrun Karlsson i Bollebygd haft parkeringstillstånd på handikapplats. Men som Borås Tidning först berättade väntar nu ett helt nytt liv för Gudrun.

– Jag skulle göra en förnyelse. Då var jag hos min läkare och hos sjukgymnasten som skrev intyg på att jag var i behov av den här hjälpen, säger Gudrun Karlsson.

Allting verkade alltså vara frid och fröjd. Inget tydde på att hon skulle få tillståndet indraget.

Gudrun Karlsson diagnostiserades med artros för 24 år sedan. Sedan dess har sjukdomen spridit sig.

– I dag har den fortplantat sig nästan överallt där det finns ben i kroppen. Det är ett helvete på jorden, säger Gudrun Karlsson.

Hon har behövt förnya sitt P-tillstånd var tredje år. Men i år var första gången som hon ombads göra ett gångtest.

– Jag gjorde som de sa och hade väl en bra dag, berättar Gudrun.

"Det har varit en trygghet"

Kort efter gångtestet kom beskedet från Bollebygds kommun – Gudrun Karlssons resultat på gångtestet var för bra.

– Jag började gråta i telefon. Jag kände att de sparkade undan fötterna på mig och min man. Så viktigt är det lilla blåa kortet för människor som har svårt att flytta sig, säger Gudrun.

Förutom att Gudrun slåss mot sin artros tar hon hand om sin man Yngve som har både leukemi och artros.

Hon gick i förtidspension 1992 på grund av sin sjukdom och för att hjälpa Yngve.

– Det har varit en trygghet att veta att jag får parkering vid sjukhuset. Och vi har tandläkare i Göteborg och där blir det ju helt omöjligt att få parkering nu, säger Gudrun Karlsson.

Kritiserar byråkratin

Gudrun Karlsson vill inte ge ett "snyftigt" intryck. Det viktiga tycker hon är att kritisera byråkratin.

– Tänk på de som inte kan tala för sig! Det är synd om så många människor som inte orkar kämpa. Samhället bidrar till en isolering, säger Gudrun.

Bollebygds kommun började använda gångtest vid utfärdande av handikapptillstånd 2015.

– Jag tycker det har varit väldigt bra. Det finns ett antal platser för funktionsnedsatta och det är ju klart att det är de som har svårast som de är till för, säger Ann-Marie Nilsson, som har ansvar för parkeringstillstånd i Bollebygds kommun.

Vill inte fuska

Tidigare räckte det att skicka in läkarintyg med sin ansökan för att få parkeringstillstånd. Ann-Marie Nilsson upplever att det inte fungerat väl nog.

– Många läkare ger fina intyg och gör gångtester, men vissa skriver vad patienten vill och uppger. Då är det ju egentligen ingen bedömning som läkaren gjort, säger Ann-Marie Nilsson.

I augusti höll Katarina Sidenhagens pappa på att missa hennes bröllop eftersom han nekades färdtjänst mellan Göteborg och Falköping. Efter att GT uppmärksammat fallet omprövade färdtjänsten sitt beslut.

Och det finns hopp även för Gudrun. Den som inte är nöjd med sitt gångtest har möjlighet att ta om det.

– Om de själva säger att de haft en bra dag så är det upp till dem själva om de vill ta det igen, säger Ann-Marie Nilsson.

Men Gudrun Karlsson vill inte göra om gångtestet. Nu vet hon hur det fungerar och vill inte fuska.

– Jag kan inte gå och ta om det här testet för nu vet jag hur det går till. Bara jag stannar tio eller femton gånger så får jag kortet, säger Gudrun.

Dennis Jörnmark Callstam
Dennis Jörnmark Callstam

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER