"Vi vet inte vad vi skulle ta oss till utan alla underbara människor", säger Marcus mamma Helene Millberg. Här tillsammans med Marcus vän Joakim. Foto: Thomas Engström"Vi vet inte vad vi skulle ta oss till utan alla underbara människor", säger Marcus mamma Helene Millberg. Här tillsammans med Marcus vän Joakim. Foto: Thomas Engström
"Vi vet inte vad vi skulle ta oss till utan alla underbara människor", säger Marcus mamma Helene Millberg. Här tillsammans med Marcus vän Joakim. Foto: Thomas Engström
Marcus Millberg fick allvarliga hjärnskador efter en olycka i Thailand. Foto: PrivatMarcus Millberg fick allvarliga hjärnskador efter en olycka i Thailand. Foto: Privat
Marcus Millberg fick allvarliga hjärnskador efter en olycka i Thailand. Foto: Privat
"När jag höll honom i handen rörde han mina ringar, jag vill intala mig själv att han förstår att jag är här", säger Marcus mamma Helene Millberg. Foto: Thomas Engström"När jag höll honom i handen rörde han mina ringar, jag vill intala mig själv att han förstår att jag är här", säger Marcus mamma Helene Millberg. Foto: Thomas Engström

"När jag höll honom i handen rörde han mina ringar, jag vill intala mig själv att han förstår att jag är här", säger Marcus mamma Helene Millberg.

 Foto: Thomas Engström

"Vägrade att operera tills de såg pengarna"

Publicerad

Marcus Millberg, 30 år från Borås, ligger just nu med allvarliga hjärnskador på ett sjukhus söder om Bangkok, Thailand.

Samtidigt som hans kamp pågår kämpar familj och vänner med en insamling som nu nått upp i 800 000 kronor.

Slangar, pipande maskiner och en bit av skallbenet på vänster sida borttaget. Läget är allvarligt men stabilt för Marcus Millberg, som i söndags var med om en mopedolycka på paradisön Koh Phangan. Hans reseförsäkring hade gått ut några dagar tidigare.

– Vi vet inte vad vi skulle ta oss till utan alla underbara människor, säger mamman Helene Millberg medan hon oroligt tittar på på sin son i sjukhussängen.

Familjen och vänner har själva samlat ihop runt en miljon kronor, men genom Facebookgruppen “Låt sången höras igen, hjälp vår vän” hjälper folk från hela landet till.

– Det är otroligt hur alla hjälper till som inte ens känner oss. Vi vet ännu inte om han kommer att bli vår Marcus “Sångaren” igen, men han är en kämpe, säger vännen Joakim Jönsson, 26 år från Stockholm, som var på plats vid olyckan.

"10 procents chans att överleva"

De gamla barndomsvännerna hade precis setts igen efter att varit ifrån varandra 1,5 år. Det skulle bli den första kvällen på en underbar semester. Men inget blev som de tänkt.

– Marcus åkte tjugo minuter före mig. När en ambulans körde om mig på vägen till bungalown gick det kalla kårar, säger Joakim.

500 meter längre fram låg Marcus, orörlig på gatan. Tiden stod still för Joakim, men Marcus andades.

– Först trodde jag inte det var så allvarligt, men när vi kom till sjukhuset sa de att han bara har 10 procents chans att överleva, säger Joakim medan han kedjeröker utanför sjukhuset.

Joakim Jönsson berättar att hans bror legat i koma, efter en skidolycka – alla minnena kom tillbaka. När han ringde till mamman Helene Millberg blev hon både arg och förtvivlad.

– Först tänkte jag, va tusan, utan hjälm och försäkring! Men han är min Marcus. Planet gick först flera timmar senare och jag satt där själv, med packad väska och tänkte – ska jag ta hem honom i en kista eller ska han kremeras i Thailand?

Övervakas dygnet runt

Nu befinner sig Marcus på sjukhuset Samitivej mellan Bangkok och Pattaya och övervakas dygnet runt av två sjuksköterskor. Läkarna säger att han är stabil, men ingen vågar lova att “Sångaren” kommer bli sig själv igen. Marcus Millberg älskar musik, och på rummet spelar vännen Joakim rockmusik som han vet att Marcus älskar. Thailändarna hade satt på euro-disco då det var den enda västerländska musik de hade.

– Han är den mest positiva och underbara vän man kan ha, som alltid finns där och peppar den som är nere. Jag vet att han är stark och kämpar, men just nu är han inte där, säger Joakim.

Marcus ögon flackar och han verkar förvirrad, mamman Helene vakar vid hans sida.

– När jag höll honom i handen rörde han mina ringar, jag vill intala mig själv att han förstår att jag är här. När vi sitter och pratar svenska vid sängen går pulsen ner, men jag är förberedd på det värsta, säger Helene.

Låg 36 timmar utan vård

Hjälpen från svenska myndigheter ger hon inte mycket för. Vården kostar mellan 20-30 000 kronor per dygn.

– Jag tror som svensk att man är skyddad, men de har inte hjälpt till med något. Marcus fick ligga 36 timmar utan vård, de vägrade att operera tills de såg pengarna, berättar Helene.

På Utrikesdepartementet är man informerad om Marcus olycka.

– Den enda hjälp man kan få från oss är ett eventuellt bistånd för hemtransport, men det ska betalas tillbaka direkt när man kommer hem, förklarar Karin Nylund på Utrikesdepartementets presstjänst.

Ambulansflyg för en miljon

Ett ambulansflyg till Sverige kan kosta över en miljon kronor. Helene förstår dock att det finns de som tycker att man får skylla sig själv om man reser utan försäkring och hjälm, men ingen mamma vill se sitt barn utan skallben.

– Några av kommentarerna på Facebookgruppen har varit riktigt hemska och okänsliga, men det värmer ändå att de allra, allra flesta öppnar sina hjärtan och plånböcker för att hjälpa oss i den här fruktansvärda stunden.

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER