Polisens presstalesman Ulla Brehm varnar för nya metoden. Foto: Henrik Jansson / HENRIK JANSSON GT-EXPRESSENPolisens presstalesman Ulla Brehm varnar för nya metoden. Foto: Henrik Jansson / HENRIK JANSSON GT-EXPRESSEN
Polisens presstalesman Ulla Brehm varnar för nya metoden.  Foto: Henrik Jansson / HENRIK JANSSON GT-EXPRESSEN
Vägpiraterna tar till nya metoder för att få bilisterna att stanna. Obs: bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: / MEDIABASEN.SEVägpiraterna tar till nya metoder för att få bilisterna att stanna. Obs: bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: / MEDIABASEN.SE
Vägpiraterna tar till nya metoder för att få bilisterna att stanna. Obs: bilden är tagen vid ett annat tillfälle.  Foto: / MEDIABASEN.SE
Kurragömmametoden går ut på att en person försöker stanna bilen medan kumpanerna gömmer sig. Obs bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Per Wissing / GT/EXPRESSENKurragömmametoden går ut på att en person försöker stanna bilen medan kumpanerna gömmer sig. Obs bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Per Wissing / GT/EXPRESSEN
Kurragömmametoden går ut på att en person försöker stanna bilen medan kumpanerna gömmer sig. Obs bilden är tagen vid ett annat tillfälle.  Foto: Per Wissing / GT/EXPRESSEN

Vägpiraternas nya skräckmetod

Publicerad

Vägpiraterna på de Västsvenska vägarna tar till allt mer våldsamma metoder - och i sina försök att få trafikanterna att stanna tar de nu till ytterligare ett tillvägagångssätt.

Kurragömma-metoden.

En person försöker få bilisten att stanna medan medkumpanerna gömt sig.

– När du väl har stannat kan du bli omringad. Du kan bli hotad och i värsta fall bli utsatt för våld. Allt detta gör de för att på olika sätt tilltvinga sig pengar eller värdesaker genom brott, säger Ulla Brehm, presstalesman vid polisen Region Väst.

Trafikanterna på vägarna blir allt mer medvetna om att man delar vägutrymmet med de så kallade vägpiraterna. Det är sedan tidigare känt att vägpiraterna tagit till allt mer desperata metoder i sin vilja att få andra att stanna. Nu varnar polisen för ytterligare en metod.

Kurragömma-metoden.

Daniel Axelsson, 30, blev själv vittne när han körde hem från jobbet mellan Kungsbacka och Lindome strax efter lunch för en tid sedan och såg hur någon vinkade i vägkanten.

– När jag svängde av avfarten såg jag en grön Mercedes vid vägkanten. Det stod en person framför bilen och viftade och försökte få folk att stanna, säger han.

"Något som inte stämde"

Då la han märke till något som inte verkade stå rätt till.

– Det åker förbi en bil, och då ser jag hur den här mannen vänder sig till några som sitter bakom motorhuven. De sitter där och gömmer sig. Jag förstod att det var något som inte stämde, att det var vägpirater.

Ulla Brehm är presstalesman vid polisen i Region Väst och hon säger att metoderna vägpiraterna använder sig av har förändrats över tid.

– På det stora hela så har de blivit mer hotfulla och våldsamma. Trafikanterna har fått en tydligare bild över hur vägpiraterna agerar och därför har de tagit till mer och mer avancerade metoder, säger hon och fortsätter:

– Förut var det mer att vägpiraterna vinkade in människor men nu har vanliga bilister blivit så varnade så de drar sig för att göra det. Folk har blivit mindre benägna att hjälpa till för att de tror att de kommer bli utsatta för brott.

Sett allt från hot till våld

För Daniel Axelssons del har hans beteende i trafiken ändrats under de senaste åren på sättet som Ulla Brehm nämner – att han inte längre vågar stanna på vägen.

– För tio år sedan hade jag stannat om jag såg någon som behövde hjälp vid vägen, men det skulle jag aldrig göra i dag. Man vet ju inte vem det är som står där. Det är tråkigt att det har blivit så, att man inte kan hjälpas åt längre, säger han.

Att det ser ut som att det bara är en person på platsen gör att det ser mindre skrämmande ut för trafikanterna och chansen är större att någon stannar, menar Ulla Brehm.

– Tre personer är mer skrämmande, som du själv kan tänka dig. Därför gömmer de sig.  Vi har sett anmälningar där man trott att man ska möta en person. När du stannar bilen dyker det upp flera andra och så blir du omringad. Man kanske inte blir överfallen men vägpiraterna blir hotfulla och närgångna. Men vi har sett allt på hela skalan från hot till grovt våld.

Polisens råd: stanna inte

Ulla Brehm säger att om man misstänker att det handlar om vägpirater så ska man inte stanna vid platsen. Hon säger också att man kan stanna en bit bort för att ringa till polisen och berätta var de befinner sig.

– Man bör tänka på sin egen säkerhet men också på sina medtrafikanters säkerhet och därför kontakta oss. Det är viktigt att man mer i detalj kan beskriva för polisen vad man sett, säger Ulla Brehm.

Ju mer information en bilist kan ge polisen desto större är chansen att de får ihop ett underlag för att kunna ingripa mot vägpiraterna – en liten detalj kan få plats i ett större pussel.

Vi rapporterar ofta om att folk blivit utsatta för vägpirater, men det är väldigt ovanligt att de grips eller lagförs. Vad beror det på?

– De är väldigt, väldigt snabba och står sällan en längre stund på samma ställe. Ofta står de vid avfarter eller påfarter och är puts borta när vi kommer till platsen.

 

Följ GT på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera våra artiklar!​

Gustav Sandström
Gustav Sandström
Jens Andersson
Jens Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER