Foto: Christer Wahlgren
 Foto: Christer Wahlgren

Våg av inbrott mot västsvenska skolor

Publicerad

De senaste veckorna har tjuvar slagit till mot en rad skolor i Västsverige, och bland annat fått med sig datorer.

Senast natten mot söndag upptäckte en fastighetsskötare på en skola i Lilla Edet att ett fönster brutits upp och att någon tagit sig in i lokalerna.

– Det har varit mycket i början av hösten. Kungälv har varit hårt drabbat, och innan dess i Mölnlycke och Härryda, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesman i Västra Götaland.

Natten mot söndagen, vid tvåtiden, gick inbrottslarmet på en skola i Lilla Edet. När fastighetsskötaren kom till skolan, upptäckte han att det varit inbrott.

– Det är oklart vad som saknas efter inbrottet i natt, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesman i Västra Götaland.

Inbrott i skolan i Lilla Edet är bara ett i en lång rad skolinbrott som drabbat Västsverige de senaste veckorna.

– Det har varit mycket i början av hösten. Kungälv har varit hårt drabbat, och innan dess har det varit en del i Mölnlycke och Härryda, säger Thomas Fuxborg.

Ett vanligt byte från inbrotten är elektronik i form av datorer.

– Det är ju oftast framför allt datorerna som man har på skolan som försvinner, och stölderna sker till exempel i samband med att eleverna ska få sina datorer tilldelade, säger Thomas Fuxborg.

Tror en del inbrott kan hänga ihop

Skolinbrotten sker efter stängning.

– Det är nattetid, det har varit både helger och veckodagar, under stängningstid, säger Thomas Fuxborg.

Ser ni inbrotten som enskilda händelser eller är det någon som systematiskt slår till mot skolorna?

– Det är svårt att säga. Det finns väl misstankar om att inbrotten i Kungälv på något sätt kan hänga ihop. Det tror jag ju. Men inbrottet i Lilla Edet till exempel kan ju vara något helt annat, säger Thomas Fuxborg.

I nuläget finns inga gripna eller misstänkta gärningsmän för de olika skolinbrotten.

– Jag tror inte att det är skolungdomarna själva som gör det, jag tror att det är annat som ligger bakom, säger Thomas Fuxborg.

Adrianna Pavlica
Adrianna Pavlica

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER