Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Vägpirater har blivit mer desperata nu"

VÄGPIRAT. Eva Kindahl körde förbi en välklädd man vid en svart Mercedes. Hon vände direkt och tog en bild på vägpiraten som väntade på eventuella offer. Foto: Eva Kindahl

Polisen i Västsverige är nedringd av bilister som trakasseras av vägpiraterna.

De är mer påflugna än någonsin, och drar sig inte för att hota.

- De är mer desperata nu, säger Per-Arne Nilsson, expert på vägrelaterad brottslighet, som senast i går själv siktade en pirat på vägen mot Kungsbacka.

Vägpirater som står längs vägarna och försöker lura folk på pengar är ett europeiskt fenomen som funnits länge. Det säger den tidigare kriminalkommissarien Per-Arne Nilsson, som jobbat med vägrelaterad brottslighet sedan mitten på 1990-talet.

- De har ändrat sitt beteendemönster och har aldrig varit så påflugna som nu, de är mer desperata. Troligtvis för att folk inte är lika godtrogna längre, säger han.

Enligt Per-Arne Nilsson har vägpiraterna tidigare kommit från framför allt Makedonien, Rumänien och Bulgarien. Nilsson hävdar att det inte handlar om fattigdom utan om en kriminell livsstil.

- Det är deras sätt att leva och ofta är det lönsamt. Vägpiraterna är väldigt mobila och åker över hela Europa för att begå den här typen av brott. Börjar det hetta till i ett område åker de till ett annat.

15-20 samtal per dag

Enligt Ulf Lörstad, biträdande vakthavande befäl vid polisen i Västra Götaland, kom det för drygt en vecka sedan in runt 15-20 samtal per dag med rapporter om vägpirater i Storgöteborg. Därefter har det lugnat sig något.

De står ofta vid moten, framför allt Delsjön, Kållered, Orrekulla och Bäckebol. Även på E6 vid Fyrbodal och Strömstad har många skymtats.

- Generellt är det utlandsregistrerade fordon. Personerna är propert klädda och vädjar till folks välvilja. Mörkertalet är troligtvis stort, många skäms över att de stannat och anmäler inte.

GT hittade nästet

GT hittade på lördagen piraternas gömställe vid en rastplats i Spekeröd utanför Stenungsund. Under söndagen hade de flytt fältet. De ska dock ha varit synliga vid Ikea i Kållered söder om Göteborg.

Ulf Lörstad upplever att antalet vägpirater ökat de senaste åren.

- Så länge det lönar sig och folk köper de fejkade guldringarna eller ger dem pengar för att vara snälla kommer de att fortsätta.

"Stanna inte, punkt slut"

Per-Arne Nilsson lägger en del av ansvaret på bilisterna själva. Eftersom det har rapporterats mycket i medierna den senaste tiden kan folk inte ha missat information om vägpirater, menar han.

- Stanna inte, punkt slut. De här personernas enda syfte är att begå kriminella handlingar. Den här brottsligheten skapas också genom att folk stannar.

Byggde en kunskapsbank

Anmälningarna och medieuppmärksamheten är viktig, enligt experten. Mellan 1995 och 2010 jobbade Per-Arne Nilsson med problemet att tjuvar stal från lastbils- och husvagnsförare som stannat över natten vid rastplatser.

En typ av brott som nu nästintill försvunnit.

- Det beror på medieuppmärksamheten och att folk blev medvetna och började ta ett eget ansvar. Polisen byggde upp en kunskapsbank och fick stopp på eländet.

EXPERTENS BÄSTA TIPS

Stanna inte

Särskilt om det är på motorvägen, då riskerar du att bli påkörd av en annan bilist.

Avsluta samtalet

Försök avsluta samtalet och ta dig ifrån platsen så fort som möjligt.

Dra en vit lögn

Säg att du inte har din plånbok på dig eller att du ska åka och hämta pengar.

Var passiv

Försök inte spela allan och börja inte diskutera.

Håll koll

Var observant om personen försöker ta sig in i bilen eller söker kroppskontakt. Ha koll på plånbok och smycken.

Larma

Ring polisen.