Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Våg av inbrott i Väst – så slår ligorna till

Inbrottstjuvarna slår till dagtid på vardagar, lägenhetsdörren bryts upp med en kofot
Foto: Shutterstock
Peter Adlersson, polisens pressatelsman.
Foto: Polisen
Polisen i Dalsland konstaterar en lavinartad ökning av bostadsinbrotten under det gångna året
Foto: ROBERT BOMAN
Polisen meddelar att tjuvarna använt en kofot för att ta sig in i många fall.
Foto: Shutterstock

Antalet bostadsinbrott har ökat drastiskt på flera håll i Västsverige under det gångna året.

Ofta rör det sig om kringresande inbrottsligor – och ofta slår de till mitt på ljusa dagen.

Trollhättan och Dalsland är hårt drabbade.

– Det är jättevanligt med tillslag under dagtid, det kan vi se över hela regionen. Det har ju hänt att barn kommer hem från skolan och står öga mot öga med inbrottstjuvar, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson i Region Väst.

Polisen i Dalsland konstaterar en lavinartad ökning av bostadsinbrotten under det gångna året. I kommunerna Bengtsfors, Dals-Ed, Mellerud och Åmål har inbrotten ökat med hela 73 procent jämfört med år 2015. Samtidigt har inbrotten i fritidshus under samma period ökat med hela 104 procent i området. De siffrorna meddelar Polisen Dalsland på sin Facebooksida.

Samtidigt har en inbrottsvåg även svept över Trollhättan. Sedan början av december har 19 lägenhetsinbrott anmälts, enligt Ttela. Vilket är betydligt fler än normalt. Polisen misstänker att en liga ligger bakom många av dem.

– Det är fler inbrott än normalt och de har en geografisk begränsning kring Kronogården, säger Stefan Joanzon, brottsamordnare i region Väst, till Ttela.

"De river ut allt"

Tillvägagångssättet i Trollhättan är detsamma vid nästan alla inbrotten. Inbrottstjuvarna slår till dagtid på vardagar, lägenhetsdörren bryts upp med en kofot, bostaden vänds upp och ned och tjuvarna tar med sig allt av värde. Det har ofta stulits tv-apparater, tv-spel, smycken och pengar.

– De river ut allt. Ibland när vi kommer till bostadsinbrott kan man  knappt se att någon rört något, men i denna serie är det mycket kaos,  säger Erik Bylund, polisens brottsplatstekniker, till Ttela.

Ingen är gripen misstänkt för serien inbrott i Trollhättan. I Dalsland har två män häktats misstänka för inbrott samtidigt som tre personer är fortsatt misstänkta för inblandning.

– I Dalsland verkar det vara en liga som har valt att stanna i ett område och därför åkt fast. Ofta är det ju kringresande ligor som ligger bakom detta, de kan vara i Skåne ena dagen och hos oss i Väst den andra. Det jobbar över väldigt stora ytor, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson i Region Väst.

Underskatta inte grannsamverkan

Han säger att det finns några olika åtgärder man som privatperson kan vidta för att undvika att drabbas av bostadsinbrott.

– En god grannsamverkan ska aldrig underskatta. Håll koll på dina grannars hus när de är bortresta, och be dem hålla koll på ditt. Be dem tömma din brevlåda eller skotta din uppfart om det snöar.

Polisen kraftsamlar mot inbrottsvågen – men brotten är ofta svårlösta. "Läget är bekymmersamt", skriver polisen Dalsland på Facebook.

Den 8 februari kommer Dalslandspolisen hålla ett samverkansmöte tillsammans med polis från Region Bergslagen/Värmland, norsk polis, tull och tjänstemän med tillsynsfunktioner från ett antal hårt drabbade kommuner.  Syftet är att kartlägga bostadsinbrotten och de aktuella nätverkens konstellationer.

Så skyddar du dig från bostadsinbrott

När du reser bort, tänk på att:

• Meddela dina närmaste grannar att du kommer vara bortrest.

• Be någon ta hand om din post så inte brevlådan blir överfull och signalerar att ingen är hemma.

• Ha timer på några olika lampor som tänds och släcks vid olika tidpunkter.

• Ha timer på radion så den går igång med oregelbundna mellanrum.

• Undvik att skriva på sociala medier som Facebook, Twitter eller i din blogg att du är bortrest.

• Vidarekoppla eventuellt telefonen.


Du som bor i villa/radhus, be någon om hjälp med att:

• Klippa gräsmattan om du är bortrest länge.

• Hänga sin tvätt på din torkställning.

• Skotta snö och göra fotspår i snön vid huset. 

• Slänga sopor i din soptunna ibland.

• Parkera sin bil på din uppfart ibland så huset ser bebott ut.


Källa: Polisen