Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vägpiraternas nya metod: Slår till vid bensinmackar

Polisen: "Det här är en annorlunda metod från den grupp kriminella som vi brukar kalla för vägpirater". OBS, bilden är tagen vid ett annat tillfälle.Foto: MIKAEL BERGLUND
Christer Fuxborg uppmanar allmänheten att kontakta polisen om man stöter på de misstänkta bedrägerierna.Foto: Polisen
Vägpiraternas senaste metod är slå till vid bensinstationer.Foto: Expressen

De senast dagarna har polisen i Västsverige fått in en mängd larm om misstänkta bedragare som som försöker förmå bilägare att tanka deras bil – i utbyte mot vad polisen tror är värdelöst guld.

– Det här är en annorlunda metod från den grupp kriminella som vi brukar kalla för vägpirater, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson i Region Väst.

Under både måndagen och tisdagen har Skaraborgspolisen fått in larm om misstänkta bedragare i Skövdeområdet.

– I förrgår kväll och i går kväll ska personer ha uppehållit sig vid en obemannad bensinstation och försökt förmå människor att tanka i utbyte mot guld. Vi tror inte att guldet är äkta, säger Magnus Karlsson, jourhavande förundersökningsledare vid Skaraborgspolisen.

Enligt Christer Fuxborg, polisens presstalesperson i Region Väst, så handlar det om så kallade vägpirater.

– Det här är en annorlunda metod. Ofta står de ju vid sidan av motorvägen med motorhuven uppe och försöker lura de som stannar för att hjälpa – nu riktar de in sig på bensinstationer.

Tre män i svart BMW

Fuxborg berättar om anmälningar som kommit in från en obemannad bensinstation i Skövde under tisdagen.

– I det här fallet rör det sig om tre män i en svart BMW. Endast föraren har varit ute ur bilen och försökt byta till sig diesel i utbyte mot en guldring. Man kan nog utgå från att ringen är gjorde av kattguld och inte är värd någonting.

BMW:n ska ha varit utlandsregistrerad och de tre männen härrör enligt polisen från Östeuropa. Enligt en av anmälningarna så ska mannen ha varit framme hos flera kunder vid bensinstationen.

– De kan ju vara väldigt påstridiga och upplevas som jobbiga, i vissa fall hotfulla. Det kan få människor att till slut ge med sig, men vi vill avråda från det, säger Fuxborg.

Manar till försiktighet

Han uppmanar alla som hamnar i liknande situationer att kontakta polisen.

– Vi vill ju kartlägga de här grupperna och se hur de rör sig och kanske kunna binda dem till brott längre fram. Det här är ju bara ett par företeelser bland flera – de här personerna kommer med största sannolikhet att fortsätta med dessa aktiviteter, säger Fuxborg.

Enligt Magnus Karlsson, jourhavande förundersökningsledare i Skaraborg, så har ingen person fallit för bedrägeriförsöken i Skövdeområdet under de senaste dagarna.

– Ingen som har kommit till vår kännedom i alla fall, säger han.

Christer Fuxborg manar till försiktighet.

– Man ska vara på sin vakt. Ring oss och berätta var de befinner sig någonstans. Så länge som vi är godtrogna så kommer de här grupperingarna återkomma säsong efter säsong.

 

Läs GT i vår nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone  eller Android.