Ett vårtecken så gott som något - årets första vägpirat har siktats på E6 utanför Uddevalla. Bilden är tagen vid ett liknande tillfälle för ett år sedan. Foto: Robin Aron
Ett vårtecken så gott som något - årets första vägpirat har siktats på E6 utanför Uddevalla. Bilden är tagen vid ett liknande tillfälle för ett år sedan. Foto: Robin Aron

Vägpiraterna tillbaka – försökte stoppa bilist

Publicerad

Nu har vårens första vägpirat rapporterats på E6 i Västsverige.

Det hände vid Gläborgsmotet i Håby i Bohuslän på tisdagsmiddagen.

– Det är ett vårtecken när de dyker upp, säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg.

Det var klockan 12.13 på tisdagen som larmet om den uppdykande vägpiraten kom till polisen. Då hade ett bilburet vittne sen en misstänkt man, med en Mercedes, vid Gläborgsmotet som försökte stoppa bilar.

– Vi har varit där med en patrull men de hittar inget där på E6, säger Fuxborg. Jag vet ju inte om det är några vägpirater.

Det var en förbipasserande bil som observerade hur en man med en utlandsregistrerad Mercedes försökte stoppa bilar uppe på Gläborgsmotet.

– Det är vårtecken när de dyker upp, säger Fuxborg.

Försvann från platsen

Troligtvis var det ingen bilist som stoppade på vägpiratens uppmaning och ingen annan har heller hört av sig om det inträffade.

Vilken väg vägpiraterna tog efter försöket att få stopp på bilar är inte känt eftersom händelsen ägde rum upp på motet och bilen kan ha försvunnit söderut eller norrut på motorvägen.

– Det var en Mercedes men jag vet inte vilken färg eller modell, säger Fuxborg. Men jag vet att den var utlandsregistrerad.

Vägpirater har varit ett stort gissel för trafikanterna, inte bara i Västsverige utan även i andra delar av landet under många år. Vägpiraterna rör sig längs de stora vägarna och byter ofta område när de försöker få stopp på trafikanter genom att påstå att de har problem eller att de vill sälja värdelöst krimskrams.

Trots att polisen lagt ner stort arbete på att få fast vägpirater så är det inte så ofta de åker fast. Men under sommaren 2015 kunde polisen stoppa ett gäng vid Kode utanför Kungälv.

Anette Fredriksson
Anette Fredriksson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER