Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vägarbetet misslyckades – nu måste allt göras om

Däck fylldes med tjära.Foto: Privat
Trafikverket krävs på pengar.Foto: TRAFIKVERKET / TRAFIKVERKET
Genrebild.Foto: JENS L'ESTRADE

Trafikverket har fått in över 200 klagomål och 122 krav på skadestånd efter ett vägarbete på riksväg 40 i Borås.

Anledningen är att ett stort antal bilar fick stenskott.

Nu behöver reparationen göras om, rapporterar SVT Nyheter Väst.

Det var i september som vägarbetet utfördes på riksväg mellan Bollebygd och Borås. Farten på den aktuella sträckan sänktes från 100 kilometer i timmen till 70 kilometer för att undvika stenskott, men trots det har alltså hundratals klagat på Trafikverket gällande just stenskott. Andra ska ha fått tjära på däck och bil.

Nu rapporterar SVT Nyheter Väst att hela sträckan måste repareras igen. Det var när Trafikverket var ute och saltade sträckan som man upptäckte att bindemedlet för beläggningen blev upplöst.

– Därför håller inte beläggningsarbetet vi gjorde i september våra kvalitetskrav. Det var inte meningen att vi skulle ha gjort om arbetet från början, detta märkte vi först när vi saltade, säger Charlie Dib, enhetschef Underhåll Trafikverket, till SVT.

Krav på skadestånd

Under fredagskvällen sätter den nya reparationen i gång. Det handlar om ett arbete på ett par veckors tid totalt, uppger SVT. 

Angående kraven om skadestånd till Trafikverket är det ett pågående ärende som alltså inte avgjorts. Det var en underentreprenör som utförde den ursprungliga vägreparationen.

– Det finns ju en möjlighet att de kommer få tillbaka sina pengar. Det kommer prövas av våra jurister. Vår normala handläggningstid är två månader men det här anses som ett stort fall och då kan det ta upp till sex månader, har Fredd Larsson, projektledare på Trafikverket, tidigare sagt till GT.