Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vägrar trängselavgift:
"Liknar bluffakturor"

Magnus Bogren från Uddevalla fick en trängselskattnota på 518 kronor.

– Det här liknar ju bluffakturor!

Det säger Magnus Bogren i Uddevalla efter att ha blivit tvingad att betala 500 kronor i straffavgift för en trängselskatt på 18 kronor.

Nu strider han för att få rätt.

Det var den 27 augusti som Magnus Bogren körde genom Göteborg på sin resa mot Tyskland.

Räkningen skulle ha kommit i oktober men det gjorde den inte.

Istället fick han en räkning i november på 518 kronor.

Det har varit väldigt många i Uddevalla som hade drabbats av samma sak som Magnus och som också hade överklagat uteblivna avier.

Fler drabbade

– I går blev jag uppringd av en person från Hunnebostrand som blivit utsatt för samma sak, säger Magnus Bogren.  Jag har överklagat en gång men då fick jag besked om att om bilen varit stulen till exempel, då skulle de ha kunnat ändra beslutet.

Han är noga med att poängtera att man inte betalar förrän fakturan kommer.

– Det står ju i utskicket som kom 2012 i samband med att trängselskatterna skulle införas, att månad ett skickas ut en avi och i månad två ska den betalas, säger Magnus Bogren. Det står rätt tydligt, så det är ju ett brott som de gör om de kräver in pengar utan att ha skickat ut en avi.

Eftersom han fick nobben på sin första överklagan till skatteverket har han skickat in en ny den 7 januari i år men han har ännu inte fått något besked på den.

Har fungerat

– Jag har varit nere i Göteborg en gång till sedan augusti och då kostade det 8 kronor och då fick jag räkningen korrekt och den är betald, säger han. Då fungerade det.

Magnus Bogren har även betalt sin överklagade trängselskatt men vill gärna ha de 500 kronorna tillbaka.

– Det är ju ockerliknande om man tänker att det kostar 18 kronor och så ska man betala 500 kronor i avgift, säger han. De erkänner ju inte att det kan bli fel, de säger att de undersökt, men kan inte hitta något fel.

Han hävdar att det måste vara fel någonstans när en person inte får avin.

– Jag känner mig väldigt illa behandlad, man gör inte så, säger han. Det här liknar ju bluffakturor!

Enligt lagen är en utebliven avi inte skäl till man inte är betalningsskyldig. Men vid varje ärende som överklagas tittar skatteverket på de enskilda omständigheterna, som att varför avin inte kommit fram.