Foto: Trollhättans stad
 Foto: Trollhättans stad

Vägrade skaka hand – får 30 000 i skadestånd

Publicerad

En praktikant hos Trollhättans kommun vägrade skaka hand med sin arbetsledare.

Det blev en dyr historia - för den kvinnliga chefen.

Istället för att få en praktikplats fick han ta emot 30 000 kronor i skadestånd, skriver ttela.

Mannen hade blivit tilldelad en praktikplats på Trollhättans integrationsenhet av Folkuniversitetet. Men när mannen kom på besök till praktikplatsen för att hälsa på de anställda utvecklades dagen inte som någon av de inblandade hade tänkt.

Vägrade ta i hand

En av de kvinnliga arbetsledarna på arbetsplatsen sträckte fram handen för att välkomna den nye praktikanten. Men han besvarade inte hennes handslag. Istället hänvisade han till sin religiösa övertygelse som enligt honom inte tillät att ta kvinnor i hand. I sådana fall måste han tvätta sig efteråt, menade han.

Den kvinnliga arbetsledaren förklarade då, enligt ttela, för praktikanten att det var nödvändigt att kunna ta alla människor i hand om han skulle kunna jobba på arbetsplatsen. Hon menade även att det finns möjlighet till efterföljande handtvätt och att det därför inte borde vara något problem att skaka hand.

Fick 30 000 i skadestånd

Praktikanten accepterade dock inte beskedet, och från arbetsplatsens sida kopplades diskrimineringsombudsmannen in. Men redan innan en anmälan hann upprättas betalade Trollhättans stad ut 30 000 kronor i skadestånd, och den kvinnliga arbetsledaren tilldelades en skriftlig varning.

Villkorades praktikplatsen

Praktikanten kände sig kränkt, och förvaltningschef Said Niklund hänvisar till att den kvinnliga arbetsledaren bröt mot stadens jämställdhets- och mångfaldsplan:

– Indirekt diskriminering kan uppfattas som neutralt men missgynnar grupper i praktiken om man villkorar, säger han till ttela och framhåller att praktikanten missgynnades på grund av sin religion.

– Han skulle få praktikplatsen under förutsättning att han tar kvinnor i hand. Därmed villkorades praktikplaceringen.

Incidenten har skapat sådan oro i arbetsgruppen att huvudskyddsombudet kopplats in för en särskild arbetsmiljöutredning.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER