Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Våg av uppsägningar från BUP – 30 procent saknas

Verksamhetschef Marie Carlsson är orolig över utvecklingen.
Foto: Marie Ullnert / Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Östra sjukhuset.
Foto: JONAS DAGSON / TT NYHETSBYRÅN

Var tredje specialistläkare på BUP på Östra sjukhus saknas. 

Samtidigt står allt fler barn och unga i kö för att få den vård de behöver. 

– Det är anmärkningsvärt många, säger verksamhetschef, Marie Carlsson.

Specialistläkare på BUP (Barn- och ungdomspsykiatrin) på Östra sjukhuset har sagt upp sig i högt tempo under våren. Från att ha varit 15 stycken försvann sju personer. Nu har två personer anställts, men fortfarande är man 30 procent färre än i början av året, någonting som GP tidigare skrivit. 

Verksamhetschef Marie Carlsson tror att det finns flera olika orsaker bakom. När en kollega sa upp sig hakade fler andra på, som en dominoeffekt. En bakomliggande anledning kan vara ”pandemieffekten”, säger hon. 

– Med pandemin har ju de fysiska mötena så klart fått ställas in och blivit digitala. Jag tror att det haft en stor betydelse att de inte kunnat träffas. Då sitter man på sin enhet med sina köer och det är ett tungt jobb. Du måste hela tiden medicinskt prioritera. Då kan man lätt känna sig överbelastad, övergiven och lite ensam. Plus att de i flera år funnits ett missnöje med lönestrukturen.

Hon fortsätter: 

– Vi jobbar mot att den högsta lönen ska man så klart ha inom specialistsjukvården. Vi är ju sista anhalt. Där har det skett något skevt med hela lönetrappan. Så är det generellt inom sjukvården. 

”Väntetiderna är långa”

Redan innan specialistläkarna på BUP vid Östra sjukhuset slutade var det en brist på personal. 

– Vi skulle behöva ett 30-tal. Vi är ju för få. Det är ju brist i hela Sverige. Det är inte tillräckligt många som vill bli barnpsykiater. 

Varför ser det ut så tror du? 

– Man läser till läkare och alla vill bli kirurg. Det är inte lika sexigt att bli psykiater. Det är lite tråkigt för det är ett jätteroligt arbete. 

Samtidigt som personalbristen blir större blir också behovet av specialistläkare inom BUP allt större. 

– Väntetiderna är långa. Vi har ju vår utredningsväntelista och den är upp till ett år. Men vi gör hela tiden medicinska prioriteringar. Är det akut och man är självmordsbenägen eller psykotisk så prioriteras de patienterna och det blir ingen väntetid. Men söker du för adhd eller autism och det är stabilt i övrigt kan du få vänta. 

Ser ändå ljust på framtiden 

Hon fortsätter: 

– Blir man sämre får man kontakta oss igen. Hade jag fått önska hade vi inte haft kö för det sliter på all personal men speciellt för läkarna som hela tiden måste göra prioriteringarna. 

Trots att våren varit tuff, ser Marie Carlsson ljust på framtiden. Inom fem år ska 16 nya specialistläkare vara färdigutbildade. 

– Vi har ändå lyckats stabilisera det så jag ser ändå ljust på framtiden och hoppas att de som slutat fast de egentligen ville vara kvar kan komma tillbaka igen. 

Tisdagens största nyheter i Expressen TV

Nyhetsuppdatering med Lisah Silfwer