Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vägrade skaka hand – får 30 000 i skadestånd

Foto: Trollhättans stad

En praktikant hos Trollhättans kommun vägrade skaka hand med sin arbetsledare.

Det blev en dyr historia - för den kvinnliga chefen.

Istället för att få en praktikplats fick han ta emot 30 000 kronor i skadestånd, skriver ttela.

Mannen hade blivit tilldelad en praktikplats på Trollhättans integrationsenhet av Folkuniversitetet. Men när mannen kom på besök till praktikplatsen för att hälsa på de anställda utvecklades dagen inte som någon av de inblandade hade tänkt.

Vägrade ta i hand

En av de kvinnliga arbetsledarna på arbetsplatsen sträckte fram handen för att välkomna den nye praktikanten. Men han besvarade inte hennes handslag. Istället hänvisade han till sin religiösa övertygelse som enligt honom inte tillät att ta kvinnor i hand. I sådana fall måste han tvätta sig efteråt, menade han.

Den kvinnliga arbetsledaren förklarade då, enligt ttela, för praktikanten att det var nödvändigt att kunna ta alla människor i hand om han skulle kunna jobba på arbetsplatsen. Hon menade även att det finns möjlighet till efterföljande handtvätt och att det därför inte borde vara något problem att skaka hand.

Fick 30 000 i skadestånd

Praktikanten accepterade dock inte beskedet, och från arbetsplatsens sida kopplades diskrimineringsombudsmannen in. Men redan innan en anmälan hann upprättas betalade Trollhättans stad ut 30 000 kronor i skadestånd, och den kvinnliga arbetsledaren tilldelades en skriftlig varning.

Villkorades praktikplatsen

Praktikanten kände sig kränkt, och förvaltningschef Said Niklund hänvisar till att den kvinnliga arbetsledaren bröt mot stadens jämställdhets- och mångfaldsplan:

– Indirekt diskriminering kan uppfattas som neutralt men missgynnar grupper i praktiken om man villkorar, säger han till ttela och framhåller att praktikanten missgynnades på grund av sin religion.

– Han skulle få praktikplatsen under förutsättning att han tar kvinnor i hand. Därmed villkorades praktikplaceringen.

Incidenten har skapat sådan oro i arbetsgruppen att huvudskyddsombudet kopplats in för en särskild arbetsmiljöutredning.