Vägglössen finns kvar på Östra Sjukhuset trots saneringen Foto: ReutersVägglössen finns kvar på Östra Sjukhuset trots saneringen Foto: Reuters
Vägglössen finns kvar på Östra Sjukhuset trots saneringen Foto: Reuters
Nu har man inlett ytterligare saneringsarbete för att få bukt med problemet Foto: Robin Aron/GT-ExpressenNu har man inlett ytterligare saneringsarbete för att få bukt med problemet Foto: Robin Aron/GT-Expressen
Nu har man inlett ytterligare saneringsarbete för att få bukt med problemet  Foto: Robin Aron/GT-Expressen

Vägglössen kvar på sjukhus – saneringen misslyckades

Publicerad

Det saneringsarbete som utförts för att bekämpa de vägglöss som plågat Östra Sjukhuset under de senaste veckorna har misslyckats. 

Upptäckten gjordes under onsdagen efter att man skickat in specialtränade hundar för att utvärdera arbetet. 

GT har tidigare skrivit om de väglöss som upptäcktes i psykiatrihuset på Östra Sjukhuset den 2 september. Under de senaste veckorna har ett omfattande saneringsarbete utförts. Man har använt sig av värmefläktar som värmer upp de drabbade områdena och utrotar vägglössen och deras ägg. 

Under onsdagsmorgonen satte man in specialtränade hundar i det tidigare drabbade området, och med hjälp av dem kunde man konstatera att det fortfarande fanns löss kvar i området.

– Vi började söka i de områden som varit drabbade innan och då visade det sig att det fortfarande fanns löss kvar, säger Johan Hägg, driftchef på Västfastigheter.

Ytterligare saneringsarbete har inletts

 Enligt Johan Hägg drog man i gång med ytterlige saneringsarbete i de drabbade områdena så fort det konstaterats man inte hade blivit kvitt lössen.

– Vi har dragit i gång värmefläktarna igen. Vi samarbetar med avdelningen för att lösa det här så smidigt som möjligt, säger han.

Än så länge ska lössen bara återfunnits på områden som redan tidigare varit drabbade. Kartläggningsarbetet med hundarna kommer ta två dagar och man kan inte vara säker på hur allvarlig situationen är förrän hela området är genomsökt. 

– Risken finns ju att det har spridit sig ytterligare, säger Johan Hägg.

 

LÄS MER: Vägglöss sprider sig på Östra – ännu en avdelning stängs 

 

Vägglössen är svåra att bli av med

Anledningen till att vägglössen finns kvar är enligt Johan Hägg att det är svårt att säkerställa att de områden man värmer upp med fläktarna uppnår de 60 grader som krävs överallt.

–Att sanera med värme är det absolut effektivaste, men det gäller att få 60 grader precis överallt. Är temperaturen lägre någonstans så kan några löss överleva och fortsätta föröka sig, och det är ju lite otur kan man säga.  

Relaterade ämnen
Alfred Dikalow
Alfred Dikalow

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER