Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vägpiraternas nya sido- sysselsättning: Äldrebrott

Håkan Carlsson, chef för polisens Circagrupp. Foto: Polisen
Vägpiraterna kan kopplas till andra typer av brott. OBS, bilden är från ett annat tillfälle. Foto: THOMAS FRISTRÖM
De så kallade vägpiraterna försöker sälja eller byta bort falskt guld. Foto: RONNY JOHANNESSON

Vägpiraterna är som vanligt när våren nalkas tillbaka på de västsvenska vägarna. 

I spåren av deras framfart finns också rapporter om andra typer av brott – det handlar om fräcka bedrägerier mot äldre. 

– Vi kan se sådana kopplingar till dem som begår andra typer av brott, bland annat falska smycken, säger Håkan Carlsson, chef för polisens Circagrupp.

Vägpirater är numera ett lika säkert vårtecken som flyttfåglarnas återkomst och krokusar som tittar upp ur jorden.

Ett stort antal rapporter om vägpirater på de västsvenska vägarna har redan kommit in till polisen. Metoderna har på senare tid blivit mer desperata och aggressiva i takt med att fler bilister är uppmärksamma och inte stannar.

I spåren efter vägpiraterna finns också andra typer av brott inrapporterade något SVT Nyheter Väst först skrev om.


LÄS OCKSÅ: Gabriel omringades av vägpirater på E6

"Vi kan se sådana kopplingar" 

Det handlar då om brott mot äldre, enligt Håkan Carlsson som är chef för polisens Circagrupp, handlar det om falska smycken som byts bort eller säljs.

– Vi kan se sådana kopplingar. När det gäller vägpiraterna så görs det iakttagelser av fordon utmed vägarna och vilka som färdas i de här fordonen. Där har vi sett kopplingar till dem som begår andra typer av brott, bland annat med falska smycken, säger han.

Rapporterna om åldringsbrotten har kommit in från platser nära de stora vägnäten, där vägpiraterna i vanliga fall också uppehåller sig.

LÄS OCKSÅ: Vägpiraternas nya skräckmetod

– Är det i offentlig miljö så är det intill det stora vägnätet. De besöker mindre orter intill det större vägnätet i landet och när man sedan försvinner är det ut på de stora vägarna och då kan man köra långa sträckor, säger Håkan Carlsson. 

Vill inte väcka uppmärksamhet

Vägpiraterna har ju blivit mer aggressiva i sina metoder på vägarna. Gäller det också de andra brotten? 

– Det kan vi inte säga. Det är sällsynt att det använts våld mot äldre, oavsett om det gäller intrång i hemmet, att de har lurat till sig kort eller handväska och på offentliga platser är det väldigt sällan. Man vill inte bli upptäckt eller väcka uppmärksamhet. 

Circagruppen som arbetar med just äldrebrott känner inte till några gripanden av misstänkta vägpirater i år, men att det inte heller är deras avdelning som sköter den typen av ärenden.


LÄS OCKSÅ: Alicia stoppades av en vägpirat: "Obehagligt"  

"En gyllene regel" 

– Vi arbetar med kriminalunderrättelseinformation och då har vi kunnat göra de här kopplingarna. Vägpirateri är ett brott först när man gör något olagligt. Att stanna vid vägen är kanske vårdslöshet i trafik men om man inte blir utsatt kanske det inte ens är ett försök. 

Kan man se om det är falska smycken på något sätt? Eller skydda sig mot bedrägerierna?

– Jag är ju ingen metallexpert men man kan ha en gyllene regel, låter något för bra för att vara sant, ja då är det inte sant. Guldet har ett pris oavsett vilket land det kommer ifrån. Att man ger bort en ring, eller säljer den billigt för att få bränsle till bilen, ringen ska ju vara värd mycket mer än bränslet. Gå på magkänslan, är det inte rätt så kanske man ska ringa polisen.

 

Senaste nytt från Västsverige i GT:s nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android

 

NÅGRA AV VÄGPIRATERNAS METODER

BEHÖVER HJÄLP-METODEN

En av de mest cyniska metoderna som vägpiraterna använder sig av äratt de vinkar in bilar längs med de stora lederna runtom i Västsverige.  När någon stannar för att hjälpa personerna som ser ut att vara i nöd  kan det bli ett ödesdigert beslut. Det finns fall där offren blivit  knivrånade, i andra fall lurade på pengar. Ofta går stoppet ut på att lura någon att köpa falskt guld - eller att byta guldet mot värdesaker, bilbränsle, pengar eller liknande.

 

BRÄNSLE-METODEN

Vägpiraterna tar kontakt med människor vid bensinstationer. De säger sig behöva tanka men har fått problem med sitt betalkort. Därför ber de offret om hjälp för att fylla tanken genom att använda personens kort. I utbyte erbjuds den utsatte kontanter för att täcka kostnaden, men sedlarna är falska.

 

GULDBYTAR-METODEN

Ett knep många vägpirater använder sig av är att de hänger på ett värdelöst halsband på någon - gärna en äldre kvinna - och samtidigt stjäl ett riktigt. De kan agera under förespeglingen att de vill sälja  smycket. Guldbytarna närmar sig på ett trevligt och gemytligt sätt för  att komma nära offret, men stjäl sedan med fingerfärdighet de äkta guldsmycken som personen har runt halsen. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!