Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vägpirater slår till när du ligger och sover

Misstänkta vägpirater kastade sönder en bilists bilruta med sten i Alingsås under påskhelgen. Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: Thomas Friström
Här en annan bild med misstänkta vägpirater från ett tidigare tillfälle. Foto: Per Wissing
Husvagnar och husbilar blir rånade även när folk sover i dem, vad tycker du om det?
Emelie Eliasson, 27, socionom, Göteborg:
– Det känns tråkigt såklart. Jag kan bara minnas min egen uppväxt att vi sovit mycket husvagn längs vägen. Det känns tråkigt ifall man känner att man inte har den möjligheten längre. Alla vill ju känna sig trygga.
Foto: Anders Ylander
Husvagnar och husbilar blir rånade även när folk sover i dem, vad tycker du om det?
Axel Söderberg, 33, Byggingenjör, Göteborg, och Rebecka Söderberg, 32, sjukgymnast, Göteborg:
– Det är klart att det är bedrövligt, det känns inte som vi skulle hamna i en sån situation, vi , men det känns ju skräckinjagande att det skulle kunna hända, säger Axel.
– Det vill man ju inte att de ska hända. Det är ju tråkigt att det skall vara så, säger Rebecka.
Foto: Anders Ylander
Husvagnar och husbilar blir rånade även när folk sover i dem, vad tycker du om det?
Patrick Standfast, 47, creative director, Karlstad:
– Det är ju tragiskt att folk blir rånade att det skall behöva vara så och att folk blir rädda.
Foto: Anders Ylander
Husvagnar och husbilar blir rånade även när folk sover i dem, vad tycker du om det?
Magnus Pernhage, 41, HR-chef, Göteborg:
– Det är tråkigt naturligtvis. Jag har ingen husvagn så jag känner mig inte otrygg. Jag har inte reflekterat så mycke töver det.
Foto: Anders Ylander

Vägpirater härjar återigen i Västra Götaland.

Under påskhelgen fick en bilist i Alingsås sin bilruta krossad av misstänkta vägpirater – och nu varnar polisen för bedragarnas fräckaste förfarande hittills.

– De gör inbrott i husvagnar och husbilar – och de bryr sig inte om ifall människor fortfarande ligger och sover inuti, säger Michael Ivarsson, inre befäl vid polisen i Alingsås.

Vägpiraternas metoder

Den röda tråden genom de flesta av vägpiraternas aktiviteter är att de försöker sälja eller använda sig av falskt guld för att få ekonomisk vinning. Detta påstådda guld beskrivs av polisen som lättare falskt material av metall, ibland även av samma plasttyp som man gör guldfärgade ramar av.

Smyckesbedragare lurar även varje sommar till sig stora summor av trafikanter, på senare tid har de blivit både fräckare och mer aggressiva, genom rena försäljningar av sitt "guld" - som i princip alltid är falskt.

■ "BEHÖVER HJÄLP"-METODEN

En av de mest cyniska metoderna som vägpiraterna använder sig av är att man flaggar in bilar längs med de stora lederna runtom i Västsverige. När någon stannar för att hjälpa personerna som ser ut att vara i nöd kan det bli ett ödesdigert beslut. I vissa fall har personer blivit knivrånade, i andra fall lurade på pengar och ofta går stoppet ut på att lura någon att köpa falskt guld - eller att byta guldet mot värdesaker som bensindunkar, pengar eller liknande.

■ GULDBYTARMETODEN

Ett knep de vägpirater som beskrivs som "guldbytare" använder sig av är att de hänger på ett värdelöst halsband på någon - gärna en äldre kvinna - och samtidigt stjäl ett riktigt. Guldbytarna närmar sig alltså på ett trevligt och gemytligt sätt, så att det kommer nära en person, men stjäl sedan med fingerfärdighet de äkta guldsmycken som du har runt halsen.

■ TROJANSKA HÄST-METODEN

Europol varnade nyligen för en ny typ av vägpirater som slår till genom den så kallade "trojanska hästmetoden". Vägpiraterna gömmer sig i en låda som skickas med frakt i lastbil. När lastbilen är ute på motorvägarna tar sig piraterna ur sin låda och stjäl de övriga produkterna i lastbilen. Sedan hindrar annat fordon trafiken så att lastbilen får sakta ner - medan de i lastutrymmet skär sig ut och kan fly.

■ ENSAMMA HUSVAGNS-METODEN

Alingsåspolisen har noterat att vägpiraterna riktar in sig på husvagnar eller husbilar som är parkerade på ödsliga platser längs vägarna nattetid.

– De gör inbrott i husvagnar och husbilar – och de bryr sig inte om ifall människor fortfarande ligger och sover inuti, säger Michael Ivarsson.

Rådet är att alltid övernatta på campingar eller andra platser där det finns fler husvagnar eller husbilar runtomkring.

Några av vägpiraternas värsta tillslag i Västsverige

■ KIDNAPPADE KVINNA TILL BANKOMAT

I mars i år stoppades en kvinna längs E45 i höjd med Grums. En man vägrade flytta sig från vägen och när kvinnan stannade så tvingade han sig in i hennes bil och beordrade henne att köra till en bankomat. Samtidigt som kvinnan körde mot bankomaten förföljdes hon av mannens två kumpaner i en bakomliggande bil. Kvinnan tvingades till två bankomatuttag innan vägpiraterna var nöjda.

■ MISSHANDLADE OCH RÅNADE MAN

I juli i fjol stannade en man på E6:an för att hjälpa en stillastående bil vid vägkanten i Strömstad. Men det var ingen som behövde hjälp, i stället blev mannen nedslagen och rånad av minst två personer – när mannen försökte resa sig så hotades han. Vägpiraterna tog sig in i mannens bil och tog bland annat en metallsökare.

■ LURADE VÄLVILLIG RULLSTOLSBUREN

I mars i fjol lurade välklädda vägpirater rullstolsburne Malcolm Cantor när han var på väg till jobbet i på Frölunda torg. Vägpiraterna hävdade att de hade bensinstopp och efter att de fått en bensindunk av Malcolm så gav den honom en falsk guldring och tvingade till sig ytterligare 300 kronor från hans plånbok. Det visade sig senare att ringen var värdelös.

Vägpirater har trotsat kylan i Västsverige ända sedan januari – men i takt med att det blir varmare ute så ökar de ökända bedragarnas aktivitet. Under påskhelgen har misstänkta vägpirater siktats i Alingsås. En bilist som vägrade stanna för två män längs Ljurhallavägen i Alingsås fick sin bilruta sönderslagen av stenar.

– De misstänkta vägpiraterna försökte få bilisten att stanna vid vägkanten, men han var inte intresserad av att diskutera med de här männen och drog vidare. Då blev männen förbannade och började kasta sten på bilen. En av stenarna träffade bilrutan så att den gick sönder, säger Michael Ivarsson vid Alingsåspolisen.

Innan polisen hunnit till platsen så hade de två misstänkta vägpiraterna lämnat platsen till fots.

Högsäsongen väntar

– Gärningsmännen hade sprungit in i skogen. Vi genomförde ett sök i området, men utan resultat, säger Ivarsson, som tror att händelser som denna bara kommer att öka framöver.

– Högsäsongen för den här typen av bedragare ligger fortfarande framför oss.

Michael Ivarsson vill särskilt varna människor som planerar att semestra på vägarna under våren och sommaren. Husvagns- och husbilsägare riskerar att råka ut för vägpiraternas förmodligen mest skrämmande förfarande hittills.

Inbrott i husvagnar och husbilar

– Vi har ju märkt att de inriktar sig mycket mot människor som är ute och semestrar på vägarna. Det har förekommit fall tidigare där de gör inbrott i husvagnar och husbilar – och de bryr sig inte om ifall människor fortfarande ligger och sover inuti, säger han.

För att undvika att utsättas för detta så bör semesterfirare låta bli att övernatta på ödsliga platser, menar Michael Ivarsson.

– Om man kan undvika det så bör man aldrig ställa upp sig och sova längs vägarna på en obevakad rastplats eller parkeringsplats. Idealiskt är att hålla sig till campingplatser alternativt ställplatser för husbilar där man är flera som kan se om varandra och hjälpas åt att kolla koll.

"De söker empati"

Vägpiraternas mer traditionella metod går ut på att stå vid vägkanten och försöka få förbipasserande bilar att stanna för att sedan lura, eller råna, föraren.

– Man ska absolut inte ge sig in i diskussion med dem, för de vet vilka trådar de ska dra i. Det söker empati och säger att de har bensinstopp eller fel på bilen – och att de behöver pengar för att kunna ta sig vidare, säger Michael Ivarsson.

Polisens råd är att inte stanna överhuvudtaget, även om det kan kännas fel.

Ring polisen i stället

– Människor är ju i regel väldigt hjälpsamma av sig och vill gärna assistera folk i nöd. Tyvärr är det just det som vägpiraterna drar nytta av, säger Michael Ivarsson och fortsätter:

– Men man bör ta det säkra före det osäkra och köra förbi. Ring polisen i stället, så kan vi åka dit och kontrollera situationen.

De två männen som siktades i Alingsås på påskdagen ska enligt polisens signalement vara mellan 180 och 190 centimeter långa och likna kapten Haddock från Tintin till utseendet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!