Vägpiraternas nya skräckmetod

Polisens presstalesman Ulla Brehm varnar för nya metoden.
Foto: Henrik Jansson / HENRIK JANSSON GT-EXPRESSEN
Vägpiraterna tar till nya metoder för att få bilisterna att stanna. Obs: bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Foto: / MEDIABASEN.SE
Kurragömmametoden går ut på att en person försöker stanna bilen medan kumpanerna gömmer sig. Obs bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Foto: Per Wissing / GT/EXPRESSEN

Vägpiraterna på de Västsvenska vägarna tar till allt mer våldsamma metoder - och i sina försök att få trafikanterna att stanna tar de nu till ytterligare ett tillvägagångssätt.

Kurragömma-metoden.

En person försöker få bilisten att stanna medan medkumpanerna gömt sig.

– När du väl har stannat kan du bli omringad. Du kan bli hotad och i värsta fall bli utsatt för våld. Allt detta gör de för att på olika sätt tilltvinga sig pengar eller värdesaker genom brott, säger Ulla Brehm, presstalesman vid polisen Region Väst.

Trafikanterna på vägarna blir allt mer medvetna om att man delar vägutrymmet med de så kallade vägpiraterna. Det är sedan tidigare känt att vägpiraterna tagit till allt mer desperata metoder i sin vilja att få andra att stanna. Nu varnar polisen för ytterligare en metod.

Kurragömma-metoden.

Daniel Axelsson, 30, blev själv vittne när han körde hem från jobbet mellan Kungsbacka och Lindome strax efter lunch för en tid sedan och såg hur någon vinkade i vägkanten.

– När jag svängde av avfarten såg jag en grön Mercedes vid vägkanten. Det stod en person framför bilen och viftade och försökte få folk att stanna, säger han.

"Något som inte stämde"

Då la han märke till något som inte verkade stå rätt till.

– Det åker förbi en bil, och då ser jag hur den här mannen vänder sig till några som sitter bakom motorhuven. De sitter där och gömmer sig. Jag förstod att det var något som inte stämde, att det var vägpirater.

Ulla Brehm är presstalesman vid polisen i Region Väst och hon säger att metoderna vägpiraterna använder sig av har förändrats över tid.

– På det stora hela så har de blivit mer hotfulla och våldsamma. Trafikanterna har fått en tydligare bild över hur vägpiraterna agerar och därför har de tagit till mer och mer avancerade metoder, säger hon och fortsätter:

– Förut var det mer att vägpiraterna vinkade in människor men nu har vanliga bilister blivit så varnade så de drar sig för att göra det. Folk har blivit mindre benägna att hjälpa till för att de tror att de kommer bli utsatta för brott.

Sett allt från hot till våld

För Daniel Axelssons del har hans beteende i trafiken ändrats under de senaste åren på sättet som Ulla Brehm nämner – att han inte längre vågar stanna på vägen.

– För tio år sedan hade jag stannat om jag såg någon som behövde hjälp vid vägen, men det skulle jag aldrig göra i dag. Man vet ju inte vem det är som står där. Det är tråkigt att det har blivit så, att man inte kan hjälpas åt längre, säger han.

Att det ser ut som att det bara är en person på platsen gör att det ser mindre skrämmande ut för trafikanterna och chansen är större att någon stannar, menar Ulla Brehm.

– Tre personer är mer skrämmande, som du själv kan tänka dig. Därför gömmer de sig.  Vi har sett anmälningar där man trott att man ska möta en person. När du stannar bilen dyker det upp flera andra och så blir du omringad. Man kanske inte blir överfallen men vägpiraterna blir hotfulla och närgångna. Men vi har sett allt på hela skalan från hot till grovt våld.

Polisens råd: stanna inte

Ulla Brehm säger att om man misstänker att det handlar om vägpirater så ska man inte stanna vid platsen. Hon säger också att man kan stanna en bit bort för att ringa till polisen och berätta var de befinner sig.

– Man bör tänka på sin egen säkerhet men också på sina medtrafikanters säkerhet och därför kontakta oss. Det är viktigt att man mer i detalj kan beskriva för polisen vad man sett, säger Ulla Brehm.

Ju mer information en bilist kan ge polisen desto större är chansen att de får ihop ett underlag för att kunna ingripa mot vägpiraterna – en liten detalj kan få plats i ett större pussel.

Vi rapporterar ofta om att folk blivit utsatta för vägpirater, men det är väldigt ovanligt att de grips eller lagförs. Vad beror det på?

– De är väldigt, väldigt snabba och står sällan en längre stund på samma ställe. Ofta står de vid avfarter eller påfarter och är puts borta när vi kommer till platsen.


Följ GT på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera våra artiklar!​

Andra metoder vägpiraterna använder sig av

GULDBYTAR-METODEN

Ett knep många vägpirater använder sig av är att de hänger på ett värdelöst halsband på någon - gärna en äldre kvinna - och samtidigt stjäl ett riktigt. De kan agera under förespeglingen att de vill sälja smycket. Guldbytarna närmar sig på ett trevligt och gemytligt sätt för att komma nära offret, men stjäl sedan med fingerfärdighet de äkta guldsmycken som personen har runt halsen.

BEHÖVER HJÄLP-METODEN

En av de mest cyniska metoderna som vägpiraterna använder sig av är att de vinkar in bilar längs med de stora lederna runtom i Västsverige. När någon stannar för att hjälpa personerna som ser ut att vara i nöd kan det bli ett ödesdigert beslut. Det finns fall där offren blivit knivrånade, i andra fall lurade på pengar. Ofta går stoppet ut på att lura någon att köpa falskt guld - eller att byta guldet mot värdesaker, bensindunkar, pengar eller liknande. De senaste veckorna har det blivit allt vanligare att piraterna försöker få stopp på bilar och motorcyklar som kör på E6.

BRÄNSLE-METODEN

Vägpiraterna tar kontakt med människor vid bensinstationer. De säger sig behöva tanka men har fått problem med sitt betalkort. Därför ber de offret om hjälp för att fylla tanken genom att använda personens kort. I utbyte erbjuds den utsatte kontanter för att täcka kostnaden, men sedlarna är falska.