Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vägpiraterna är tillbaka – stoppade Maria på E6

Mannen stoppade Maria Haldesten, 48, vid vägkanten och försökte förmå henne att ge honom pengar till diesel. Foto: Privat
Mannen var välklädd och påstod att han kom från Dubai. OBS, bilden är från ett annat tillfälle. Foto: THOMAS FRISTRÖM
Maria mötte den misstänkta vägpiraten vid Varla-avfarten på E6 i Kungsbacka. Foto: Googlemaps

Den välklädda mannen stoppade Maria Haldesten, 48, vid vägkanten och försökte förmå henne att ge honom pengar till diesel.

Då förstod hon att det hon utsatts för var en misstänkt vägpirat.

– Efteråt funderade jag på vad som hade kunnat hända om jag öppnat dörren eller vevat ned rutan lite mer. Jag vet ju att det har förekommit våld vid sådana här konfrontationer förr, säger hon.

Vägpiraterna verkar redan vara tillbaka i Västsverige. Maria Haldesten från Kungsbacka, som beskriver sig själv som en typisk "hjälpare", var på väg hem under måndagseftermiddagen när hon såg en stillastående bil med varningsblinkers på vid E6.

– Det är klart att jag stannar. Jag tänkte att det var en människa som behövde hjälp, som kanske hade stora problem med bilen eller värre, berättar hon.

Men det räckte med en kort ordväxling innan alla Marias varningsklockor började ljuda. Mannen sa att han var från Dubai, att han hade problem med bilen och behövde pengar till diesel.

– Då förstod jag vad det handlade om. Jag vevade upp rutan och åkte därifrån. Väl hemma så ringde jag till polisen i Kungsbacka, säger Maria.

 Polisen: "Ring oss"

Enligt polisen så är det här den första rapporten om misstänkta vägpirater i Västsverige i år. De fick in larmet vid 14.30-tiden på måndagen.

– Det är en mörk bil som har stått ute i vägen och män som ska ha befunnit sig i vägbanan. Det ska ha varit män med utländskt utseende, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson i Region Väst och fortsätter:

– Allt i den här rapporten pekar på att det här är folk som har varit ute och försökt stoppa förbipasserande bilar.

Stefan Gustafsson understryker att man inte bör stanna.

 

LÄS OCKSÅ: Gabriel omringades av vägpirater

 

– Man ska absolut inte stanna. Om man behöver hjälp nu för tiden så har de allra flesta en mobil som de kan slå larm med. Undantag kan kanske göras om man ser att det verkar röra sig om ett väldigt avancerat sjukdomsfall. Annars är det bättre att ringa polisen och säga att någon verkar vara i nöd – vi åker gärna dit och kollar.

Vill varna

Maria Haldesten beskriver upplevelsen som obehaglig.

– Den här mannen var ju inte hotfull, men efteråt kan man inte låta bli att tänka vad som hade kunnat hända.

Hon har läst om tidigare konfrontationer med vägpirater som har slutat i rån, våldsamheter eller bilkapningar.

– Nu står de sannolikt någon helt annanstans och försöker lura förbipasserande, så det är bra om det kommer ut en varning.

 

Följ utvecklingen i GT:s nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android

 

Några av vägpiraternas metoder

BEHÖVER HJÄLP-METODEN

En av de mest cyniska metoderna som vägpiraterna använder sig av äratt de vinkar in bilar längs med de stora lederna runtom i Västsverige.  När någon stannar för att hjälpa personerna som ser ut att vara i nöd  kan det bli ett ödesdigert beslut. Det finns fall där offren blivit  knivrånade, i andra fall lurade på pengar. Ofta går stoppet ut på att lura någon att köpa falskt guld - eller att byta guldet mot värdesaker, bilbränsle, pengar eller liknande.

 

BRÄNSLE-METODEN

Vägpiraterna tar kontakt med människor vid bensinstationer. De säger sig behöva tanka men har fått problem med sitt betalkort. Därför ber de offret om hjälp för att fylla tanken genom att använda personens kort. I utbyte erbjuds den utsatte kontanter för att täcka kostnaden, men sedlarna är falska.

 

GULDBYTAR-METODEN

Ett knep många vägpirater använder sig av är att de hänger på ett värdelöst halsband på någon - gärna en äldre kvinna - och samtidigt stjäl ett riktigt. De kan agera under förespeglingen att de vill sälja  smycket. Guldbytarna närmar sig på ett trevligt och gemytligt sätt för  att komma nära offret, men stjäl sedan med fingerfärdighet de äkta guldsmycken som personen har runt halsen. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!