Vaga besked om Norges inreseregler

Enäggstvillingarna Pontus och Ola Berglund, 73, har hållit ihop hela livet. Men sedan pandemin kom är ingenting som vanligt.
Norska justitiedepartementet: Troligt med lättnader i inreserestriktionerna.
Foto: HEIKO JUNGE / NTB TT NYHETSBYRÅN
Köer vid norska gränsen tidigare i år.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT / TT NYHETSBYRÅN

Den stängda gränsen till Norge har slagit hårt mot gränshandeln och under pandemin försvann nära 90 procent av gränsbutikernas omsättning. 

Hur gränssituationen kommer att se ut framöver är dock fortfarande oklart. 

Norges regering planerar för lättnader och det norska samhället tros öppna upp till det normala igen redan i september – men frågan om gränsöppningen kvarstår, vilket även Strömstads Tidning skrivit om.

Turerna kring Norges inreseregler har varit många. Den andra augusti öppnade landet upp för inresor från Värmland och Västra Götaland utan karantän, men reglerna stramades åt igen bara några dagar senare och kravet på karantän återinfördes.

De hårda inresekraven har haft en stor påverkan på gränsområdena i Sverige, med en arbetslöshet som skjutit i höjden och arbetspendlare som tvingats gå utan lön när de förbjudits inträde i Norge.

Nu förbereder sig Norge för att öppna upp samhället och för att inleda lättnader med fas fyra, vilket bland annat innebär att deltagarbegränsningar för allmänna och privata sammankomster tas bort. Men hur det blir med inresereglerna tycks inte vara fastlagt än.

Norska regeringen planerar för att öppna upp landet.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Troligt med öppnare gränser

Den 28 juli sköt Norges regering upp fas fyra i två veckor, på grund av osäkerheten kring deltavarianten. Men som en följd av vaccinationsgraden i landet tros det norska samhället kunna öppnas upp det till normala i slutet av september, säger Norges statsminister Erna Solberg till tidningen VG.

– Då blir det möjligt att leva normalt, utan enmetersregeln och andra inhemska begränsningar, säger hon till tidningen.

Hur det blir med gränsöppningen framöver över ger hon dock inga besked om i intervjun.

När Halden Arbeiderbladet frågade det norska justitiedepartementet om hur planerna för gränsöppningen ser ut svarade de att vaccinationens framsteg indikerar att det är troligt med lättnader i inreserestriktionerna, men att de behöver ha i förbehåll att andra länder tillåter det.

Norge stängde gränsen på nytt efter stort utbrott på tantrafestival i Värmland

Norge klassar Värmland som röd • Inför inreserestriktioner och karantän