Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vägpiraternas nya skräck-metoder

<p>Misstänkta vägpirater kastade sönder en bilists bilruta med sten i Alingsås tidigare i år. <br></p>Foto: Thomas Friström
<p>Här en annan bild med misstänkta vägpirater från ett tidigare tillfälle.</p>Foto: Per Wissing
<p>Håkan Carlsson, chef för polisens transportsäkerhetsgrupp i region Väst. Polisen varnar nu för vägpiraternas nya metoder: "De har blivit allt mer offensiva", säger han till GT. <br></p>Foto: Polise

När trafikanterna blir mer erfarna blir vägpiraterna allt mer desperata – de nya strategierna är farligare och mer aggressiva än de gamla.

Bland annat väljer de bort de större riksvägarna för mindre vägar – med lägre hastigheter och färre vittnen.

– De har blivit allt mer offensiva. Ibland rent livsfarliga, säger Håkan Carlsson, chef för polisens transportsäkerhetsgrupp i region Väst.

I takt med att trafikanterna blivit allt mer luttrade, och inte låter sig luras lika lätt som tidigare, har vägpiraterna tagit till allt mer desperata - och farliga - metoder.

– De anpassar sig och har blivit mer offensiva. När de gamla metoderna inte fungerar måste man ändra strategi, säger Håkan Carlsson, chef för polisens transportsäkerhetsgrupp i region Väst.

 

LÄS MER: Gabriel omringades av vägpirater på E6

 

"Är rent livsfarligt"

Och de nya strategierna är farligare och mer aggressiva än de gamla, som huvudsakligen gått ut på att sälja falskt guld eller be om pengar till bensin.

– Vi har flera fall där man försökt preja bilar till sidan av vägen. Man agerar också mer hotfullt än tidigare. Ibland rör det sig om regelrätta rån. Det är en tydlig trend, säger Carlsson.

Piraterna går också allt oftare ut i vägbanan, och tvingar därmed bilister att stanna för att undvika påkörning.

– Att försöka stoppa någon på det viset är rent livsfarligt. Man tar en medveten risk med sina egna och andra människors liv.

Vägpiraterna har tidigare uppehållit sig längs de stora riksvägarna, men på senare tid har de även börjat operera på mindre trafikerade vägar, där hastigheterna är lägre och vittnena färre.

"Välj upplysta rastplatser"

Brottslingarna uppehåller sig också på rastplatser, och konfronterar bilister som stannat för att sträcka på benen.

– Det kan vara bra att välja rastplatser som är upplysta och där andra bilar också stannat. Det förekommer också att vägpiraterna håller till på obemannade bensinstationer och ber om pengar till bensin. Det kan ofta upplevas som hotfullt och otrevligt, säger Håkan Carlsson, som ändå betonar att det är ovanligt att vägpiraterna blir direkt våldsamma.

– Men man kan ändå känna sig tvingad att ge pengar. Och har man väl plockat fram plånboken så förekommer det att vägpiraterna själva plockar upp sedlar ur den. Då handlar det ju om rån.

Polisens råd är att inte stanna bilen, om man känner sig osäker. Ring i stället 114 14. Om någon verkligen är nödställd så står de förmodligen kvar tills polisen dyker upp.